Solunum yollarında en sık kullanılan uçucu yağlar: okaliptus, nane, çay ağacı, kekik, lavanta, encefil uçucu yağlarıdır. Okaliptus Uçucu Yağı: Okaliptüs 100 metre yüksekliğe ulaşabilen uzun, yapraklarını dökmeyen bir bitkidir. Eucalyptus globulus Labill. ve Eucalyptus Radiata Sieber ex DC. en sık kullanılan türleridir.
Nefes darlığı çeken astım hastalarına, göğüs bölgesine 6 damla karanfil yağı ve bir çay kaşığı kadar badem yağını masaj yoluyla sürmeleri tavsiye edilir. Bu uygulama çoğu zaman 5 dakika gibi kısa bir sürede etkisi gösterir ve hasta daha rahat nefes almaya başlar.
Nioli yağının balgam söktürücü etkisi mevcuttur. Solunum yolu hastalıklarında difüzör veya buhurdanlık yardımı ile solunması nefes alışverişi hafifletir. Sinüslerde biriken mukusun gevşetilerek dışarıya akıtılmasını sağlar. Astım, alerjik rinit, KOAH gibi hastalıkların etkilerini azaltarak rahatlama sağlar.
İlgili 31 soru bulundu
4) Solunum Yolunu Rahatlatır
Lavanta yağının bir diğer faydası burun tıkanıklığı gibi durumlarda etkili olmasıdır. Solunum yolu rahatsızlıklarınız için tercih edebilirsiniz. Daha rahat nefes almak için lavanta yağı düzenli olarak koklanabilir, buhurdanlık içerisine veya yastığa birkaç damla damlatılabilir.
Bu uçucu yağları çocuğunuzun öksürük tedavisinde destekleyici olarak kullanmak istiyorsanız, okaliptüs, nane, kekik otu ve çay ağacı yağını uzaktan etrafa dağıtmak en güvenli yol olacaktır.
Nefes darlığının nedeni belirlenip tedavi edildiğinde nefes darlığı iyileştirilebilir. Astımda, esas olarak, içeriğinde düşük doz kortizon ve bronş genişleticilerin olduğu solunum yolu ile kullanılan gaz ve toz inhaler ilaçlar kullanılmaktadır.
Astım ve sinüzit gibi solunum rahatsızlıklarına okaliptus yağı eklenmiş buharı solumak yardımcı olabilir. Yağ mukoza zarlarıyla reaksiyona girerek sadece mukusu azaltmakla kalmaz, aynı zamanda öksürebilmeniz için mukusun gevşemesine de yardımcı olur. Okaliptus yağının astım semptomlarını engellemesi de mümkündür.
Lavanta yağı; soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonları, öksürük, astım, bronşit ve larenjit gibi birçok solunum yolu problemlerinde iyileştirici özelliğinden yararlanılmaktadır.
Nefes darlığının bitkisel tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri 2 bardak kaynamış suyun içine atılan 3 çay kaşığı nanedir. Bu naneli çayın gün içinde 1 bardak tüketilmesi nefes darlığına iyi gelebilir. 3 yemek kaşığı süzme bal içine 1 şeker kaşığı kuru nane ve 1 tutam taze nane karıştırılır.
Çok ciddi bir hastalık söz konusu değilse nefes egzersizleri, diyafram nefesi, buhar solumak, egzersiz yapmak ve zencefil, yeşil çay gibi destekleyici tedavi yöntemleri nefes darlığına iyi gelir.
Nefes Darlığına İyi Gelen Bitkiler
Nane, kozalak ve keçiboynuzu bunlar arasındadır. Evde hazırlanabildiği fazla bilinmeyen nefes açıcı bitkiler ise okaliptus, andız otu, meyan kökü ve devetabanı yaprağı olarak sıralanabilir. Bunlar da genellikle çay şeklinde tüketilmekle birlikte takviye gıdaların içerisindedir.
Nane Yağı
Nane yağı veya nane yapraklarını kullanarak burun tıkanıklığını hafifletmek mümkündür.
Okaliptüs yağının bazı faydaları şu şekilde sıralanabilir: Solunum Rahatlatma: Okaliptüs yağı, tıkanıklık, öksürük ve sinüzit gibi solunum sorunlarını hafifletme konusunda etkili olan dekonjestan (burun tıkanıklığı için kullanılan ilaç sınıfı) ve balgam söktürücü özellikleriyle ünlüdür.
Yapılan çalışmalarda düzenli olarak çörek otu yağı kullananlarda burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, burun akıntısı ve hapşırma gibi alerji belirtilerinde iyileşme görülmüştür. Çörek otu yağının anti-inflamatuar özellikleri astım belirtilerini de hafifletebilir.
Dahili kullanımı: Astım, bronşit gibi solum yolu hastalıklarının tedavisinde kanıtlanmış etkilere sahiptir. Çörek otu yağı yetişkinlerde günde 3 kez 5'er ml alınabilir. 4-12 yaş arası doz günde 3 kez 2.5 ml, 2-4 yaş arası ise doz günde 3 kez 1'er ml'dir.
Bazı araştırmacılar D vitamini eksikliğinin, bazıları ise diyetteki D vitamini fazlalığının astım ve alerjik hastalıkların artışına yol açtığını savunmaktadır. Böylece günümüzde D vitamininin alerjik hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde kullanımını bazı yazarlar önermektedir.
Özellikle ani başlayan nefes darlığı sorununda mutlaka acil tıbbi yardım alınmalıdır. Kronikleşen nefes darlığı şikayetlerinde ise Göğüs Hastalıkları uzmanına gidilmelidir. Sorunun kalpten kaynaklı olması durumunda devreye Kardiyoloji uzmanı girer.
Astım Nasıl Tedavi Edilir? Astım hastalığının kesin bir tedavisi yoktur, fakat hekiminiz tarafından verilen ilaçları düzenli olarak kullanarak astım kontrol altında tutulabilir. Astım tedavisinin temelinde semptomlar ile tetkiklere dayalı olarak, periyodik kontrollerle uygulanan basamak tedavisi uygulanır.
Antioksidan etkisi ve probiyotik içeriği bulunan andız pekmezinin faydaları şunlardır: Andız pekmezi vücudu toksinlerden arındırır. Astım ve bronşite iyi gelirç
GECE YATMADAN ÖNCE AYAKLARINIZIN ALTINA LAVANTA YAĞI SÜRÜN
Şurada Paylaş! Lavanta yağı, lavanta çiçeğinin kaynatıldıktan sonra buharının damıtılıp yağının çıkarılmasıyla elde ediliyor. Kokusu ve görüntüsüyle oldukça beğenilen lavanta yağı bilhassa ayak altına sürülmesiyle adeta meditasyon sağlıyor.
Okaliptüs yağı balgam söktürmeyi yani balgamı parçalayarak öksürük yolu ile balgamı atmayı kolaylaştırır. Diğer yandan yine öksürüğe sebep olan burun tıkanıklığı içinde burun mukozasındaki reseptörlere etki ederek mentol benzeri bir şekilde etki gösterir.
Bol Sıvı Tüketimi: Vücut hidrasyonunu artırarak mukusun incelmesine ve kolayca atılmasına yardımcı olur. Nemlendirici Kullanımı: Kuru hava, öksürüğü tetikleyebilir; oda nemlendiricileri solunum yollarını rahatlatır ve hırıltılı ve ciğerden öksürüğü geçirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri