Halep keçisi soğuk havalara dayanıklı bir keçi ırkıdır. Soğuk havalarda yaşamını sürdürebilir fakat şiddetli soğuk havalarda dışarı da bulunmaları Halep keçisi için tehlikeli olacaktır. Bu nedenle yaşamını sürdürdükleri alanlarda ahırlarının uygun sıcaklıkta olmaları gerekmektedir.
Halep Keçisi Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sorunsuz yetiştiriciliği yapılmaktadır. Halep Keçisi hem aşırı sıcak iklimlere hem de aşırı soğuk bölgelere iyi adapte olmuştur.
Keçiler, deri altı yağ dokusunun ve bedeni örten kıl örtüsünün zayıf olması nedeniyle soğuğa ve yağışa karşı daha hassastırlar. Ancak Ankara keçilerinde tiftik soğuğa ve yağışa karşı koruyucudur. Kırkımdan sonra soğuğa ve yağışa karşı duyarlılık artar.
Halep keçisi dişilerde ortalama canlı ağırlık 50 – 65 Kg. Erkeklerde ortalama 70 – 110 Kg ortalamasındadır. Halep keçisi özellikleri olarak, anavatanı Ortadoğu'ya özgü bir yaşamı olduğundan çöl iklimine uyum sağlamıştır. Sakin yapılı bir keçi ırkıdır.
Kültür ırlarından Siyah Alacalar 6000-9000 kg, Esmerler 5000-7000 kg., Simentaller 5000-7000 kg. ve Jerseyler 4000- 5000 kg. yıllık süt vermektedir. Yerli ırklarımızın süt verimleri düşüktür. Yerli ırklarımız arasında en iyi olan Güney Anadolu Kırmızısıdır ve yıllık 1500 - 2500 kg. süt verir.
İlgili 39 soru bulundu
Keçilerin ortalama ömürleri 15 ile 18 yıl arasındadır. Tabi ki stres gibi faktörler keçileri derinden etkiler bu da ömürlerinin kısalmasına neden olabilir. Oğlaklar doğumdan 6 ay sonra erginleşirler ve üremeye başlarlar. Keçileri damızlıkta kullanma yaşı ise yerli ırklarda 15 ile 18 ay arasıdır.
Ülkemiz genelinde yetiştiriciliği yapılan en yaygın ırk Kıl keçi olmakla birlikte, Doğu Akdeniz ve Güney- Page 2 40 Barıtcı İ ve Adıgüzel C / DUFED 6 (1) (2017) 39-42 doğu Anadolu bölgelerinde Kilis keçisi ve az sayıda da Halep keçisi yetiştiriciliği de yapılmaktadır (3).
Nasıl beslenir? Halep keçisi; dane arpa, dane buğday, dane mısırı severek yer. Samanlardan en çok mercimek samanını sever. Kuru ot olarak; yonca, teff grass, ryegrass, korunga, silajlık soya, yapay çayır mera gibi yem bitkilerini beğenerek yer.
- Halep keçileri sıcak ve soğuğa çok dayanıklıdır. - Saanen keçileri aşırı sıcaklarda ve soğuklarda çok zorlanmaktadır. Dolayısıyla tüm sikletlerde Halep keçisinin verim değerleri ve dayanıklılığı Saanen keçilerine göre çok daha yüksektir. Ayrıca Halep keçileri iç ve dış pazarda daha çok rağbet görmektedir.
Keçiler buğdaygil ve baklagiller dışında ağaç yapraklarını, çalı, çırpı gibi odunumsu yem bitkilerini severek yerler.
Keçiler için en uygun saman yulaf samanıdır. Patates süt salgısını arttırır. Lahana, bezelye, yulaf, arpa, mısır en uygun yemlerdir.
Keçiler 15-18 yıl kadar yaşarlar, ancak yaşam ömürleri stres gibi çeşitli faktörler yüzünden kısalabilir.
Halep keçisi yetiştiriciliği bilhassa Çukurova Bölgesi ve Doğu Akdeniz Bölgesinde tarihin derinliğinden beri yapılagelmektedir.
Denilebilir ki en iyi süt veren keçi türü Saanen keçi türüdür. Aynı zamanda Saanen keçi türü Türkiye'de de yetişmektedir. Bu keçi türünün ikiz veya üçüz doğum oranı da oldukça yüksektir. Yıllık olarak 700 kilo ile 1400 kilo arasında süt verebilmektedir.
Türkiye'de saanenler aşırı sıçak ve aşırı soğuk bölgelerde ciddi uyum sorunları yaşamaktadırlar.Telefat ve verim kayıpları ortaya çıkmaktadır. Ülkemizdeki saanen keçiler melez olduğundan İsviçre'deki saanenler gibi soğuğa dayanıklı değildirler.
Safkan Halep keçisi fiyatları 2020 yılı için 1600 TL'dir.
Keçi ve koyunlar kendi başlarına dolaştığı için zeytin ağaçları ve üzüm bağları başta olmak üzere ekili alanlara zarar veriyor.
Birçok çiftçi, az miktarda meyve ve sebze atığı (meyve kabukları, sebze kabukları) veya küçük bir dilim ekmek verdiklerini ve keçilerin buna bayıldıklarına söylerler. Ancak, bu tür yiyecekler keçi besleme temeli olarak değil de küçük miktarlarda verilebilir.
Halep Keçisi süt yağ oranı çok yüksektir, yaklaşık %4,5 civarındadır. Halep Keçisi sütünden çok peynir çıkar. 4 – 5 litre sütten 1 kg peynir çıkar.
Başta Ankara olmak üzere İç Anadolu Bölgesi'nde ve Siirt, Mardin ve Bitlis illerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Türkiye'de en yaygın ikinci ırktır.
Bu araştırmada tespit edilen ortalama laktasyon süt verimi (88.28 kg) ile laktasyon boyunca günlük ortalama süt verimi (490 g), Ankara keçilerinde bildirilen (1, 19) değerler (35-40 kg) ile 2 ve 3 yaşlı Renkli Tiftik keçisi için bildirilen (20) değerlerden (74.81 ve 81.50 kg; 434.8 ve 450.05 g) ve Renkli Tiftik keçisi ...
Halep keçisi özellikleri arasında çok belirgin olanı sütçü, etçi ve çok yavru verimine sahip olması (Halep keçi başı 2-4 yavru) gelir. Halep keçisinin diğer göze çarpan özellikleri, sağlam yapılı ve uysal bir süt keçisi olması sayılabilir. Halep keçisi süt verimi 3-6 lt ortalamada seyreder.
Koyun ile keçi çiftleşirse de, lise genetik bilgisiyle bile görebileceğiniz üzere, 57 kromozomlu bir yavru doğar. Buna İngilizcede "sheep" ve "goat" sözcüklerinin birleşiminden doğan "shoat" veya "geep" deniyor, Türkçede de "keyun" veya "koçi" diyebiliriz sanırım.
Erkek oğlakların 5,5 aylıkken çiftleşme davranışı gösterdikleri fakat bu yaşta ejakulatta sperm hücresi tespit edemediklerini bildirmişlerdir. Daha sonra 6. ayda erkek oğlaklardan aldıkları örneklerde iyi ve kabul edilebilir düzeyde sperma gözlemledikleri ve puberta yaşını 6. ay olarak bildirmişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri