Rafadan yani az pişmiş yumurta, beyazı hafifçe pişmiş, sarısı da oldukça cıvık olarak kalmış olan yumurta demektir. 3 dakikaya tam olarak dikkat eder ve sonrasında hemen soğuk suyla pişmeyi durdurursan tam olarak bu kıvamı elde etmiş olursun. Yumurta haşlamanın tüm püf noktalarını öğrenmiş oldun şefim.
Tam Kıvamında Yumurta: Yumurtaların ne çok cıvık, ne de çok sert olmasını istemiyorsanız, su kaynadıktan 8 dakika sonra yumurtaları ocaktan alabilirsiniz. Katı Yumurta: Yumurtaların içi ve dışının tamamen pişmesini istiyorsanız, su kaynadıktan 10 dakika sonra yumurtaları ocaktan alıp soyabilirsiniz.
3. Kaynar Su
Yumurta haşlanırken yapılan en büyük hatalardan biri yumurtayı suyu ocağa koyduğumuz an içine atmaktır. Oysaki yumurtalar kaynayan suyun içine atılmalıdır. Aynı zamanda yumurtayı kaynamış suyun içerisine kaşık yardımıyla yavaşça bırakmanız yumurtanın dibe vurup çatlamasını önleyecektir.
Cılbır (Yumurtayı Suda Pişirme )
İlgili 32 soru bulundu
Suyun içine tazeliğini test etmek istediğiniz yumurtayı bırakın. Eğer yumurta bardağın dibine batıyorsa taze demektir. Eğer su yüzeyine çıkıyorsa yumurtanız bayat demektir.
Yumurta suyun üzerinde yüzüyorsa, bu yumurtanın taze olmadığını gösterir. Ancak tazeliği geçen yumurtalar kesinlikle bozulmuş veya tüketilmeyecek halde değildir. Bozulup bozulmadığını anlamak için başka testler de uygulayabilirsiniz.
Eğer daha yumurtanızın daha katı olmasını istiyorsanız, kaynar suda 8 ila 12 dakikaya kadar haşlayabilirsiniz. Yumurtanın çatlamasını engellemek için: Yumurtayı haşlarken çatlamasını önlemek için suyun içine tuz ekleyin. Bu sayede yumurtanın beyazı daha çabuk haşlanacak.
Yumurtaların üzerini geçecek kadar oda ısısında su eklenir ve ocağın altı açılır. Suyun üzerine bir miktar tuz atılır. Tuz sayesinde suyun köpürmesi önlenir ve kabukları kolay soyulur.
Yumurtaları mutlaka orta ateşte pişirin. Doğru zamanı yakalayabilmek için, su kaynadıktan sonra 100 saniye bekletin. Daha az bekletirseniz yumurtanız kayısı kıvamında olacaktır. Yumurtaların ne cıvık, ne de sert olmasını istiyorsanız su kaynadıktan sonra ortalama 8 dakika pişirin.
- Rafadan yumurta için su kaynadıktan 3 dakika sonra yumurtayı almak yeterlidir. - Kayısı kıvamı için 4 ile 6 dakika arasında yumurtayı kaynatmak gerekir. Daha sonra yumurta ocaktan alınarak soğuk suda 1 dakika boyunca tutulmalıdır. - Çok katı yumurta için ise 10 dakika ocakta tutmak yeterlidir.
Yumurtaları bir kaseye kırıp içine suyu ve tuzu da ekleyerek iyice çırpın, Tereyağını eritin, Toz biberi ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun, Yumurtalı karışımı ekleyip kapağı kapalı olarak kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
Bu durumun önüne geçmek için haşlanan yumurtayı buzlu suya atmanız yeterli. Yumurtayı bir süre buzlu suda bekletip çıkardığında dala kolay soyulduğunu göreceksiniz.
Yumurtayı ılık suya batır ve hava kabarcığı var mı bak.
Yumurta çiğ ise suya batırıldığında kabuğundan küçük hava kabarcıkları yükselir.
Katı yumurta için: Çok katı yumurta seviyorsanız 10, kayısı kıvamında hallice bir katı yumurta seviyorsanız da 7 dakika pişirmek önemli. İkisini ortası için ise tam 8 dakika pişirmek yeterli olacaktır.
Kahvaltıda haşlanmış yumurta kilo aldırır mı sorusuna yumurtanın kalori değerleriyle yanıt verelim. 1 adet haşlanmış yumurta ortalama 155 kaloridir. Bu değer ise kahvaltıdaki diğer ürünleri düşündüğünüzde yeterli olacaktır. Ölçülü miktarda tüketilen haşlanmış yumurta kilo alımına neden olmaz.
En önemli kurallardan birisi de su kaynayınca ocağın altını kısmaktır. Son olarak yumurtayı haşlayacağınız kabın içerisine ters çevrilmiş bir fincan tabağı koymanız ya da haşlarken suyun içerisine 1-2 adet kürdan atmanız yumurtanın çatlamasına engel olacaktır.
Yumurtanızı kaynamış suya bir kaşık yardımı ile yavaşça bırakmalısınız ki yumurta tencerenin dibine vurup çatlamasın. Katı yumurtayı 12 dakikadan fazla haşlamayın besin değerini, etkisini kaybetmesin. Yumurta haşlanırken 4 dakika da beyazı pişer 12 dakika da tamamı katılaşır.
Haşlanmış yumurtayı su bardağı içerisine koyun.
Su bardağının içerisine haşlanmış yumurta koyun. Ardından elinizle bardağın ağzını kapatın. Yaklaşık 1 dakika sallayın. Yumurtayı sert bir şekilde sallayın yumurtanın kabuğunun tamamen soyulduğunu göreceksiniz.
HAŞLANMIŞ YUMURTA DAHA SAĞLIKLI
Bunun yanı sıra, yumurta kızartma sürecinde oldukça fazla vitamin kaybedilir. Sonuç: Haşlanmış yumurta daha sağlıklıdır. Ayrıca bir yumurtayı kaynatarak salmonella tehlikesinden de kurtulmuş olursunuz çünkü haşlanmış yumurta yerken bakteriler hayatta kalamazlar.
ADIM: Tenceredeki su kaynayana kadar ateşte tutun. Baloncuklar çıkmaya başladığında, ocağı söndürün. Tencerenin üzerine bir kapak kapatın ve bir kenarda beklemeye alın. Yumurtalarını sıcak suyun içinde pişmeye devam edecektir.
Gıda zehirlenmelerinden tutun da daha hayati sorunlara kadar birçok rahatsızlığa sebep olan salmonella için Diyetisyen Lauren Antonucci şöyle diyor: "Çiğ ya da az pişmiş yumurta yemedeki asıl risk salmonella. Yemek zehirlenmesi, kramplar, ishal, bulantı, ateş ve baş ağrısı yapabilir.
Yanlış pişirilmiş yumurta sağlığa zararlı olabilir!
Yumurtalar özellikle kayısı kıvamında olmalı ya da tereyağında düşük ısıda katılaştırılmadan hafifçe pişirilmelidir. Çünkü yumurta uzun süre haşlandığı zaman, sarısının etrafında gri-yeşil bir renk oluşmakta ve ağzımıza aldığımızda dağılıp un ufak olmaktadır.
Yumurta uygun koşullarda saklandığı takdirde yaklaşık 6 hafta kadar bozulmaz. Bu saklama yöntemi buzdolabında bekletilen süredir. Açık havada bekleyen yumurta ise 3-4 hafta kadar bozulmadan kalabilir.
Yumurta bekletilince su kaybı olur, küt uçta dış ve iç kabuk altı zarları birbirinden ayrılarak hava hücresi oluşur. Bu yumurtalarda kabuk daha kolay soyulur. Kısaca zor soyulan yumurta daha tazedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri