Üründe oluşabilecek biyolojik ve biyokimyasal reaksiyonların yavaşlatılması için ayranın soğukta depolanması zorunlu bir uygulamadır. Böylece ürünün kalitesi, üretim tarihinden itibaren 2-3 hafta kadar korunabilmektedir. Ayranın 0-10°C ± 2.5°C arasındaki değerlerde depolanması ve taşınması tavsiye edilmektedir.
AYRAN NASIL SAKLANIR
Küçük ambalajlar açıldığında hemen tüketilmeli, büyük ambalajlar da ise açıldıktan sonra kapağı kapatılarak buzdolabında bekletilmeli ve 2 gün içerisinde tüketilmelidir.
Ayran dışarıda beklememelidir. Eğer dolapta beklerse STT (son tüketim tarihi ) geçene kadar bozulmaz. Ama dışarda beklerse ekşir ve bozulur. Tabi bunu içmemeliyiz.
Üretiminin ardından 2-3 haftaya kadar bozulmadan durabilen ayran için uygun koşullar sağlanmalıdır. 0-10°C derece aralığında soğuk hava depolarında muhafazası gerçekleştirilebilir. Bunun yanında kullanılan ambalajın sağlığı da önemlidir. Ambalaj da soğuk hava deposunda saklanması için uygun olmalıdır.
Üründe oluşabilecek biyolojik ve biyokimyasal reaksiyonların yavaşlatılması için ayranın soğukta depolanması zorunlu bir uygulamadır. Böylece ürünün kalitesi, üretim tarihinden itibaren 2-3 hafta kadar korunabilmektedir. Ayranın 0-10°C ± 2.5°C arasındaki değerlerde depolanması ve taşınması tavsiye edilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Eğer yoğurdun ilk rengiyle şuan ki rengi arasında değişimler varsa, yoğurt bozulmaya başlamış olabilir. Bozuk yoğurdun ilk belirtileri alkollü keskin tat ve renk değişimidir. Daha ileri düzeydeki bozulmalarda ise yoğurdun üzerinde küflenme başlar. Bu küflenme zaman içinde yoğurdun tüm yüzeyini kaplar.
4) Süt. Son kullanma tarihi geçmiş süt, sonraki 5-6 gün içerisinde tüketilebilir.
Tadı konusunda farklılıklar oluşsa da ekşimiş formdaki ayran oldukça faydalıdır. Tadının ekşimsi olması tuz eklenerek geri çevrilir . Fakat isteğe bağlı olarak ekşi ayran istenilen zamanda tüketilebilir.
Sütaş Kaymak açıldıktan sonra kendi ambalajında, ağzı kapalı olarak muhafaza edilmeli ve tercihen 2-3 gün içinde tüketilmelidir.
Yoğurdu derin dondurucuya koymak onun dokusunu tamamen değiştirecektir. Zira buzluktan çıkarılan yoğurda baktığınızda parça parça olduğunu görürsünüz. Eğer yoğurdu yemek istiyorsanız derin dondurucuda değil buzdolabında saklamaya gayret edin.
1 kutu ayran yaklaşık 200 mililitredir ve yaklaşık 80 kaloridir. 1 şişe ayran yaklaşık 200 mililitredir ve yaklaşık 80 kaloridir.
Mide duvarlarının yumuşamasını ve rahatlamasını sağlar. Kabızlığı Giderir:Ayranın sulu bir içecek olması bağırsak hareketlerinin artmasını sağlar ve kabızlık sorununun giderilmesinde etkili olur.
8) Mideyi Ferahlatır
Kafeine ve asitlere karşı hassasiyeti olanların ayran tüketerek midesini rahatlattığı bilinir. Bir bardak limonlu ayran faydaları sayesinde, mide ekşimesinden kurtulabilirsiniz.
Ayranın uyku problemine koşulsuz iyi geldiği herkes tarafından bilinmektedir. Geceleri uyku problemi çeken kişilerin uyku vaktinden birkaç saat önce bir bardak ayran tüketmeleri o gece deliksiz bir uyku çekebilmelerine olanak sağlayacaktır.
Tarihi yaklaşık 4 sene geçmiş ayran içilmez.
son kullanma tarihi olan çok ürünün tarihi biraz erkene atılır.ve son kullanma tarihi ürünlerde ürünün çoğu bozulmaz vitamin değerlerini kaybeder.ancak et ürünleri bunlar içinde zehirleyici olabiliyor gerisi pek önemli değil.
Ürünlerde tavsiye edilen tüketim tarihi geçtikten sonra tüketmek sağlığa zararlı değildir, renk, görünüş, nem gibi özelliklerini korur. Tüketicilerin etiket okuyuculuğu gelişmeli.
Bakteriler, Süt ve süt ürünleri içerisinde çoğalırken bazen gaz üretirler ve bu da pakette şişme gözlenmesine neden olur.
Ekşiliği gidermenin bir çözümü var. Hafif ekşimiş yoğurdun içine bir miktar su ekleyin. Ardından yoğurdu ince bir süzgeç yardımıyla süzün. Yoğurdun ekşiliği gidecektir.
Yoğurdu süzerken havadan bulaşan mayalar ve yoğurdun süzüntü suyuna geçen bakterilerin gerçekleştirdiği fermantasyon ayranın hafifçe ekşimesini sağlıyor. Daha ekşi bir tat elde etmek isteyenler cam şişedeki ayranı oda sıcaklığında bir saat bıraktıktan sonra buzdolabına koyabilir.
Gıda zehirlenmeleri aniden başlamaktadır. Kontamine yani hastalık yapan çeşitli mikroorganizmalar bulunduran yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi sonrası 30 dakika ile 72 saat arasında ortaya çıkabilen ishal, bulantı, kusma, şiddetli karın ağrısı gibi semptomlara bazen vücut sıcaklığı artışı da eklenebilir.
Öncelikle tüketilen besinin sindirilmesi gerekir. Sindirim işleminde geçen süre her yiyecek için farklı olsa da en geç 3-4 saat içinde her besinin sindirimi gerçekleşir. Dolayısıyla, zehirlenme belirtilerinin 5-6 saat içinde ortaya çıkacağı söylenebilir.
Onun için ağızdan başka hiçbir şey içirmeden ve kusturmadan en yakın sağlık kuruluşuna gitmek gerek. Portakal suyu, süt, ayran içirenler var. Bunların hiç birinin içirilmemesi lazım.
Her gün 1 bardak tüketilen ayran bağırsak hareketlerini arttırır ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olur. Aç karnına tüketildiğinde daha etkili sonuçlar alınır, mideye zarar vermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri