Anasayfa Genel Hadis öğretiminin yapıldığı ilk şehir hangisidir? Hadis eğitimi veren ilk kurum olarak bilinen Daru'l-Hadis, Hicri 6. yüzyılda (Miladi 12. yüzyıl) Sultan Nureddin Mahmud tarafından Şam'da kurulan “Nuriyye” medresesidir ve ilk yöneticisi
Hadis öğretimi yaptığı bilinen ilk dâru'l hadîs, Hicrî 6. yüzyılda (M.S. 12. yüzyıl) Şam'da Sultan Nûreddîn Mahmud tarafından kurulan “en-Nûriyye” medresesi olup ilk idarecisi İbn Asâkîr'dir.
Hadis Sayısı.
Eser üzerinde geniş bir fihrist hazırlayan Abdullah b. Muhammed el-Guneymân'a göre eserde 91 kitâb, 3867 bab bulunmaktadır. İbnü's-Salâh'a göre eserde mükerrerleriyle birlikte 7275 hadis olup tekrarsız rivayetlerin sayısı 4000, bunların içinde muttasıl senedle rivayet edilenler ise 2602'dir.
Ebû Hüreyre (r.a.), rivayet ettiği 5 bin 374 hadisle ilk sırada bulunmaktadır. Kendisinden de 800 kadar zat (ravi) hadis almıştır. Abdullah bin Ömer (r.a.), rivayet ettiği 2 bin 630 hadisle ikinci sırayı almıştır.
Hadis-i şeriflerin Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem)'in emri ile ilk olarak sahabe-i kiram tarafından yazıldığı anlaşılmıştır.
İlgili 20 soru bulundu
İmam olarak anılan Buhârî, İslâm dininin en büyük muhaddisi sayılır. İslâm Peygamberi'nin vefatından 178 yıl sonra Dünya'ya gelen Buhârî, hadisleri halk içinden duyduğu ve kendi araştırmaları ile kaydetmiştir.
Hadisler Hazreti Peygamber döneminde yazılmadı. 4 Halife Dönemi'nde de yazılmadı.
Bilhassa Hicri I. asırda hadisler, daha ziyade sadırlarda ezberlenmek suretiyle muhafaza edilerek nakledilmiştir. II: asırdan itibaren ise ezber ve yazı atbaşı gitmiştir. İlk üç asırda hadislerin kitabete geçirilmesiyle birlikte on binlerce ha- dis cüzleri ve hadis mecmuaları vücuda getirilmiştir.
Büyük bir hadis imamı olarak şöhret bulan Buhari aynı zamanda bir fakihtir. Hayatı ve ilmi şahsiyetinden bahseden tabakat kitaplarında kendisinin "fakihlerin efendisi", "bu ümmetin fakihi" ve "Allah'ın yarattığı kullar içerisinde en fakih olanı" diye nitelendirildiği nakledilir.
Bu tanımlar arasında günümüzde genel kabul göreni İbnu's-Salâh tarafından yapılmış olan tanımdır. Bu egemen tanıma göre bir hadisin sahih olabilmesi için, râvilerin adalet ve zabt sahibi olması, hadisin senedinin muttasıl olması ve rivayetin şâz ve muallel olmaması gerekir.
Kur'an-ı Kerim'de hadîs kelime- si temel anlamında birçok yerde geçmektedir. 9 Tâhâ, 20/6; Nâziât, 79/15. 10 Zâriyât, 51/24. 11 Burûc, 85/17. 12 Ğâşiye, 88/1. 13 Mü'minûn, 23/44. (İbret kıssaları haline getirilen diğer kavim için bkz.
1 milyon hadis bu ölçüye göre 320 cildin üzerinde bir rakamdır. Ortalama bu kadar kitap üst üste konulduğunda 10 metre yüksekliği bulur. İmam Buhari 17 yaşındayken 70 bin hadis ezberlemişti. Daha sonraları ise 500 bin civarında hadis ezberlemiştir.
Muksirûn ve Hadis Sayıları
Ömer, Enes b. Mâlik, Abdullah b. Abbas, Câbir b. Abdullah ve Ebû Saîd el-Hudrî olmak üzere sadece yedi kisidir.
“Mü'minin öldükten sonra verilmesine sebeb olduğu ilk hediyesi, cenâze namazını kılan kimsenin Allah katından mağfiret dilemesidir.” (Deylemî)32. Hiçbir baba, çocuğuna, güzel terbiyeden daha üstün bir hediye veremez. Tirmizî, Birr, 33. Sizin en hayırlılarınız, hanımlarına karşı en iyi davrananlarınızdır.
“Mekân, yer ve ev” gibi çeşitli anlamlar taşıyan dâr kelimesi ile hadis kelimesinden oluşan dârülhadis, “hadis okutulan yer” demektir. Bu yapılara “dârü's-sünne”, “dârü's-sünneti'l- Muhammediyye” veya “dârü's-sünneti'n-nebeviyye” adı da verilmiştir (Bozkurt, 1993, ss. 527-529; Tunç, 2018, s. 239; Yücel, 2012, s. 11).
İmam Buhari, İslam dünyasında en ünlü hadis koleksiyonlarından biri olan "Sahih-i Buhari" adlı eseriyle tanınır. Bu eser en sahih kabul edilen hadis kitaplarından biridir ve toplamda yaklaşık 7.000 hadisi içerir.
Kütüb-i Sitte (Arapça: الكتب الستة, Farsça: صحاح سته), Altı Kitap anlamına gelen, Ehl-i Sünnet tarafından en sağlam Hadis kaynakları olarak kabul edilmektedir: Sahih-i Buhari (صحيح البخاري) Sahih-i Müslim (صحيح مسلم)
Ehl-i Sünnet tarafından en güvenilir hadis kitabı olarak kabul edilir.
Hatîb el-Bağdâdî'nin (ö. 463/1071) hadis ve hadis ehlinin değeri hakkındaki eseri. Hindistanlı hadis âlimi ve Ehl-i hadîs hareketinin lideri.
Mütevatir bir hadis yakin ifade ettiği için, ona iman etmek şart olup inkarı küfrü gerektirir. Prensip olarak hadisleri kabul ettikten sonra, ayrı ayrı hadisleri değerlendirmedeki tutumuna bakılır. Tevatürle sabit olan mütevatir hadisin inkarı dinden çıkma sebebidir.
Ömer ve Ebû Hureyre(r.anhüma) Hz. Ömer'in (r.a) Ebû Hureyre'yi (r.a) çok hadis rivayet etmesinden dolayı kamçıyla dövdüğü, İbn Kesîr'in gulat-ı Şia'dan olduğunu söylediği İbn Ebi'l-Hadîd'in Nehcu'l-Belağa üzerine yazdığı şerhte var.
Dinimiz, nakle dayanmaktadır. Nakil doğru olunca, inanmak lazımdır. Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarına yazıp bildirdikleri hadis-i şeriflerin hepsi sahihtir, doğrudur.
“Hz. Peygamber buyurmuştur ki: Habeşliler sizinle uğraşmadıkça sizde onlarla uğraşmayınız, (Hele) Türkler size dokunmadığı sürece siz de Türklere (sakın) dokunmayınız"[40]. Cüveynî ise aynı hadisi; “ Türkler size dokunmadıkça sizde Türklere Dokumayınz. Zira onlar çok sert ve haşin tabiatlı kimselerdir.
Ömer İbnu'l-Hattâb (radıyallahu anh) bunu bize yasakladı." cevabını verdi. Zehebî'nin bir rivâyeti, hadîs rivâyetini fazla yapanlara Hz. Ömer (ra) 'in "nasihatten" de öte zecrî tedbirler aldığını göstermektedir.
Müslim b. Ubeydullah İbn Şihâb ez-Zührî (ö. 124/742), İslami ilimler tarihinin en önem- li figürlerinden birisidir. Kendisi “hadisleri resmen tedvin eden ilk kişi” olmakla meşhurdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri