Adli ve İdari Yargı Hakimlik Sınavlarında KPSS ön şartı aranmamaktadır. Adli ve İdari Yargı Hakimlik Sınavlarında KPSS ön şartı aranmamaktadır.
İdari Yargı Hâkimliği Sınavı KPSS şartı gerektirmeyen, herhangi bir dil puanı istemeyen Adalet Bakanlığı bünyesinde görev alacak İdari Yargı Hakim ve Savcı adaylarını belirlemek üzere yapılan sınavdır.
Baraj uygulamasına tekrar geçilen tarih olan 2019'da son 5 yılın rekorunu kırarak taban puanı 81,2'ye çıkmış oldu. 2020 Kasım ayında yapılan Adli Hakimlik sınavında adaylar 79,9 puanla mülakata girmeye hak kazandı. 2022 Hakimlik sınavı Adli Yargı - Mezun için doğru sayısı 70, puan ise 78,4 dolaylarında olmuştur.
2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nun 8. maddesinin (b) bendi uyarınca hakim adaylığı sınavlarında "giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak" şartı aranmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Adli yargı Mezun Hakim Savcı sınavı ile İdari yargı Mezun Hakim Savcı sınavı için giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak gerekmektedir.
Savcı olabilmek için bir üst yaş sınırı bulunmaktadır. Hukuk fakültesinden mezun olmuş adayların, Adli Yargı Sınavı'na girebilmeleri için 35 yaşını doldurmamış olmaları gerekmektedir.
Hakim maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 65 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Hakim maaşları 53770 TL'dir. En düşük Hakim maaşı 43010 TL iken, en yüksek Hakim maaşı 100750 TL'dir.
-İtibarı, hakimlik-savcılığa oranla daha düşüktür. -Mesleğin ilk yıllarında işi öğrenene kadar genellikle kıdemli meslektaşlarınız tarafından sömürülürsünüz. - Hakim- savcılar gibi emrinizde katipleriniz, kalem müdürünüz yoktur. Para kazanmaya başlayana kadar her işinizi bizzat yapmanız gerekir.
Bununla birlikte hakimlik ve savcılık mülakatları kaldırılmış değil. Dolayısıyla Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavından başarılı olan adaylar hakimlik sınavına girdikten sonra sınavdan olumlu sonuç aldıklarında mülakata girmeye devam edeceklerdir.
Adli Yargı Hâkimliği Sınavı KPSS şartı gerektirmeyen, herhangi bir dil puanı istemeyen Adalet Bakanlığı bünyesinde görev alacak Adli Yargı Hakim ve Savcı adaylarını belirlemek üzere yapılan sınavdır. Bu sınava yalnızca Hukuk Fakültesi mezunu ve 3 yıllık Fiili Avukatlık yapmış olan kamu ve Serbest Avukatlar katılabilir.
Adli ve İdari Yargı Hakimlik Sınavlarında alım sayısının 3 katı mülakatlara çağrılır tabi ki 70 barajını geçmek kaydıyla. Fakat yapılan bu sınavlarda 70 barajını geçen aday sayısı az olduğu için 680 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 70 barajı kalkmış oldu.
Mezun Adli Hakimlik sınavı için son 5 yılın net dağılımına bakıldığında 2018 ve 2019 sınavlarında 75 doğru ile kotaya girilebildiği görülmektedir. 2020 yılına bakıldığında 73 doğru kazanmak için yeterli olmuştur.
Birinci dönem stajı hukuk dairelerinin, ikinci dönem stajı ceza dairelerinin birinde yaptırılır. İdari yargı hakim adayları ise Danıştayda üç aşamalı bir staj yöntemi uygularlar. Hakimlik stajı süresi, adli yargı için 6 ay, idari yargı için 7 aydır.
Hakim olmak için 4 yıl Hukuk eğitimi alınmalıdır. Hukuk Bölümü'nden mezun olduktan sonra Hakimlik Sınavı'na girmek gerekir. Sınava hazırlanmak için ek süreye ihtiyaç duyulur. Ayrıca sınavı geçenler 6 ay staj yapmalıdır.
Kişiden kişiye değişmekle beraber, bir hakim ve savcı adayı sınav tarihinden en az dokuz ay önce çalışmaya başlamalıdır. Üstün başarıya ulaşmak için ideal zaman süresi bir yıldır.
Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler.
Hâkim ve savcılarımız görev süreleri boyunca bir (1) adet yerli, bir (1) adet ithal olmak üzere iki (2) adet silah alabilirler. Yeni göreve başlayan hâkim ve savcılar ile silah talebinde bulunmayanlar için her yıl Başkanlığımız tarafından silah alım duyurusu yapılarak silah dağıtımı yapılacaktır.
Sonraki Konu. Savcı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 98 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Savcı maaşları 54240 TL'dir. En düşük Savcı maaşı 43390 TL iken, en yüksek Savcı maaşı 102830 TL'dir.
6. derece: 5 yıl deneyimi olan 6. derecedeki hakimlerin maaşları, yaklaşık 37 bin TL olarak belirtilmiştir.
Kanun teklifinin gerekçesinde, hakim ve savcıların haftalık yasal çalışma süresini aşarak, 65-70 saate varan mesai harcadıkları kaydedildi.
2023 yılı itibari ile 13 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Vali maaşları 23210 TL'dir. En düşük Vali maaşı 18570 TL iken, en yüksek Vali maaşı 49980 TL'dir.
Sınava başvuru yapacak adaylarda, Türk vatandaşı olmak, 35 yaşını doldurmamış olmak, avukatlıktan hakim savcılığa geçmek isteyenler için ise 45 yaşını doldurmamış olmak şartı aranacak.
Prof. Dr. Nami Çağan ise bu konuda yaygın kullanımın yanlış olduğunu söylüyor, belirttiğine göre doğrusu "hâkim hanım" veya sadece "hâkime" demek. Bana da mantıklı geldi doğrusu, "hâkime hanım" tabiri ile kadın olduğu iki kez belirtiliyor, buna gerek yok.
c) Erkeklerde 170 cm. kadınlarda 160 cm. 'den kısa boylu olmamak, d) Boy uzunluğunun santimetre cinsinden son iki rakamı ile kilosu arasındaki fark 13'ten fazla, 17'den az olmamak, (Örneğin; 170 cm boyunda olan bir adayın kilosunun 70+13=83'ten fazla, 70-17=53'ten az olmaması gerekmektedir.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri