Haşim'in poetikasından bahsedilince hatıra gelen belki de ilk söz “Halbuki şair, ne bir hakikat habercisi, ne belâgatli insan, ne de bir vâzı-ı kanundur.” cümlesidir. Ona göre şair, hakikat habercisi ya da vaiz değildir ki eserlerinde anlaşılmak için fikirler beyan etsin, anlatsın.
"Şair, ne bir gerçek habercisi, ne güzel konuşmayı sanat haline getirmiş bir kişi, ne de bir yasak koyucudur. Şairin dili, düzyazı gibi anlaşılmak için değil, hissedilmek için yaratılmış, müzik ile söz arasında ama sözden çok müziğe yakın ortalama bir dildir.
Nesir doğrucu, akıl ve mantığa hitap ederken şiir; idrak (algılama) alanları dışında duygulara yönelmiş, duyuşlarımızın ufuklarına yansıyan kutsal bir kaynaktır. Hâşim burada şiirin nesir gibi anlaşılmasının yanlış olduğu, nesrin akıl ve mantığa, şiirin ise ruha, manaya ve duygulara daha yakın olduğundan bahseder.
Şiirin, tamamen kişisel bir alan olduğunu vurgulamış ve bu yönde sayısız eser ortaya koymuştur. Aşk, hüzün, karanlık, sonbahar gibi konulara şiirinde sıkça yer vermiş edebiyat dünyasında Akşam Şairi olarak anılmıştır.
Ahmed Hâşim, 1921 yılında Dergâh mecmuasında yayımladığı “Bir Günün Sonunda Arzu” adlı şiirinin fazla müphem ve muğlak bulunarak eleştirilmesi üzerine, aynı dergide “Şiirde Mânâ ve Vuzûh” adlı bir makale kaleme almıştı.
İlgili 25 soru bulundu
Haşim'in Brémond'dan aldığı önemli unsurlardan biri şiirin müzikle olan ilişkisidir. Haşim de şiiri, “söz ile musiki arasında sözden ziyade musikiye yakın mutavassıt bir lisan” olarak tanımlamıştır (Kolcu 2009, 30).
Dergâh'ın oluşumunda önemli bir payı bulunan Hâşim'in imzasını daha çok bu dergide görmek şaşırtıcı değildir. Ali Ekrem her iki dergide de birer şiir kaleme almıştır. Basri Lostar'ın Dergâh'ta yayımlanan yazıları Hindistan hatıralarını anlatmaktadır.
Ahmet Haşim'in şiirleri 2. Meşrutiyetin edebi karmaşasında kendini göstermiştir.1921 yılında basılan ilk şiir kitabı Göl Saatleri Ahmet Haşim'in en önemli eseridir.
Ölüm Şairi: Cahit Sıtkı Tarancı
Ahmed Haşim (1887, Bağdat - 4 Haziran 1933, Kadıköy, İstanbul), Fecr-i Ati topluluğu üyesi Türk şair ve yazar.
Edebiyat hocası Ahmet Hikmet o cevheri hemen keşfetti. Herkes “Arap Haşim” derken ona, hocası “Şair” diye çağırmaya başladı Haşim'i. Türkçe yazdığı o muhteşem şiirlerle, onu “Arap” diye aşağılayanların yüzüne bir tokat gibi inmeye başladı bir süre sonra. Yine de lakabı “Arap” kaldı.
Ahmet Haşim (1887, Bağdat- 1933, Kadıköy İstanbul) şiir, deneme, gezi yazısı, türlerinde eserleri bulunan, sembolizmin öncülerinden; bilinen toplam eser sayısı otuz dört olan şair ve yazardır.
Ahmet Hâşim, Türk düzsözünün gazete fıkrası türündeki en güzel örneklerinin yer aldığı Bize Göre kitabında, gündelik yaşamdan izlenimlerini, gündelik yaşamın kendisine duyurup düşündürdüklerini yansıtır. Bu yazılarındaki "insan", Ahmet Hâşim'in kendisidir ve toplumu anlatırken, bir az da kendisini anlatır.
Ahmet Haşim, şiirlerinde musikiye de yer verirken empresyonizmle sembolizmin etkisiyle eserlerini ele aldı. "Sanat için sanat" anlayışını benimseyen başarılı edebiyatçı, şiirlerinde imge ve iç ahenk bakımından zengin bir üslup kullanırken Türk edebiyatında "akşam şairi" olarak tanındı.
Ahmet Haşim | “Akşam şairi” olarak tanınan, modern Türk şiirinin kurucularından; şair ve yazar #AhmetHaşim.
Bu çalışmada, modern Türk şiirinin en önemlisi isimlerinden biri olan Ahmet Haşim'in “Bir Günün Sonunda Arzu” adlı şiiri sebebiyle kendisini eleştirenlere cevaben kaleme aldığı ve genel itibariyle poetikasını anlattığı Şiir Hakkında Bazı Mülahazalar adlı yazısında sıklıkla bahsettiği “vuzuh” konusu ele alınmaktadır.
Ölüm temasını içeren şiirlerine bakıldığında Cahit Sıtkı Tarancı'nın ölüm gerçekliğini yansıtırken ölüm korkusuna oldukça yer vermiş, onu tedirginlik verici bir felaket olarak yansıtmıştır. Ölüm temasına şiirlerinde bu kadar yer vermesi, onun “ölüm şairi” olarak nitelendirilmesine neden olmuştur.
Enheduanna (MÖ 2285 - MÖ 2250) Akad Kralı Sargon'un ve yüksek olasılıkla Kraliçe Tashlultum'un kızı. Tarihte bilinen ilk kadın şair ve yazar, hatta bazı kaynaklara göre ilk şair ve yazardır.
Şairin ilk şiirlerinden itibaren bir sığınak olarak gördüğü aşk/sevgi temi, eşi Cavidan Hanım'la tanışmasından itibaren durulur ki Cahit Sıtkı için sevgili, artık, ölümlü insani yanlarından sıyrılarak 'melek'leşir.
Beşir Ayvazoğlu'nun anlattığına göre 1928 yılında Haşim ciddi bir biçimde hastalanır. Kalbinden ve böbreklerinden rahatsızdır.
Ahmet Haşim, Tük edebiyatının önemli isimlerinden biridir. Önceleri Tanzimat sanatçıları olan Abdülhak Hamit ve Muallim Naci'nin şiirlerinin etkisinde kalan şair daha sonra Servet-i Fünun sanat anlayışına uygun şiirler yazar.
Öz (saf) şiir, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde özellikle 1930'lardan sonra şiirde ses güzelliğine önem veren, anlamı ve anlatmayı arka plana atmayı tercih eden şairleri anlatmak için kullanılır, retorik önemsenmez. Sembolizmin ciddi etkileri görülür. Öncüleri Ahmet Haşim ve Yahya Kemal Beyatlı olmuştur.
Mütareke ve Cumhuriyet dönemi şairleri arasında gösterilen Kemalettin Kamu (1901-1948), Türk şiirinde “ana vatan şairi”, “gurbet şairi” olarak da tanınan bir isimdir. Asıl adı Kemalettin Kâmi Kamu olan sanatçı, babasının memuriyeti sırasında 15 Eylül 1901'de Bayburt'ta doğmuş, çocukluk ve ilk gençlik yıllarını Refahiye ...
Galatasaray Sultanisi'nde öğrenci olduğu sıralarda on beş-on altı yaşlarında iken şiir yazmaya başlayan Tevfik Fikret'in buradaki edebiyat hocaları Muallim Naci ve Recaizade Mahmut Ekrem, bir önceki şair kuşağının önde gelen temsilcileriydi. 1883-1885 yıllarında yazdığı ilk şiirlerinde Divan şiiri özellikleri görülür.
Dergâh kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. "Dârü'l-hikme" kelimesinden türetilmiştir ve "bilgelik yuvası, manevi okul, tekke" anlamına gelir. Dergâh, İslam kültüründe tasavvufi öğreti ve manevi eğitim veren yerler için kullanılan bir terimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri