Hafif Ticari Araç Kullanmak İçin Gerekli Belgeler Ayrıca tüm ticari araçları kullanmak için SRC belgesi zorunluluğu vardır.
SRC 3 Belgesi
Uluslararası veya yurtiçi eşya, kargo, yük taşımacılığı yapan, kamyon, tır, panelvan, pikap, kamyonet gibi araçlardan herhangi birini kullanan sürücülerin almak zorunda oldukları belgedir. Sürücüler bu belgeye 41 saatlik eğitim sonunda girecekleri sınavdan başarılı olmaları durumunda sahip olabilirler.
Her türlü kamyon, kamyonet, çekici, yarı römork, tanker veya hafif yükler taşıyan şirket minübüs araçları kullanan sürücüler ile, yolcu taşımalarında kullanılan otobüs, minibüs, otomobil ile okul taşıtı sürücülerinin alması gereken belgedir.
FİAT YENİ DOBLOCARGO ARACIM İÇİN K2 YETKİ BELGESİ ALDIM. ARACI KULLANAN SÜRÜCÜLER İÇİN DE BELGE ALMALI MIYIM? Sürücüler için SRC ve Psikoteknik Belgesi alınması gerekmektedir.
Tüm ticari araçlar için SRC belgesi gereklidir. Kamyonet, minibüs, otobüs ve treyler gibi ticari araçlar yük ve yolcu taşımacılığı yapan tüm sürücülerin alması gereken SRC belgesi, ulaşım operatörlerini eğitmeyi, tescil ettirmeyi ve ulaşım sektöründe standartları yükseltmeyi amaçlıyor.
İlgili 43 soru bulundu
Fiat ducato minibüs, yolcu sınıfına giren bir araç olduğu için, SRC1 veya SRC2 belgeleri'nden biri alınmalıdır.
Araç ruhsatında ” hususi ” yazmasının bir önemi yoktur. Eğer ruhsatta hususi yazıyorsa ve araç boşsa, SRC aranmaz. Fakat ruhsatta hususi yazmasına rağmen, ticari bir yük ya da yolcu varsa, o zaman SRC olmak zorundadır.
SRC3 hangi araçları kullanır sorusunun cevabına gelirsek kamyon, minibüs, panelvan, kamyonet, otobüs, tır ve çekici gibi araçları kullananlar ile kargo, yük ve yolcu taşımacılığı sektöründe sürücülük yapan kişilerin SRC belgesi almak zorunda olduğunu belirtmiştik.
Gerek herhangi bir şekilde ticari araç kullanan özel şahıslar gerekse de kamu işyerlerinde çalışan ticari araç sürücüleri için bir zorunluluk olan SRC ve Psikoteknik Belgelerinin bulunup bulunulmadığına dair trafik denetimi yapan polis ve jandarma ekipleri tarafından sorgulanma yapılmaktadır.
Sürücü belgesi bulunan sürücüler SRC belgesi olmadan ticari araç kullanamaz.
Src belgesi kimlere gerekmez? Yukarıda src belgesini kimler alır yazımızdan da anlaşılacağı gibi bu belgeyi yalnızca ticari amaç ile kullanan sürücüler alır. Örneğin hususi bir otomobil ya da ticari bir amaçla yük taşımacılığı yapmayan kamyonetleri kullananlarında bu belgeyi almalarına gerek yoktur.
SRC Belgesi olmayan şoföre 250 TL araç sahibine ise 5.000 TL ceza yazılır. SRC belgesi olmadan araç kullanılırsa cezanın yanında taşıtta görevli memurlar tarafından bağlanır.
Citroën Berlingo – Yolcu Taşıma için SRC 2 Belgesi gereklidir. Citroën Berlingo – Yolcu ve Yük Taşıma için SRC 2 ve 4 Belgesi gereklidir. Citroën Jumper – Yük Taşıma için SRC 4 Belgesi gereklidir. Citroën Jumper – Yolcu Taşıma için SRC 2 Belgesi gereklidir.
Hafif ticari araç (LCV), taşıt ve ticari araç türüdür. Avrupa Birliği'nde brüt araç ağırlığı 3,5 tondan fazla olmayan ticari taşıyıcı araçlar için resmi terimdir. Nitelikli hafif ticari araçlar arasında kamyonet, panelvan, minivan, minibüs ve üç tekerlekli araçlar bulunur.
SRC2 belgesi: Sadece iç hatlarda taşınan ticari araçlar tarafından alınacak belgedir. SRC3 Belgesi: Yurtdışına mal ve kargo taşıyan ticari araçların alması gereken bir belgedir. Ayrıca ülke içinde mal ve eşya taşıyabilirler. SRC4 Belgesi: Sadece ülke içinde mal ve eşya taşıyan kişilerin kullandığı bir belgedir.
B sınıfı ehliyet ile kullanılamayacak araçlar; 125 cc ye kadar, 35 kw'a kadar veya 35 kw'yi geçen motosiklet araçlar (A1, A2, A) Römorklu otomobil ve kamyonet (BE sınıfıdır, BE sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır)
Buna göre; 2023 yılı için SRC belgesi olmadan araç kullanma cezası belirlenen cezai miktar sürücülere 1.420 TL., işletmeye ise 3.585 TL. olmak üzere toplam 5.005 TL.
İhtar Toplamı 50 ' den 3' e düşürülmüştür. İhtar sayısının 3 olması durumunda belge iptal edilir ve sürücüye 1865 TL idari para cezası uygulanır. SRC Cezası ile Psikoteknik Cezası farklıdır. SRC Belgesi almadan araç kullanan kişilere 1850 TL , Araç sahiplerine ise 2515 TL para cezası uygulanır.
Sınavdan ve eğitimden muaf olarak src belgesini 25 Şubat 2002 tarihinde önce ehliyet alanlar faydalanabilir. Bahsi geçen tarihten önce trafik tescil kuruluşlarından sürücü belgesi tescil edilen sürücüler Ulaştırma Bakanlığına müracaat ederek sınavsız src belgesini alabilirler.
B sınıfı ehliyetiniz ile 3500 kg' a kadar yük taşıyan araçları yani kamyonetleri kullanma hakkınız var. Bu demek oluyor ki kamyonet ile yurt dışına çıkılması durumunda b sınıfı sürücü belgesi ve src 3 belgesi ile çıkış yapabilirsiniz.
SRC belgesi olmadan ticari araç kullanan sürücüye 1414 TL, ruhsat sahibine 3570 TL idari para cezası ayrıca aracın kayıtlı olduğu yetki belgesi sahibine 1300 TL uyarı cezası, toplamda 6284 TL ceza kesilir.
“SRC 4 nedir?” sorusunun cevabı aslında SRC 3 ile benzerdir. Bir diğer ifadeyle SRC 3 ve 4 benzer belgelerdir. Tek farkları SRC 3 belge sahibi şoförler ülkeler arasında çalışabilirken SRC 4 belgesine sahip olanların ülke içerisinde çalışabilmesidir.
Src belgesi kalktı ya da src artık istenmiyor haberlerine lütfen itibar etmeyiniz. Çünkü src belgesi kanunen istenilen bir belge niteliğini taşıyor.
Fiorino Combi - Ticari Araçlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri