Evet; gerçek zeytinyağı, çoğu sahte zeytinyağının aksine tamamen donuyor. Ancak bu yöntemle ürünün gerçek olup olmadığını anlama konusunda yine de kesin bir şey söylenemiyor. Çünkü tıpkı hakiki zeytinyağları gibi bazı sahte veya katkı maddeleri içeren zeytinyağları da 10 derecenin altındaki sıcaklıklarda donabiliyor.
“Hakiki zeytinyağı buzdolabında donar” zeytinyağı ile ilgili yaygın olarak kabul edilen yanlışlardandır. Zeytinyağı buzdolabında donar. Ancak donması saf zeytinyağı olduğunu göstermesi açısından yeterli bir kriter değildir. Hangi sıcaklıkta donacağı ise zeytinyağının yapısına göre değişebilir.
Gerçek zeytinyağı 0 ile - 6 derece arasında donar ve kristalleşir. Bunun için bir bardak zeytinyağını dondurucunuza koyun ve yarım saat sonra çıkarın. Eğer bardaktaki zeytinyağının her noktası aynı şekilde donduysa gerçektir; ancak bir kısmı donup bir kısmı sıvı olarak kaldıysa aldığınız zeytinyağı sahte olabilir.
Zeytinyağı buzdolabında saklanmamalıdır. Zeytinyağı 5-6 derece sıcaklıkta katılaşır. Buzdolabında saklanan zeytinyağı soğuktan dolayı katılaşır ve rengi dumanlı bir hal olur.
Isı seviyesinin düştüğü alanlarda zeytinyağı donar, içerisindeki tanecikleri kristalize olarak beyaz tanecikler halini alır. Ortamın tekrar ısınması halinde yağ eriyerek eski halini alır. Bu yağın tüketimi için herhangi bir sakınca yoktur.
İlgili 26 soru bulundu
Bir çay bardağı içerisine eşit oranlarda doldurduğunuz su ve zeytinyağı arasında eğer üste çıkan zeytinyağı oluyorsa, hakiki bir yağdır. Eğer yağınız sahte ise yine de suyun üzerine çıkabilir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, zeytinyağının baloncuklar çıkarıp çıkarmadığına bakmak olacaktır.
Kaliteli zeytinyağını anlamak için en bilinen yöntemlerden birisi de, su testidir. Gerçek zeytinyağı, suyun üzerinde kalır. Bunu anlamak için bir bardak suya, az miktarda zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer zeytinyağı su yüzeyinde kalıyor ve baloncuklar çıkarıyorsa, kalitelidir.
Evet! Bir zeytinyağı fabrikada işlem görmeden doğal yöntemlerle üretilmişse ve hakiki ise donar. Donmayan zeytinyağlar, zeytinyağ donmuyorsa mevsim şartlarına ve zeytinyağının gördüğü işleme göre değişkenlik gösterebilir.
Zeytinyağı, serin ve karanlık bir ortamda saklanmalıdır. Kiler, dolap ve buzdolabı saklamak için uygun alanlardır. Buzdolabında saklandığında bulanık bir görünüm alabilir. Zeytinyağının koyu yeşil veya kehribar rengi bir kapta durması, saklama açısından daha uygundur.
Zeytinyağı Plastik Şişede Saklanır mı? Zeytinyağı plastik şişede saklanır mı sorusunun cevabı kısa vadede evet, uzun vadede ise kesinlikle hayırdır.Zeytinyağı saklama koşulları 14-18 derece, rutubetsiz güneş görmeyen kapalı mekan içerisinde krom tanklar , laklı teneke ambalaj veya cam şişelerde saklama yapılabilir.
Eğer boğazı yakmaz ise kaliteli bir zeytinyağı değildir. Buzdolabına konulduğunda normal zeytinyağı donar. Taklit zeytinyağları ise asla ve asla donmaz" dedi.
Donma testi ile gerçek zeytinyağı donar mı sorusunun cevabı bir noktaya kadar alınabiliyor. Evet; gerçek zeytinyağı, çoğu sahte zeytinyağının aksine tamamen donuyor.
Bir bardak ılık suya az miktarda zeytinyağı eklenir. Suyun üzerinde baloncuk çıkararak kalıyor ve suya karışmıyorsa gerçek zeytinyağıdır. Ancak hiç baloncuk çıkarmıyor ve bir süre sonra suya karışıyorsa yağ muhtemelen sahtedir. Bir diğer yöntem tuz ruhu ile yağı test etmektir.
Yağın donup donmaması gerçek olup olmadığı anlamına gelmez. Bu faydalı yağın sezon içerisinde uygulanan sıkım işlemi, yetiştiği iklim koşulları ve o yıl içerisindeki iklim şartlarının değişiklik göstermesi donma durumunu etkiler. Hakiki zeytinyağının içerisine farklı bir yağ karıştığında da donabilir.
Hakiki zeytinyağının kendine has bir acılığı vardır. Bu acılık zeytinyağının iyi ya da kötü olduğu anlamına gelmez. Gırtlakta bıraktığı acımsı tat yanma hissiyle birlikte keyifli bir lezzet sunar. Öte yandan zeytinyağında ağır, rahatsız edici bir tat ve koku ise oksitlenmeye işaret eder.
Zeytinyağını diğer donan yağlarla mukayese edemezsiniz. Çünkü o yağlarda fosfolipit ve wax oranları çok yüksek olduğu için rafine olsalar bile donma gösterir ve bunun için vinterize dediğimiz işlem yapılarak stearin ve diğer yüksek moleküllü bileşikler ayrılarak buzdolabında yağın donmaması sağlanır.
Zeytinyağının belli bir raf ömrü bulunmaktadır. Genel olarak hasattan 2 yıl sonra kadar bir raf ömrü olduğunu söylemek mümkün. Bu konuda zeytinyağı bekledikçe tadı değişebilir ancak herhangi bir şekilde zehirleme yaratmaz.
Yaklaşık bir süre verilecek olursa; zeytinyağının en fazla 24 aya kadar, soğuk sıkım zeytinyağının 18 aya kadar tüketilmesi önerilmektedir. Tazeliğini kaybetmemesi ve tüm vitaminlerinden yararlanmak için ise ilk 2 ay içerisinde tüketilmelidir.
Donan zeytinyağı hakiki olduğuna işarete ettiği için rahatlıkla kullanılabilir. Hiç donmayan zeytinyağı yüksek oranda hakiki değildir ve kimyasal içeriyor olabilir.
Yıllardır ülkemizde en çok tüketilen, en çok beğenilen zeytinyağı markalarından bir tanesi olan Ulubahçe, almış olduğu bu ödül ile kalitesini tescillemeyi başarmıştır. Zeytinyağı sektörünün güvenilir markalarından biri olan Ulubahçe markasının ürettiği zeytinyağı çeşitleri, asitlik derecesi açısından uygun ürünlerdir.
Ayçiçek yağı kokusuz ve oldukça açık renklidir. Hatta renksize yakın bir açık sarıdır. Zeytinyağı ise daha koyu sarı hatta yeşile yakın rengi ve kokusu ile kolayca ayırt edilebilir.
En temel anlamı ile zeytinyağı tortusu sıkım işlemi yapılırken bütünlüğü kaybeden parçacıkların ufalması sonucu meydana gelir. Bu işlem sonucundaki kalıntılar çoğu kullanıcı tarafından olumsuz bir görüntü olarak algılanır. Zeytinyağı tortusu, zeytinin ana parçalarından oluştuğu için zararlı bir etkiye sahip değildir.
Ayvalık zeytininden üretilen zeytinyağı aroma, asit oranı, meyvemsi tadı ve katkısız yapısı gibi gerekli faktörlerin tümü açısından değerlendirilmiş, neticede ülkemizin en kaliteli zeytinyağı olarak kabul edilmiştir.
Ortaya çıkan yağ erken hasada göre daha soft bir tada sahiptir, asit oranı ise nispeten daha yüksektir. İçerik bakımından erken hasat zeytinyağı daha kıymetli ve zengin olduğu için çiğ tüketilmesi tavsiye edilirken, olgun hasattan üretilen zeytinyağı yemeklerde kullanım için daha uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri