Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Hakimin sorumluluğu davası nerede açılır?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hakimin sorumluluğu davası nerede açılır?

Hakimin hukuki sorumluluğu görevli mahkeme; sorumlu hakimin görev yaptığı mahkemeye göre Yargıtay ilgili hukuk dairesi, Yargıtay Dördüncü Hukuk Dairesi ve Yargıtay Üçüncü Hukuk Dairesi olarak belirlenmiştir. Yapılacak yargılama sonunda davacı haklı bulunursa devlet tazminata mahkum edilebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukif.com

Hakimin hukuki sorumluluğundan doğan dava kime karşı açılır?

6100 sayılı HMK'nın 46 ve devamı maddelerinde hâkimin hukuki sorumluluğu düzenlenmiş, söz konusu davaların ancak devlet aleyhine açılabileceği, anılan Kanunun 74. maddesinde ise açıkça yetki verilmemesi halinde vekilin hâkimlerin fiilleri sebebiyle Devlet aleyhine tazminat davası açamayacağı kabul edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hakim hakkında dava açılabilir mi?

Davacı eğer davayı esastan kaybederse, disiplin para cezasına çarptı- rılır. Hâkim yargılama faaliyeti sırasında yargılama faaliyeti ile ilgili ol- mayan bir haksız fiil işlerse, zarar gören, genel hükümlere dayanarak hâkime genel mahkemelerde tazminat davası açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Devlet aleyhine tazminat davası nerede açılır?

Tam yargı davalarında genel görevli mahkeme idare mahkemeleridir. Yani kural olarak idareye karşı açılan davalar idare mahkemelerinde açılır. Eğer uyuşmazlık konusu vergi ise vergi mahkemelerinde dava açılır. Bununla birlikte Danıştay bazı konularda ilk derece mahkemesi olarak görev yapar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Hakim yanlış karar verirse ne olur?

Hakim, verdiği yanlış karardan dolayı devlet tazminat öderse, bu tazminatı bir yıl içinde devlete vermek zorunda kalacak. Hakimler, verdikleri yanlış karardan dolayı devletin vatandaşa tazminat ödemesi durumunda, bu tazminatı bir yıl içinde devlete ödemek zorunda olacak.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: t24.com.tr

Hakimin hukuka aykırı yargılama yapmasından dolayı tazminat sorumluluğu

İlgili 33 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Hakimler nereye nasıl şikayet edilir?

Yargı mensupları yanlış bir karar alırsa HSK'ye (Hakimler Savcılar Kurulu) şikayet yapılabileceğini belirten Gül şunları söyledi: "Suistimal edildiği, yanlış yapıldığı düşünülen konuyu HSK, müfettişler marifetiyle inceler. Yanlış yapıldığı düşünülüyorsa başsavcılığa, savcılığa şikayet edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gazeteduvar.com.tr

Hakimin yanlış kararı nereye şikayet edilir?

Adalet Bakanlığı Sonuçlanamayan İş Mahkemesi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sikayetvar.com

Hakimin hukuki sorumluluğu nedir?

Hâkimlerin hukuki sorumluluğu ise, hâkimlerin yargılama görevini yerine getirdikleri sırada verdikleri zarardan dolayı zarar görenlerin tazminat davası açmasıyla ilgilidir[5]. Hukuki sorumluluk ile ilgili düzenlemeler, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu md. 46 ve devamında yer almaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: baskahukuk.com

Mal Müdürlüğüne karşı dava açılabilir mi?

Tam yargı davalarında doğrudan söz konusu hukuka aykırı eylemi ve/veya işlemi gerçekleştiren idareye karşı dava açılmalıdır. Burada yetkili idarenin belirlenmesinde ilgili idare arası hiyerarşi gözetilmeli ve doğrudan işlemden sorumlu olan idareye husumet yöneltilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Asliye hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre; dava konusunun değer veya miktarına bakılmaksızın malvarlığına ilişkin davalarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme asliye hukuk mahkemeleridir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetalkan.av.tr

Hakim şikayet edilir mi?

Hak arama hürriyeti ve dilekçe hakkı çerçevesinde herkes hakim ve savcılar hakkında ihbar ve şikayette bulunabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Hakim davayı reddederse ne olur?

Hakimin reddi halinde ret sebepleri başka bir mahkeme tarafından incelenerek değerlendirilir. Reddi hakim halinde reddedilen hakim davadan hemen elini çekmez. Ancak yasak halinde hakim davadan çekinir ve davaya başka bir hakim tarafından devam edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: topo.av.tr

Hakim kendi davasına bakabilir mi?

1) Hâkim, aşağıdaki hâllerde davaya bakamaz; talep olmasa bile çekinmek zorundadır: a) Kendisine ait olan veya doğrudan doğruya ya da dolayısıyla ilgili olduğu davada. b) Aralarında evlilik bağı kalksa bile eşinin davasında.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muratocal.av.tr

Hâkimin hukuki sorumluluğundan doğan davaya ilişkin sebepler nelerdir?

HMK madde 46/1'e göre hakimin hukuki sorumluluğu sebepleri şu şekildedir: a) Kayırma veya taraf tutma yahut taraflardan birine olan kin veya düşmanlık sebebiyle hukuka aykırı bir hüküm veya karar verilmiş olması. b) Sağlanan veya vaat edilen bir menfaat sebebiyle kanuna aykırı bir hüküm veya karar verilmiş olması.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukif.com

Hâkimin reddi kim isteyebilir?

Reddi Hakim Usulü ve Süresi. Reddi Hakim Talep Edebilecek Kişiler: Cumhuriyet savcısı; şüpheli, sanık veya bunların avukatı; katılan veya vekili, hâkimin reddi isteminde bulunabilirler. Bunlardan herhangi biri istediği takdirde, karar veya hükme katılacak hâkimlerin isimleri kendisine bildirilir. (CMK m.24/3-4).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Hangi davalarda karşı dava açılır?

(1) Karşı dava açılabilmesi için; a) Asıl davanın açılmış ve hâlen görülmekte olması, b) Karşı davada ileri sürülecek olan talep ile asıl davada ileri sürülen talep arasında takas veya mahsup ilişkisinin bulunması yahut bu davalar arasında bağlantının mevcut olması, şarttır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Adliyeye gitmeden dava açılır mı?

Adliyeye Gitmeden Dava Açılabilir mi? Adalet Bakanlığı'nın geliştirmiş olduğu UYAP portalı aracılığı ile adliyeye gitmeden dava açılabilmektedir. Vatandaş Portal Bilgi Sistemi üzerinden giriş yapan vatandaşların e-imzası ile dava açabilmesi, dava dilekçesi ve dilekçe eklerini sisteme yükleyebilmesi mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetalkan.av.tr

Kaymakamlığa karşı dava açılabilir mi?

İl müdürlüklerinin işlemine karşı valilik davalı olur. İlçe müdürlüklerine karşı kaymakamlık davalı olur. Örneğin İl Milli Eğitim Müdürlüğünün bir işlemine karşı valiliğe, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün işlemine karşı kaymakamlığa karşı dava açılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Geriye dönük dava açılabilir mi?

Geriye dönük miras hakkının elde edilmesi talebiyle çeşitli davalar açılabilir. Fakat, geçmişe dönük miras davalarının, murisin vefatıyla birlikte açılabileceğini özellikle belirtmek gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Hâkimin verdiği süre kesin midir?

Kanundaki bu açık düzenleme sebebiyle, hâkimin belirlediği süre (kanundan dolayı) kesindir; hâkim bunların kesin olmadığını belirleyemez ve verdiği süreyi sonradan değiştiremez ve verilen süre içinde gereğinin yapılmaması halinde hâkim yeni (ek) süre veremez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Hâkimin ifadesini kim alır?

İfade Verme ve Sorgu Nedir? (CMK 147)

İfade alma, jandarma, polis gibi kolluk görevlileri vasıtasıyla veya doğrudan savcılık tarafından yerine getirilir. Soruşturma aşamasında yapılan ifade alma işlemi kanunda belirtilen bu görevlilerden başka kişiler tarafından yerine getirilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Savcıya dava açılabilir mi?

Hakim ve savcıların işlem, kovuşturma, işlem veya verdikleri kararlar nedeniyle sadece devlet aleyhine tazminat davası açılabilecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cumhuriyet.com.tr

Hakim CİMER e şikayet edilir mi?

Adli başvuru değil de idari yönden bir makamın ya da makamdaki kişilerin işlemlerini şikayet etmeniz gerekiyorsa; örneğin hakim, personel ya da mahkemenin işlemlerindeki hukuksuzluk bir ihmal ya da kasti bir davranıştan ileri geliyorsa idari olarak bunu CİMER üzerinden Adalet Bakanlığı"na ya da HSK"ya iletmeniz mümkün, ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aylinbelizyildirim.av.tr

Hakim HSK ya nasıl şikayet edilir?

  1. İletişim.
  2. Adres: Emniyet Mahallesi, Mevlana Bulvarı No:36 Yenimahalle/ ANKARA-06330.
  3. Tel : (0 312 204 11 89)
  4. Faks: (0 312 222 71 45 )
  5. E-posta: [email protected].

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hsk.gov.tr

Kanıt olmadan şikayet edilir mi?

Asılsız ihbar veya şikayet başvurusu yapılması halinde savcılık veya kolluk tarafından soruşturma başlatılması şart olmayıp, ihbar veya şikayetin objektif olarak soruşturma başlatmaya elverişli nitelikte olması suç uydurma suçunun meydana gelmesi için yeterlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT