Hafif Yapı Malzemeleri (POMZA – PERLİT –
Hafif blok elemanları genel olarak pomza, diyatomit ve volkanik köke sahip natürel hafif agregaların kullanımını ile üretilmektedir. Bunun yanı sıra kömür curufu tarzı doğal olmayan hafif agregalarla da üretim yapılmaktadır.
Yapı malzemeleri, bina yapımı gibi inşaat amaçlı kullanılan malzemelerin genel adıdır. Ahşap, çimento, agregalar, metaller, tuğlalar, beton, kil, inşaatta kullanılan en yaygın yapı malzemeleri.
Binaların yapımında aşamasında kullanılan malzemeler şunlardır: Çimento, İri Agrega, İnce Agrega, Alüminyum, PVC, Ahşap, Kurşun, Boya, Bakır, Mermer, Seramik, Lastik, İnşaat Demiri, ÇelikSt 37, Kireç, Alçı, Asfalt-Membran, Kil (Kiremit, tuğla vb.), Camyünü, Bims (pomza), XPS-EPS, Cam, Granit.
İlgili 28 soru bulundu
İnce İnşaat Malzemeleri:
Sıva ve harç, duvar kaplaması, boya, cam, doğal ve suni taşlar, doğrama, ahşap malzeme, süpürgelik, alçıpan, duvar levhaları.
Malzemelerin Sınıflandırması 3) İç yapı ve kimyasal sınıflarına göre: Metaller, polimerler, seramik ve kompozit malzemeler olarak dört gruba ayrılır.
Beton dünyada en çok kullanılan yapı malzemesidir. Bugün dünyanın en yüksek binaları betonarme ile yapılmakta ve en güvenli yapı malzemesi olarak dünyanın dört bir yanında kullanılmaktadır.
Çoğunlukla saman balya, kenevir, kerpiç, sıkıştırılmış toprak, dökme toprak, doğal taş, biyomalzeme, kireç, kil sıva, kum ve bambu gibi ürünlerin kullanıldığı doğal malzemeli bu yapılar; taş mimari, toprak mimari ve ekolojik mimari tanımları ile karşımıza çıkıyor.
Yapı türlerini kubbeli, ahşap, taş, çelik, betonarme, kabuk çatılı ve asma çatılı yapılar olarak gruplandırırız. Bir yapının mimarı tasarlayacağı yapının türüne karar verirken gereksinimlerin yanı sıra işlevsel ve iklimsel şartları mutlaka göz önünde bulundurmalıdır.
1.2.Malzemelerin Sınıflandırılması:
Malzemeler genel olarak iki ana gruba ayrılmakla birlikte, bu iki grubun makro düzeyde karışması ile oluşan kompozit malzemeler ile 3 grup da incelenebilir.
Malzemeler saf veya saf olmayan, canlı veya cansız madde olabilir. Malzemeler fiziksel ve kimyasal özelliklerine veya jeolojik kökenlerine veya biyolojik işlevlerine göre sınıflandırılabilir. Malzeme bilimi, malzemelerin yapı ve özelliklerini inceleyen bilim dalıdır.
Bimsler içerdikleri doğal malzeme nedeniyle yüksek dayanıma sahiptir. Ayrıca, her türlü fiziksel ve kimyasal etkiye karşı da dayanım gösterirler. Bu da bimslerin depreme karşı dayanıklı olmasını sağlar. Beton ve tuğlaya göre daha hafif bir malzeme olması sebebiyle daha güvenlidir.
Yangına Dayanıklıdır;
Erime sıcaklığı yüksek olan bims, eridiğinde de çevreye zararlı herhangi bir gaz çıkartmadığından yangının zararlarını en aza indirir. (1100 ◦C yanma ısısında asgari 239 dakika alev almama, şekil ve boyut kaybetmeme, duman çıkarmama özelliğine sahiptir.)
BİMSBLOK Doğal klima etkisi sağlar: Yazların serin, kışların sıcak geçmesini sağlar. Gözenekli yapısı sayesinde nemi, suyu emer rutubeti engeller.
Kerpiç, tuğla, taş ve ahşap… Bunlar binlerce yıllık deneyimlerin ürünü olan doğal inşaat malzemeleriydi. Kerpiç, tuğla, taş ve ahşap… Bunlar neredeyse bütün binaların betondan yapıldığı günümüz kentlerinde rastlamanın çok zor olduğu, binlerce yıllık deneyimlerin ürünü olan doğal inşaat malzemeleriydi.
Organik malzemeler: Karbonun hidrojen, oksijen, azot, klor ve flor gbi metal olmayan elementlerle oluşturduğu büyük moleküllü organik bileşiklerdir. Kompozit malzemeler: Çok farklı özelliklere sahip iki ya da daha çok sayıda malzemeyi bir araya getirerek elde edilen malzemelerdir.
Buna karşılık dünyanın en hafif katı maddesi olarak bilinen silisten yapılma havalı peltenin özgül ağırlığı, santimetreküp başına bir miligram. Yeni malzemenin hafiflik avantajı %99,99'unun hava, %0,01'inin ise katı malzemelerden oluşmasından ileri geliyor.
Dünya'nın en dayanıklı malzemesi: Metalik bir krom, kobalt ve nikel alaşımı olan CrCoNi, sahip olduğu özelliklerle herkesi şaşırtmayı başarıyor. Metalik bir krom, kobalt ve nikel alaşımı (CrCoNi), sahip olduğu özellikler ile bilim insanlarını etkilemeyi başardı.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) araştırmacılar sıkıştırdıkları grafen katmanlarını, sıradışı üç boyutlu bir yapı oluşturacak şekilde birleştirerek dünyanın en hafif ve en güçlü malzemesini elde etti. Grafen bilinen en güçlü malzeme.
Sosyal yapılar (sinema, tiyatro, kulüp vb. ) Ticaret yapıları (banka, dükkan, iş hanı vb.) Endüstri yapıları (atölye, işlik, fabrika vb. ) • Anıtlar ve tarihi yapılar • Ulaştırma yapıları (terminal, gar, deniz ve hava limanları vb.) Spor yapıları (stadyum, yüzme havuzu,hipodrom vb.)
Bir bina yapısının temel bileşenleri, temel, zeminler, duvarlar, kirişler, sütunlar, çatı, merdiven, vs.'dir . Bu elemanlar, bina yapısını destekleme, çevreleme ve koruma amacına hizmet eder. Çatı, bir bina yapısının en üstteki bileşenini oluşturur. Binanın üst yüzünü kaplar.
5.2.2 Pişmiş toprak malzemeler (çömlek, tuğla, kiremit)
Toprak tencere, çanak, çömlek, küp, vazo, testi, fincan gibi eşya yapımı işi genel olarak “çömlekçilik” diye adlandırılır ve genelde ev-mutfak eşyası olarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri