Hak sahipliği sonuçları, 15 Kasım itibariyle açıklanmaya başlandı. Hak sahipliği kabul olmayan tekrar itiraz eden depremzedelerin itiraz sonuçlarına e- Devlet üzerinden bakabilecek.
HAK SAHİPLİĞİ SONUÇLARI E-DEVLET ADIMLARI
-e-Devlet sistemine giriş yapın. -"AFAD Hak Sahipliği Başvuru Sonucu Sorgulama" bölümüne gidin. -Gerekli bilgileri doldurarak sorgulama yapın. -Sonuçlarınızı ekranda görüntüleyin.
Sonuçlar, e-Devlet üzerinden veya muhtarlıklardan öğrenilebilecek.
Komisyon kararlarında hak sahiplikleri uygun görülmeyen vatandaşlarımız 27 Kasım – 11 Aralık 2023 tarihleri arasında 15 günlük süre içerisinde itiraz başvurusu yapacaklardır.
Hak sahipleri ve yapılan bu itiraz konusunda nihai karar İmar ve İskan Bakanlığınca verilir. İdareye yapılan bu itiraz başvurusunun reddedilmesi durumunda, ret kararının tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde idari dava açılabilecektir.
İlgili 36 soru bulundu
06.02.2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında vatandaşlarımız tarafından yapılan hak sahipliği başvuruları sonuçlandırılmış olup, 23/10/2023-06/11/2023 tarihleri arasında 15 gün süre ile Mahalle Muhtarlıklarında ilan edilecektir.
Hak sahipliği başvurusunun reddedilmesinin ardından yapılan itiraz başvurusunun da reddedilmesiyle birlikte idare mahkemelerinde dava açma yolu açılmış olur. Zira itirazın yapıldığı Hak Sahipliği Ofislerinin vermiş olduğu kararlar idari işlem niteliğindedir.
Bu kapsamda; Hak sahipliği uygun görülmeyen (RET) ve itirazda bulunmak isteyen vatandaşlarımız, Tablo 1'de belirtilen tarihler arasında itirazlarını destekleyici bilgi ve belgeler ile Hak Sahipliği Ofislerine şahsen veya Kanuni vekilleri aracılığıyla itiraz başvurusunda bulunabileceklerdir.
Hak sahipliği durumu "Hak Sahibi" olarak görüntüleniyorsa, kişi hak sahibi olarak kabul edilmiştir. Bu kişiler, yeniden yapılacak konut, iş yeri veya ahırlardan veya verilecek inşaat kredisinden yararlanabileceklerdir.
Hasarsız, az hasarlı ya da orta hasarlı olarak tespit edilmiş bir bina Kentsel Dönüşüm alanı içerisinde kalmış ise Afet Kanunu kapsamında değil, Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında hak sahibi olunabilmektedir.
Hak sahipliği talebi red edilen depremzedeler, e-devlet ya da itiraz ofisleri aracılığıyla işlemlerini gerçekleştirdi. Malatya'da depremzedeler, yapmış olduğu olumsuz değerlendirilmesi üzerine yapılan itiraz sonuçları bugün açıklandı.
Başvurular 26.03.2024 saat 00.01 de başlayıp, 26.03.2024 saat 23.59 da sona erecektir. 81 ildeki AFAD İl Müdürlüklerimizden başvuru yapılabilecektir. Ayrıca deprem afetinden etkilenen 11 ilde, AFAD İl Müdürlüklerinin belirleyeceği ilçelerde de başvuru yapılabilecektir.
Hak sahipliğine hiç başvuru yapamamış vatandaşların başvuru yapabilmesi için ek süre verilmesiyle hak sahipliği başvuru sürecinin tekrardan başlatılmasıdır.
AFAD Hak Sahipliği için bu zamana kadar hiç başvuru yapamayan vatandaşlarımız için ek başvuru süresi verilecektir. Başvurular 27-28 Kasım 2023 tarihleri arasında 2 gün sürecektir.
Deprem afetinden dolayı konut, ahır veya işyeri yıkık, ağır veya orta hasar olarak tespit edilen afetzedelere yönelik hak sahipliği başvuru işlemleri ilçemizde 30.05.2023 tarihinde başlanmış olup, 28.07.2023 tarihi olan son müraacat günü 22.08.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Karara bu süre içerisinde itiraz edibilir ve itirazla ilgili karar üç (3) gün içinde verilir. Binanın sahibi orada yoksa bildirim ilân yoluyla yapılır ve ilân tarihinde öğrenmiş sayılır.
Hak sahibi sayılırlar ve bu ailelere yeniden konut yapılır veya konut kredisi verilir. Ebeveynine ait konutta oturan evli ki<ı>ş<ı>ilerin durumu: Madde 5- Hak sahibi ebeveyni ile birlikte oturan evli kişilerin bulunması halinde, sadece ebeveyne ait olmak üzere bir konut verilir.
Hak sahipliği belgesi yıkılan, ciddi hasar gören veya afetlerden etkilenebilecek olan binaların mülkiyet durumunu ve ilişkilerini resmi olarak ispatlayan, güvence altına alan ve afetzedelere binaların yeniden inşasında destek sağlayan bir belgedir.
Valilikten yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi: "6 Şubat 2023 tarihli depremlerden etkilenen 11 ilimizde hak sahipliği başvurusunu kaçıran afetzedelerimiz için 1 günlük ek süre verilecektir. Başvurular 26 Mart 00.01'de başlayıp 26 Mart 23.59'da sona erecektir.
İTİRAZ DİLEKÇESİNİ HANGİ KURUMA VERMELİYİM? 30 Günlük yasal ilan süresi içinde şehir merkezlerinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine doğrudan başvuru yapılabileceği gibi, ilçe, belde ve köylerde Kaymakamlıklara da dilekçeyle başvuru yapılabilir.
Kiracı veya misafir durumunda olanlar hak sahibi olamazlar. Mülkiyet sahibi olan kişinin gerçek kişi olması. Vakıf ve dernek gibi tüzel kişilikler hak sahibi olamazlar. Söz konusu mülkün belge talebinde bulunan şahsa ait bir arazide ve inşaat ruhsatlı olarak inşa edilmiş olması.
Bu gibi durumlarda ise yapı sahipleri, şehir merkezlerinde, il afet ve acil durum müdürlükleri ile çevre ve şehircilik il müdürlüklerine doğrudan başvuru yapılabileceği gibi, ilçe, belde ve köylerde kaymakamlıklara da dilekçe ile başvurabilmektedir.
Hasar tespit sonuçlarının mahalle muhtarlıklarında ilan edilmesinin ardından 1 aylık itiraz süresi bulunmaktadır. Bu süre içerisinde vatandaşlarımız, e-Devlet ve iletişim ofislerinden itiraz başvurularını yapabilecek olup yapılan itiraz başvuruları doğrultusunda yeniden hasar tespiti yapılarak sonuçlar kesinleşecektir.
Madde 3- Bu Yönetmelikte yer alan “Hak sahibi” deyimi, afetzedelerin, yıkılan veya ağır hasar gören binalarla olan mülkiyet ilişkilerini ve yeniden yapılacak binalardan veya verilecek inşaat kredisinden yararlanabilme durumlarını ifade eder.
İtiraz Kanun Yoluna Başvuru Süresi Nedir? İtiraz kanun yoluna başvuru süresi; hakim, Cumhuriyet savcısı veya mahkeme tarafından verilen kararın tefhim veya tebliğinden itibaren 7 gündür. İtiraza konu karar, itiraz hakkına sahip kişinin yokluğunda verilmişse tebliğ edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri