Taraf ıslah yapmak için süre istemişse henüz ıslah yapmadığından mahkeme tarafından ıslah için kesin süre verilemez. "... Islah nedeni ile kesin süre verilebilmesi için, tarafın ıslah ettiğini bildirmesi gerekir.
Başka bir anlatımla ıslah, açılmış bir davada taraflarca yapılmış usule ilişkin işlemlere yönelik olarak yapılmalıdır. HMK'nun 181.maddesinde kısmi ıslah için, bir haftalık süre verileceği ve süresi içinde yapılmaması durumunda ıslah hiç yapılmamış gibi davaya devam edileceği açıkça hükme bağlanmıştır.
Islah, tek taraflı bir usul işlemi olup, karşı tarafın kabulüne bağlı değildir. Ancak Dairemiz yerleşik kararlarına göre ek dava niteliğinde olduğundan 6100 sayılı HMK'nın 177. maddesi uyarınca ıslah dilekçesinin karşı tarafa tebliği gereklidir.
Maddeyle, ıslahın tahkikat sona erinceye kadar yapılabileceği kabul edilmiştir. Bu hüküm, esas olarak 1086 sayılı Kanunun 84 üncü maddesinde düzenlenmiş ve orada tahkikata tâbi olan davalarda, tahkikat sona erene kadar, tahkikata tâbi olmayan davalarda ise yargılamanın sonuna kadar yapılabileceği belirtilmiştir.
Bir hafta içinde ıslaha konu işlem için gerekli dilekçe verilmezse ıslah hakkı kullanılmış sayılır ve ıslah hiç yapılmamış gibi davaya devam edilir.
İlgili 24 soru bulundu
Islah nedeni ile kesin süre verilebilmesi için, tarafın ıslah ettiğini bildirmesi gerekir. Islah ettiğini bildiren tarafa ıslah dilekçesini vermesi veya varsa eksik usul işlemini tamamlaması için kesin süre verilebilir. Ancak taraf ıslah yapmak için süre istemişse henüz ıslah yapmadığından kesin süre verilemez.
6100 Sayılı HMK'nun 181. maddesinde, “(1) Kısmen ıslaha başvuran tarafa, ıslah ettiği usul işlemini yapması için bir haftalık süre verilir. Bu süre içinde ıslah edilen işlem yapılmazsa, ıslah hiç yapılmamış gibi davaya devam edilir.” hükmü bulunmaktadır.
Islah ile talep artırım farkı olarak bir diğer önemli husus, ıslah işleminin tahkikat aşamasının sonuna kadar yapılabileceği, talep artırım işleminin ise tahkikat aşaması tamamlandıktan sonra da (Yargıtay'ın verdiği bozma kararı sonrasında bile) yapılabilir olmasıdır.
Islah dilekçesine karşı tarafın vermesi gereken dilekçeye ise Islaha Karşı Cevap ve İtiraz Dilekçesi denmektedir. Islaha Karşı Cevap ve İtiraz Dilekçesi ile ıslah dilekçesinde ki hususlara itiraz edilir ve cevap verilir. Islah dilekçesine karşı cevap verme süresi ıslah dilekçesinin tebliğinden itibaren 2 haftadır.
Sürelerin ilk günü, tebliğ tarihi mi yoksa ertesi gün müdür? Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ (veya tefhim) edildiği gün hesaba katılmaz. Süreler tebliğ tarihini takip eden günden itibaren işlemeye başlar.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu`nun 181. maddesinde ıslaha başvuran tarafa, ıslah ettiği usul işlemini yapması için bir haftalık süre verileceği belirtilmiş, bu süre içinde ıslah edilen işlemin yapılmaması halinde ıslah yapılmamış gibi davaya devam edileceği hüküm altına alınmıştır.
İstinaf ve temyiz aşamasında ıslah yapılamaz. Yargıtay'ın bozma kararından veya bölge adliye mahkemesinin kaldırma kararından sonra dosya ilk derece mahkemesine gönderildiğinde, ilk derece mahkemesinin tahkikata ilişkin bir işlem yapması hâlinde tahkikat sona erinceye kadar da ıslah yapılabilir.
Islah ile Cevap Dilekçesi Verebilir Mi? 6100 sayılı HMK'nın “Süresinde Cevap Dilekçesi Verilmemesinin Sonucu” başlıklı 128/1. maddesine göre; “süresi içinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkâr etmiş sayılır.”
Bu nedenle tahkikat aşaması sonuçlandıktan sonra istinaf ve temyiz aşamasında ıslah yapılamaz. Daha önce ıslah yoluna başvurulmuşsa ikinci kez ıslah yoluna gidilemeyeceğinden yeniden yapılan ıslah beyanı re'sen reddedilir.
Talep artırımı, tahkikat aşaması sona ermeden evvel hâkimin vereceği iki haftalık kesin süre içinde yapılmalıdır. Peki, davacı iki haftalık kesin süre içerisinde artırım talebinde bulunmazsa, talep artırımında bulunulmayan kısım için ek dava açabilir mi?
(2) (Ek:22/7/2020-7251/18 md.) Yargıtay'ın bozma kararından veya bölge adliye mahkemesinin kaldırma kararından sonra dosya ilk derece mahkemesine gönderildiğinde, ilk derece mahkemesinin tahkikata ilişkin bir işlem yapması hâlinde tahkikat sona erinceye kadar da ıslah yapılabilir.
(HMK m. 179) HMK'nun 176 vd. maddelerine göre, taraflardan herbiri dava/cevap dilekçesini ıslah ederek yeni bir vakıa ekleyebilir yeni vakıa için delil gösterebilir.
Davasını tamamen ıslah eden tarafın mahkemeye yeni bir dilekçe vermek için bir haftalık kesin süresi bulunmaktadır. Davasını tamamen ıslah eden taraf bir hafta içerisinde yeni dilekçesini mahkemeye vermez ise ıslah hakkı kullanılmış yani tüketilmiş sayılır. Davaya kaldığı yerden ıslah edilmemiş haliyle devam olunur.
Yargıtay İçtihatları Birleştirme Genel Kurulu'nun bozmadan sonra ıslah yapılamayacağına ilişkin 06.05.2016 tarih ve 2015/1 E. 2016/1 K. sayılı kararı karşısında bu aşamadan sonra ıslah harcının tamamlatılması da mümkün değildir.
Zaman Şartı 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun madde 177 düzenlemesi uyarınca “Islah, tahkikatın sona ermesine kadar yapılabilir.” Kanunumuz uyarınca ıslaha ancak tahkikatın sona ermesi aşamasına kadar başvurulabilir.
İki taraflı usul işlemleri, karşı tarafın veya mahkemenin yaptığı işlemler ıslah edilemez.
Belirsiz alacak davası açan davacı, talep artırım yahut ıslah suretiyle neticei talebini artırabilir. Ayrıca belirsiz alacak davası türünde dava açılması durumunda alacağın tamamı dava konusu edildiğinden aynı dava konusu ile ilgili ek dava açılması halinde derdestlik dava şartı söz konusu olur.
Kanundaki bu açık düzenleme sebebiyle, hâkimin belirlediği süre (kanundan dolayı) kesindir; hâkim bunların kesin olmadığını belirleyemez ve verdiği süreyi sonradan değiştiremez ve verilen süre içinde gereğinin yapılmaması halinde hâkim yeni (ek) süre veremez.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu 317-319 madde uyarınca; Dava konusunun ıslah yoluyla arttırılması halinde ıslah dilekçesinin davalı tarafa tebliği tarihinden itibaren iki haftalık yasal süre içerisinde ıslah edilen kısımlar yönünden zamanaşımı definde bulunulabilir.
Süreler, taraflara tebliğ tarihinden veya kanunda öngörülen durumlarda, tefhim tarihinden itibaren işlemeye başlar. Sürelerin bitimi HMK 92. Maddesinde belirtilmiştir: Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ veya tefhim edildiği gün hesaba katılmaz ve süre son günün tatil saatinde biter.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri