Bu sorunun nedeni, halıların üretiminde kullanılan malzemelerdir. Halıların yapısında kullanılan yün, sentetik veya doğal elyaflar, çözücüler, yapıştırıcılar ve diğer kimyasal maddeler, zamanla zemin kaplamasından ayrılabilir ve toz şeklinde havada asılı kalarak solunabilir.
Yaklaşık 1 çorba kaşığı hidrojen peroksiti, yaklaşık bir bardak su ile karıştırın. Karışıma temiz bir bez daldırın ve sararmış bölgeye uygulayın. Temiz, ıslak bir bezle kurutarak durulayın.
İşlenme sırasında zedelenen havlardan tüylerin dökülmesi hav çıkarma ya da hav kusma olarak isimlendirilir. Halk arasında tüy dökmesi ya da tüy kusması olarak da tanımlanmaktadır. Bu işlem genel olarak halı alındığında başlar ve birkaç defa elektrikli süpürge ile süpürülene kadar normale dönmez.
Halıdaki sarı su lekesi, halının iyice yıkanmaması, durulanmaması veya sıkılmamasından kaynaklanır. Ayrıca doğru deterjan kullanılmadığı durumlarda da sarı lekeler meydana gelebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Mümkün olduğunca yaymamaya özen gösterin ve fırçalamayın. Bir kaşık bulaşık deterjanı, bir kaşık sirke ve iki bardak ılık suyu karıştırın. Temiz bir süngeri karışıma batırın ve lekeye uygulayın. Leke gidene kadar sünger ile temizleyin.
Deterjan Seçimine Dikkat Edin
Halının tüylerine, boyasına ve dokusuna zarar vermemek için mutlaka saf sabun ya da Arap sabunu tercih etmekte fayda vardır.
Çocukların güvenle oynayıp vakit geçirebileceği, toz tutmayan, kolay temizlenebilen halı modelleri arasında yer alan antialerjik halılar, hav çıkartmayan özelliği sayesinde nefes almayı kolaylaştırarak yaz kış sağlıklı bir kullanım sunar.
Sırtında atkı olarak jüt ya da pamuk kullanılırken çözgü olarak ta pamuk ya da polyester kullanılmaktadır. Halı yüzeyini oluşturan ve gözle gördüğümüz kısma hav denir. Havda kullanılan her türlü iplik halıya farklı bir yapı ve renk zenginliği katar.
Dokuma halılar, ister elde ister fabrikada dokunmuş olsun, ister sentetik isterse yün olsun, ev tozu akarları için önemli bir yaşam alanı oluşturmaktadır. Ev tozu akarları insan atıkları ile beslenen, sıcak ve nemli ortamları seven, gözle görülmeyen mikroskopik canlılardır.
Kusmayı engellemek için karanfil, zencefil, limon ve lavanta gibi kokular koklayabilirsiniz.
Kustuktan sonra kişinin öncelikle dinlenmesi gerekir. Dinlenirken vücudun iyileşmesi desteklenir. Bu süreç içerisinde küçük yudumlar halinde su içilebilir veya elektrolit içeren içecekler tüketilebilir. Midenin dinlenmesi üzerine mide bir süre boş bırakılmalıdır.
İsminden de anlaşılacağı gibi kimyasal sararma, halı liflerinin bileşimi ile reaksiyona giren bazı kimyasallardan kaynaklanmaktadır. Bazı kimyasal temizleyiciler yüksek miktarda alkali deterjan veya pH içerir ve kullandıktan sonra sarı bir leke oluşturur.
Beyaz sirke de leke çıkarma noktasında verimlidir. Ilık su içerisine sirke ekleyebilir sonrasında bu karışım ve bez yardımıyla lekeyi silebilirsiniz. Etkili bir yöntem olmasının yanında, inatçı lekeler üzerinde de başarılıdır.
Halı temizliği için üretilmiş özel halı şampuanları, halı yumuşatıcıları, sabunlar kullanılmaktadır. Halıları yıkama da yardımcı olan teknik ürünler elde yıkanacak ise fırça, kova, halı şampuanı ve temizlik maddesidir. Diğer teknik ürün ise halı yıkama makinasıdır.
BEYAZ SİRKE VE SODA
Halılarınızın pırıl pırıl olmasını istiyorsanız sirke ve soda kullanmanız çok işe yarayacak. Bu yöntem ile hem tüm mikropları öldüreceksiniz hem de halılarınızı tertemiz olacak.
Kalite standartları açısından sınıflandırmalarda halının düğüm sıklığı önemli bir ölçüttür. Metrekare başına 100.000 düğüme kadar olan halılar kaba, 100.000-200.000 arası orta, 200.000-600.000 arası ince, 600.000 düğümden fazla olanlar ise çok ince kalite olarak adlandırılır.
Halılar yün, pamuk, keten ve ipek gibi doğal liflerden veya akrilik, naylon, polyester ve olefin lifleri gibi sentetik liflerden üretilebilir. Yün halı modelleri ise en sağlıklı halıların başında gelir.
Başka türden bir ipliğin kullanılmadığı, tek tür malzeme ile oluşturulan halılar %100 akrilik olarak tanımlanır, bu tür ibarelere mutlaka denk gelmişsinizdir. Önemli olan ise daima en kaliteli halıyı seçerek buna göre bir dekorasyon oluşturmaktır.
Uzun süre kullanılmayan halılar, özellikle yün gibi doğal malzemeli halılar söz konusuyla, güve gibi haşerelerin yuvası olma tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. Bunun için de eskiden beri halıları yazın kaldırılırken aralarına güveden koruyan naftalin konulur.
Astımınız ya da toz akarı, polen veya evcil hayvanlara karşı alerjiniz varsa, herhangi bir yan etkiyi tetiklememek için antibakteriyel ve antialerjik halı seçeneklerini tercih etmelisiniz! Antialerjik halı; alerjik sorunlara neden olan alerjen maddeleri içermeyen yüzeyinde toz, tüy barındırmayan halı anlamına gelir.
Hav Yüksekliği
Halının en üst kısmının yerden yüksekliği diyebiliriz. Hav kelimeside halının üzerinde yer alan ipliklerdir. Halınız hem yumuşak hem de kolay temizlensin istiyorsanız 6 mm - 12 mm arası hav yüksekliği olan kaliteli halı modelleri seçmenizi tavsiye ederim.
– Hayır, bulaşık tabletleri halı temizliği için uygun ürünler değildir.
*Lekeyi çıkarmak için halı şampuanı kullanılacaksa şampuanın sadece köpük kısmı kullanılmalıdır. *Halı temizliğinde çamaşır suyu ve buna benzer ağartıcı kimyasallar kullanılmamalı, sadece önerilen uygun temizlik ürünleri kullanılmalıdır.
Çamaşır makinesinde yıkamaya uygun olan halınızı kesinlikle makinede sıktırma yapmadan almalısınız. Tabanı plastik olan halılarınızı yıkarken yumuşatıcı kullanmayınız. Kurutma İşlemi: Çamaşır makinasında yıkadığınız halılarınızı www.halisaticisi.com direk güneşe maruz kalacak şekilde kurutmayınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri