Hacılar Höyük, Burdur İl merkezinin 26–27 km güneybatısında yer alan bir höyüktür. Toroslar'ın kuzeye uzanan sırtları arasında oluşmuş bir vadide bulunmakta olup batısında Koca Çay akmaktadır.
Sistemli bir yerleşim ve yaklaşık on yapı ortaya çıkarıldı.
Kazı sırasında bir bölgede evlerin duvarları 1,5 m. kalınlığında 5 x 4,5 m. Genişliğinde olduğu görülmüştür. Yerleşim yerinin dış duvarları testere dişi biçiminde girintili çıkıntılı ve son derece güçlü bir inşa tekniği ile yapılmıştır.
Taş temel üzeri kerpiç mimari tekniği tüm Kalkolitik dönem boyunca kullanılmışken, dal-örgü ve çamur-harç tekniği Orta ve Geç Kalkolitik dönemde, kerpiç duvar tekniği ise yalnızsa Geç Kalkolitik dönem içerisinde kullanılmıştır.
01.01.2005 tarihi itibariyle de Kayseri Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dâhil olarak, Kayseri'nin beş merkez ilçesinden biri olmuştur. Kayseri ili merkezine uzaklığı 11km. olan ilçemizin merkez rakımı 135m. dir. İlçemiz, Kayseri ilinin güneyinde, Erciyes Dağı eteklerinde kurulmuştur.
Hacılar, Kayseri ilinin merkez ilçesinden biridir.
İlgili 33 soru bulundu
Anadolu'da yaklaşık MÖ 8000-5500 yılları arasında yaşanan Neolitik ve Erken Kalkolitik Çağ kültürleri konusunda ilk bilgiler, 1957 yılında Hacılar'ın (Mellaart, 1970) İngiliz Arkeolog James Mellaart tarafından kazılmasıyla elde edilmiştir.
Hacılar Kasabası, Kırıkkale ilinin merkez ilçesine bağlı beldedir.
Kayseri İline uzaklığı yaklaşık olarak 10 km olan ilçenin rakımı 1350 m. olup, ilçe halkının. Oğuz Türklerinin Kayı Boyuna mensup olduğu, Hacılar halkının bölgeye ilk yerleşiminin 13. yüzyıla Selçuklulara kadar uzandığı tahmin edilmektedir.
Hacılar, Ankara ilinin Gölbaşı ilçesine bağlı bir mahalledir.
Aynı şekilde, Dâvûd el-Kayserî'nin Hanefi mezhebinden olduğunu belirtmek için isminin sonuna bazı kaynakların bazen “el- Hanefî” nisbetini de ekledikleri görülmektedir. Dâvûd el-Kayserî'nin isminin önüne eklenen lakablar da vardır.
Osmanlılar döneminde de Oğuz boylarının Kayseri ve çevresine olan göçleri devam etmiştir. Osmanlılar zamanında gelen boylarla -sonrakilerin önceki akranlarının yanına gelmiş olabilecekleri varsayımından hareketle Selçuklular döneminde gelenlerin bir kısmının aynı kollardan olması ihtimali yüksektir.
Hacılar, Kahramanmaraş ilinin Onikişubat ilçesine bağlı bir mahalledir.
Burdur Göller Bölgesi'nde, tarihöncesi dönemlere ait ilk araştırmalar İngiliz bilim adamı James Mellaart tarafından 1957-1960 yılları arasında, Burdur il merkezinin 27 km. güneybatısında, Hacılar Köyü'nün sınırları içinde yer alan Hacılar Höyüğü'nün kazılması ile başlamış ancak kazılarda, kapsamlı sonuçlar alınmadan, ...
İdari bakımdan önceleri Kayseri Merkez İlçeye, daha sonra ise Melikgazi İlçesi'ne bağlı olan Hacılar, 18.05.1990 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 3647 Sayılı Kanunla ilçe olmuş ve 09.09.1991 de resmen faaliyete geçmiştir. İlçe, Kayseri ilinin güneyinde, Erciyes Dağı eteklerinde kurulmuştur.
Kutsal topraklarda ibadetlerini yerine getiren hacıların yurda dönüşleri başladı. Ailelerinden ayrı kalan hacılar yakınlarıyla kucaklaştı. Çoğunluğu yurt dışında yaşayan Türklerden oluşan yaklaşık 300 kişilik ilk hacı kafilesi, Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinden kalkan THY uçağıyla İstanbul Havalimanı'na geldi.
Hac kura çekimi işlemleri önceki gün yani 8 Mart 2023 tarihinde tamamlandı. Şimdi ise hac gidiş ve dönüş tarihleri merak edilmeye başlandı. Diyanet'in açıkladığı takvimde hac tarihleri yer aldı. Buna göre hac çıkışları 2023 senesinde 30 Mayıs-24 Haziran tarihleri arasında yapılacak.
Hacı adayı olarak gittiler, ibadetlerini yerine getirip hacı olarak yurda döndüler. Yaklaşık 300 kişiden oluşan hacı kafilesini taşıyan uçak, Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinden havalandı. İstanbul Havalimanı'na gelen hacılar, duygularını paylaştı.
Neolitik Dönem'e ait en eski yerleşimlerden bir tanesi olarak tanımlanan Çatalhöyük, ilk ev mimarisi, ilk manzara resmi, ana tanrıça kültü gibi özgün buluntuları ve inanç eserleri ile insanlık tarihine ışık tutmaktadır. Konya ilinin Çumra ilçesinde yer alan Çatalhöyük, 1958 tarihinde keşfedilmiştir.
Hallan Çemi Höyüğü, ya da Hallan Çemi Tepesi, Batman il merkezinin 50 km. kuzeyinde yer alan bir arkeolojik yerleşimdir. Höyük, 4,3 metre yükseklikte bir tepe olup Dicle'nin kolu Sason Çayı'nın batı kıyısında dar bir vadide yer almaktadır.
Kahramanmaraş'a bağlı 10 ilçe bulunmaktadır. Bu ilçelere bağlı 52 belde ve 474 köy, 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile mahalleye dönüştürülmüştür.
Rapora göre, Kahramanmaraş'ın tamamında yaklaşık 45 bin 800 bina var. Üç farklı metotla bu binaların ne kadarının ne düzeyde hasar aldığı hesaplandı. Birinci metota (MADRS) göre, yaklaşık 931 bina (yüzde 2) tamamen yıkıldı, 3 bin 900 bina (yüzde 9) büyük ölçüde hasar aldı, 12 bin 376 bina (yüzde 27) hasar aldı.
Kahramanmaraş, Akdeniz Bölgesi'nin Adana Bölümü'nde bulunur. Bu ilimizi çevresinde bulunan iller; Malatya, Sivas, Kayseri, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Adıyaman'dır. Kahramanmaraş, Türkiye'nin kalabalık şehirlerinden bir tanesidir. Bu şehrimiz 2021 yılı Türkiye nüfus sıralamasında 18. sırada yer almaktadır.
Osmanlı Dönemi
(1474) Kayseri 1476'dan itibaren Karaman eyaletine bağlı bir sancak merkezi oldu. 1839 tarihinde Bozok Eyaletinde, 1867 tarihinde de bağımsız sancak merkezi olarak Osmanlı idari taksimatında yerini aldı.
Şehrin en eski adı olan Mazaka, Roma devrine kadar devam etmiş; Roma devrinde şehre imparator şehri anlamında Kaisareia adı verilmiş; bu isim Araplarca Kaysariya şeklinde kullanılmıştır.
Kuruluş tarihi belli olmamakla beraber eldeki belgelere göre, 1804 yılında, göçebe olarak yaşayan Oğuzların Bayat Boyuna bağlı Kuzu güdenli aşireti tarafından kurulan Akkışla, 6360 sayılı Kanunla bu gün 14 mahallesi olan bir İlçe konumundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri