Bu boğalar, özellikle yeterli yem verildiğinde yavrularının hızlı büyümesiyle ünlüdür. Simental boğalar, diğer herhangi bir sığır ırkından daha fazla sütten kesme kazancı (büyüme) ve süt verimi sağlar. Ayrıca iyi bir ağırlık/et oranı sağlarlar. Simental sığır cinsi ayrıca aşırı hava koşullarına karşı çok dayanıklıdır.
Kombine sığır ırkı olma özelliği taşıyan Simental hayvanlar eti ve sütü için yetiştirilmektedir. Simental hayvanlar görünüm olarak albenisi olan sığır ırklarındandır.Baş tipik olarak beyazdır.Beden kırmızı beyaz alaca ve kırmızı lekeler farklıdır ayrıca sarı alaca renkleri ile ayrı bir görüntüye sahiptir.
Canlı ağ ırlığı erkeklerde 1100-1400 kg, dişilerde 600-900 kg arasında değişmektedir. Cidego yüksekliği erkeklerde 150-165 cm, dişilerde 138-150 cm arasında değişmektedir. Renkleri sarı-beyaz alaca veya kırmızı-beyaz alacadır. Baş kısmı, alın bölgesi ve kirpikleri beyaz renktedir.
Simental sığır ırkı görünüm özellikleri
Renk sarı-beyaz veya kırmızı-beyaz alacadır. Mutlaka baş, alın ve kirpik beyaz renktir. Erkek ve dişileri boynuzludur. İklim şartlarına kolay adapte olur.
En çok süt veren ırklar kültür ırlarıdır. Kültür ırlarından Siyah Alacalar 6000-9000 kg, Esmerler 5000-7000 kg., Simentaller 5000-7000 kg. ve Jerseyler 4000- 5000 kg. yıllık süt vermektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Yüksek yağ ve protein oranına sahip inek sütü denince akla gelen ilk cins olan Jersey cinsi inekler daha az doğal kaynak kullanan ve doğaya daha az karbon salan ufak yapılı hayvanlardır. Jersey İneğinin yağ kürecikleri (globül), herhangi bir süt cinsinin en büyüğüdür.
Bilindiği üzere ineklerde süt verimini etkileyen en önemli nokta beslenmedir. Bu yüzden verimi artırmak için beslenmeye yöneleceğiz: Günde her inek için 18 kg mısır silahı, 5 kg saman, 11 ila 12 kilogram arasında “21” protein değerine sahip süt yemi verilmelidir. Bu da günlük 25 Litre süt verimi anlamına gelmektedir.
Verimi en yüksek inekler kültür ırklarıdır. Kültür ırklarından Hollanda İneği olarak anılan Holstein 20- 35 kg, Esmer 15-20 kg., Simental 15- 20 kg. ve günlük süt vermektedir.
Sonuç olarak, Türkiye'de Simental ırkı sığırlarda ortalama laktasyon süresi 291 gün, gerçek süt verimi 3072 kg, sütte yağ oranı % 4.10, ilk buzağılama yaşı 908 gün (30 ay) ve buzağılama aralığı 408 gün olarak belirlenmiştir.
Simental Sığırların Verim Özellikleri
Cidago yüksekliği Dişi: 145–156cm Buzağı doğum ağırlığı Erkek: 35kg, Dişi: 30kg Süt Verim Özelliği: Bir laktasyonda 7.600–8.200Lt'dir.
İnek ömrü ortalama 20 ile 25 yıl arasında değişiklik gösterebilir. İneklerin ne kadar yaşadığı, ineğin türüne göre de değişebilir. Örnek olarak; Simental ineklerin ömür süresi, Holstein inekler ile karşılaştırıldığında daha fazladır. Ancak inekler iyi bakıldığında 30 yaşına kadar yaşayabilir.
Öte yandan Simental ırkı ile yapılan değişik besi çalışmalarında, günlük ortalama ağırlık kazancı 1000-1300 g arasında ve yemden yararlanma kabi- liyeti de 8.72 olarak saptanmıştır (2, 15).
İneklerde gebelik süresi ortalama 280- 285 gün- dür.
Kızgınlık başlangıcına yakın olan inekler, bir araya toplanma eğilimi gösterirler. Boğa olması durumunda boğaya mümkün olduğunca boğaya yakın olma eğilimindedirler. Kızgın ineklerin, hareketlilikleri artar, yem yeme istekleri azalır, o günkü süt verimlerinde bir miktar düşme gözlenir.
Belçika Mavisi ırkının inekleri 800 kg'a, boğaları ise 1400 kg'a kadar çıkabilir. İneklerde süt miktarı laktasyonda 4000 kg olup, % de 3,23 protein ve %3,48 yağlıdır. Belçika Mavisi sığır ırkında Myostatin genini baskı altına alan bir gen vardır.
Beside günlük canlı ağırlık artışı 1250-1350 gram civarında olabilir. Simental: Anavatanı İsviçre'dir. Kombine verimli bir ırktır.
Yağlı tohumlar süt yağını arttırır. Yem seçmeyi önlemek, öğünle değil açık büfe (ad libitum) yem vermek asidozu önler ve süt yağının düşmesine meydan vermez. Yeme yemek sodası (sodyum bikarbonat) katılması ve serbest ulaşımlı sodyum bikarbonatın barınaklarda bulundurulması süt yağını arttırır.
Yüksek et ve süt verimi, Hastalıklara karşı dayanıklı bir tür olması, Bulundukları iklim şartlarına kolay uyum sağlamaları, (Ülkemiz iklim şartlarına adapte olmuş olan Simental ırkı, hem mera-otlak koşullarında, hem de entansif işletme koşullarında başarıyla yetiştirilebilir.)
Bununla birlikte, düvenin ilk buzağılaması için, 24 ile 26 ay arasında değişen cinsel olgunluk yaşları olduğu bilinmektedir. Daha geç yaşlarda tohumlanan düvelerde süt verimi daha düşükken, 24 ile 26 aylık düvelerin tohumlanarak buzağılama yaptırılması sonucunda elde dilen süt miktarı ve verimi daha yüksek olmaktadır.
eğer yarın 10 inekli süt sağım içine girerseniz. ineklerin tanesinden minimum 30l süt alıyorsunuz. günde 10 inek ortalama 300l süt yapar. 1 süt ineği ortalama 30 kilo kaba ve kesip yem yer. günlük çiğ sütün kilosu. şu anda mandıralara 18 tl'den satılıyor. 300l süt gün 5400 TL kazandırır.
1 LİTRE SÜT 1 KİLO YEM ALMIYOR – Tüsedad.
Bir ineğin toplam 17 kg yem yemesi gerekmektedir'. Bir inekten günlük 30 litre süt alabilmek için, yem + saman + silaj + kuru ot + arpa + buğday + su + elektirik + bakıcı masrafı + kemre temizleme masrafını da eklememiz gerekmektedir.
kaba yem denilince akla saman, yonca kuru otu, fiğ kuru otu, korunga kuru, mısır silajı gibi kaba yem kaynakları gelmektedir. olup bunların önemli bir kısmının ülkemizde yetiştirilme şansı bulunmaktadır.
Yeterli miktarda beslenmek ve yeterli miktarda sıvı alımı çok önemlidir. Anne sütünün %85 su olması nedeniyle anneler yeterli miktarda su alması sütün artışını sağlayacaktır. Günde en az 3 lt sıvı alımı önemlidir. Su dışında diğer sıvı yiyecekleri de tüketmek sütün artışında faydalı olacaktır.
Genel olarak değerlendirecek olursak inek sütü ırklara göre değişmekle birlkte %3.7-4.9 yağ, %3.1-3.8 protein içerir. Eğer süt protein\yağ oranı 0.80' den düşük bulunur ise sütte protein düşüklüğü problemi var demektir. Oran 1.0 'den büyük olursa süt yağında düşme olduğunu gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri