Arkeolog kimdir? üniversitelerde Arkeoloji bilimi eğitimi alan ve mezun olan kişilere Arkeolog denir. Arkeologlar, geçmişteki insanların yaşadığı yerleri (şehirler, köyler evleri) tespit ederek toprak altında kalmış olan kalıntılarda temizlik ve kazı çalışması yaparak maddi kalıntıları açığa çıkarırlar.
Arkeolog Ne Demek? Arkeolog, insanlık tarihi ve tarih öncesi hakkında bilgi toplamak için eski uygarlıkların geride bıraktığı mimari yapı, eşya, kemik vb kalıntıları inceler. Aletler, mağara resimleri, bina kalıntıları.., kazılarla gün ışığına çıkaran, inceleyen, değerlendiren ve koruyan kişidir.
Oldukça karmaşık bir yöntem olan kazı tekniği arkeolojinin temel çalışma alanıdır. Buna dayanarak arkeolojiyi kazı bilimi olarak da tanımlamak mümkündür.
Ülkemizde gerçekleştirilen kazı çalışmaları, kazı başkanlarınca oluşturulan ekiplerce yapılmaktadır. Ekip üyeleri arkeolog, sanat tarihçisi, hititolog, sümerolog, antropolog, jeolog, epigraf, mimar, restoratör, konservatör gibi uzmanlar ve üniversitelerin ilgili bölüm öğrencileri ile işçilerden oluşmaktadır.
Arkeoloji bölümü, mezunlarına “arkeolog” unvanı verilir. Bu unvana sahip olmanız için üniversitelerde Fen-Edebiyat Fakülteleri kapsamında yer alan 4 yıllık Arkeoloji lisans bölümünden mezun olmanız gerekir.
İlgili 23 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Arkeolog 2023 yılında ortalama 36.100 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Arkeolog , Ocak 2023 yılında ortalama 29.040 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 17.996 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Dernek Başkanı Dr. Soner Ateşoğulları, “Arkeologların çok büyük bir kısmı arkeoloji bölümünden mezun olduktan sonra işsiz kalıyor. Türkiye'de 100'e yakın üniversitede arkeoloji bölümü var. Devlet ya yeni mezun arkeologlara iş olanağı yaratmalı ya da arkeoloji bölümlerini azaltmalı.
Klasik Arkeoloji mezunları, müzelerde, tarihi alanlarda, arkeolojik kazı ekiplerinde ve akademik kariyerlerinde çalışabilirler.
2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 50. Maddesi ve buna bağlı olarak çıkarılan Define Arama Yönetmeliği çerçevesinde define aranmasına izin verilmektedir. Define aramak isteyenler, define arayacakları yerin bağlı olduğu müze müdürlüğüne bir dilekçe ile müracaat ederler.
Arkeoloji, insanın tarihsel süreç içinde var olmasından itibaren üretmiş olduğu maddi kalıntılar aracılığıyla söz konusu tarih öncesi ya da tarihi dönemlerin sosyo-kültürel yapısını, inancını, ekonomisi ve üretim endüstrilerini inceleyen ve yorumlayan bir bilim dalıdır.
Osmanlı döneminde büyük oranda yabancılar tarafından yapılan bu çalışmaları, gerçekleştiren ilk yerli isim Osman Hamdi Bey'dir. Kendisi ilk Türk arkeolog olarak kabul edilmesinin yanında, ülkenin ilk arkeoloji müzesi olan İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin kurucusudur.
Arkeoloji bölümü iş imkanları arasında bazı belediyelerin açtığı arkeolog kadrolarında çalışma imkanı da yer alır. Konservasyon ve Restorasyon şirketlerinde arkeolog olarak çalışmak da arkeoloji bölümü iş imkanları arasında yer alır.
Arkeolog Nasıl Giyinir? Arkeolog ve Stajyer Kıyafet Tüzüğü çalışanların şapka, araziye uygun bir ayakkabı ve bol kıyafetler giymesi gerektiğini belirtir. Ayrıca arkeologlar uzun süre açık alanda çalıştığı için yanlarında güneş kremi, güneş gözlüğü, matara, sinek koruyucu gibi eşyaları da bulundurmalıdır.
DİAZOMA: Tiyatro oturma sıralarını ayıran yatay geçit.
Arkeolog olmak için üniversitelerin arkeoloji lisans bölümünü başarıyla tamamlamak gerekir. Dört yıllık arkeoloji lisans eğitimini başarıyla tamamlayanlar arkeolog unvanı alır. Arkeologların başarılı olması için bazı becerilere de sahip olması şarttır.
Bulunan definenin Hazine ve Maliye Bakanlığınca geçer akçe olarak değeri tespit edilir. Define Hazineye ait arazide bulunmuşsa yüzde ellisi define arayıcısına; özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa yüzde kırkı define arayıcısına, yüzde onu ise mülk sahibine verilir.
Kültür varlıkları bulmak amacıyla, izinsiz olarak kazı veya sondaj yapan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Ancak, kazı veya sondajın yapıldığı yerin, sit alanı veya bu Kanuna göre korunması gerekli başka bir yer olmaması halinde, verilecek cezanın üçte biri indirilir.
Bulunan define Maliye ve Gümrük Bakanlığınca geçer akçe olarak değeri tespit ediliyor. Define Hazineye ait arazide bulunmuşsa %50'si arayıcıya, özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa, %40'ı arayıcıya, %10'u ise mülk sahibine veriliyor.
Türkiye'de başlangıç düzeyindeki bir arkeolog, ortalama olarak 15.000 ile 50.000 TL arasında maaş alabilirken, deneyimli arkeologlar ve üniversite öğretim üyeleri daha yüksek maaşlar alabilirler. Özel sektörde çalışan arkeologlar da farklı maaş seviyelerine sahip olabilir.
Arkeoloji bölümleri 4 seneliktir, öğrencilere geçmişin izlerini sürerek tarih öncesi ve tarihi dönemlere ait eserleri inceleme ve anlama fırsatı sunar.
2. Son başvuru tarihi itibariyle 18 yaşını tamamlamış olmak, 3. Kamu haklarından mahrum bulunmamak, 4.
Ülkemizde 100' e yakın Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümlerine yaklaşık 5000 öğrenci alınmakta, yılda yaklaşık 4000 mezun vermektedir. Oysa kendi mesleğinde iş bulanların sayısı yılda 10-20 kişi arasında değişmektedir!
Ülkemiz kültür varlıkları açısından dünyanın sayılı ülkelerinden biri. Buna karşın Türkiye'de bugün 10 bine yakın işsiz arkeolog bulunuyor.
Hiç atama yapılmayan yıllar var. 2017 yılında sıfır. 2018 yılına baktığımız zaman 25 tane arkeolog, 22 tane sanat tarihçisi alınıyor. 2019 yılında biraz artırılıyor, 83'e çıkıyor arkeolog alımı ve 17 de sanat tarihçisi alınıyor. 2020'de 162, 2021'de sıfır. 2022'de de 40. Bizim alımlarımız gerçekleştirilirken, birçok ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri