Türk Dil Kurumunun resmî internet sitesinde en çok sorgulanan kelimelerden biri olan şarj sözcüğünün doğru yazımında kararsız kalan ve kafası karışan kişiler vardır. Bu bağlamda TDK'ye bakıldığı zaman kelimenin doğru yazılışı şarj olmalıdır. Günümüzde "şarz" olarak yazılan kelime hatalı olarak yazılır.
Bu kelimenin yazımı hakkında dilimizde bazı tereddütler oluşmaktadır. Bir kelimenin yazımı konusunda erişilebilecek en doğru kaynak TDK tarafından hazırlanan sözlük ya da kılavuzdur. Bu kaynaklar incelendiğinde “şarj”, bu kelimenin doğru yazılışıdır.
Şarj sözcüğünün doğru yazımı konusunda kararsız kalanlar ayrıntı bilgilere bu başlık altından ulaşabilecekler. TDK YAZIMI ŞARJ MI, ŞARZ MI? TDK'ye göre 'şarj' olarak yazılmalıdır.
ŞARJ NE DEMEK: Yükleme. ŞARJ NASIL YAZILIR? Bu kelimenin “şarj mı, şarz mı” olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı şarj şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumu yani TDK'nın güncel yazım kılavuzuna göre bu kelimenin doğru yazılışı şarj şeklindedir.
İlgili 44 soru bulundu
Bu sözcüğün doğru şekilde yazılışı, 'Şarj' şeklinde öne çıkmaktadır. Özellikle yazımı ile beraber aynı zamanda okunuşu üzerinden çok fazla hata yapılan bir sözcüktür. Genelde doldurma ya da yükleme şeklinde anlamı olan bu kelime, günlük hayatta en çok kullanılan sözcüklerden biridir.
Sözlük anlamı elektrik yüklemek olan bu sözcük, charge kelimesinden türetilmiştir. Charge kelimesinin sözlük anlamı ise yüktür. Bu kelime birçok tamlamada da kullanılır. Örnekler: 1- Şarj Cihazı 2- Şarj Kablosu.
TDK sözlüğüne göre "şarj" doğrusudur. Şarz söylenişi çok yaygınlaşmış olmakla birlikte henüz yazı dilinde doğru kabul edilebilecek durumda değildir.
Cihaz şarjı minimum %30'a geldiğinde şarj etmeli ve %80'e geldiğinde ise şarjdan çıkarmalısınız. Son olarak büyük bir alışkanlık olan gece yatarken telefonu şarjda bırakmak oldukça zararlıdır. Bu alışkanlık nedeniyle telefonunuz %100 dolacak ve batarya performansınız zamanla düşecektir.
Pil şarj cihazı veya şarj cihazı, ikincil bir hücreye veya şarj edilebilir bir pile elektrik akımını zorlayarak enerji vermek için kullanılan bir cihazdır. Adaptör en bilinen örneğidir.
%0 ile %20 ve %80 ile %100 aralığında kesinlikle telefonunuzu şarjdan çekmemelisiniz. Orijinal şarj aleti ve şarj kablosu kullanmalısınız. Şarjınız tamamen dolduktan sonra, saatlerce telefonu şarjda bırakmamalısınız. Telefonunuzun şarjı tamamen bitmeden telefonunuzu şarja takmalısınız.
Cihazı tam şarjlı veya tamamen boşalmış durumda tutmak, iPhone'unuzun pil sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle iPhone'unuzun batarya sağlığını korumak için cihazınızı mümkün olduğunca %40 ila %80 şarj aralığında tutmaya çalışmalısınız.
Orijinal Kelimesinin Doğru yazılışı
TDK'ya göre hiç kimse kelimesinin doğru yazılışı "orijinal"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim?
Priz, Şebeke elektriği ile çalışan cihazları elektrik şebekesine bağlamak amacıyla cihazın kablosu ucundaki fişin takıldığı kendisi şebeke ile bağlantılı gereç. Prizlerin hem kullanıcıyı, hem cihazı, hem de şebekeyi elektrik kazalarından korumak için şekillendirilmiş birçok çeşitleri vardır.
Düzgün doldurup yine düzgün boşaltmazsa, pil kısa bir sürede sorun çıkartmaya başlar. Bu sadece telefon bataryası için değil, bilgisayar bataryası için de geçerli. Yüzde 50'iken veya yüzde 80'iken 'telefonum boş kalmasın' diyerek yine şarja takıyorsanız, bataryanızı öldürüyorsunuz anlamına gelir.
Yeni model akıllı telefonlarda telefonu şarja takmak için tamamen bitmesini beklemenize gerek yok. Dilediğiniz zaman şarja takabilirsiniz. Hatta batarya ömrünü korumak için %20 altına inmeden şarja takmanız tavsiye ediliyor. Bunun dışında da mutlaka orijinal şarj aleti kullanmak gerekiyor.
Cep telefonları %50'nin altına düştüğünde şarja takılmalıdır. Daha verimli bir şarj içinse, %30 civarındayken telefonunuzu şarja takmanız gerekir.
Türkçedeki bazı kelimelerde olduğu gibi bu kelimenin yazımında da çeşitli hatalar yapılmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''orijinal'' şeklindedir.
Türkiye Cumhuriyeti'nde kullanılan, konuşulan, yazılan Türk diline Türkçe denir. Ural-Altay dil ailesinden, Asya'da ve Doğu Avrupa'da konuşulan Türk dil ve lehçelerinin genel adıdır. Bu kelimeye -dir ek fiili geldiğinde genellikle Türkçe'dir, türkçedir şeklinde yanlış yazılmaktadır.
"power bank" teriminin Türkçe İngilizce Sözlükte anlamları : 3 sonuç power bank i. power bank i. power bank i.
Şarj durumu (SOC), bir bataryada depolanan enerji miktarının göreceli bir ölçüsüdür ve belirli bir zamanda hücreden çıkarılabilen şarj miktarı ile toplam kapasite arasındaki oran olarak tanımlanır.
En iyi koşullar sağlandığında 1.000 şarja kadar dayanabilir. Bir yılda 52 hafta olduğu düşünüldüğünde, her hafta şarj edilen pilin 10 yıla kadar dayanabileceği anlamına gelir. Bazı durumlarda pillerin ömrü beklenenden çok daha kısa olabilir.
3 Mart 2020 tarihinde GSM İletişim paylaştı. Akıllı telefonların şarj edilebilmesi için elektrik akımının bir adaptör ve kablo yardımı ile cihazın bataryasına aktarılması gerekir. Bu işlemde bağlantı kısımlarına şarj girişi ya da halk tabiri ile şarj yuvası adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri