Halep tatlısı Suriye mutfağına ait nefis bir tatlı çeşididir. şambali tatlısından farkı içine pekmez ve ceviz ilavesi yapılmasıdır.Tereci'den alacağınız tap taze kaymak ile sunum yapıp lezzete lezzet katabilirsiniz.afiyet olsun.
Zamo, Bursalıları ilk defa Halep tatlısıyla tanıştırdı. Bursa'da ilk defa açılan Halep yöresi tatlılarına vatandaşlar büyük rağbet gösteriyor.
Osmanlı İmparatorluğu'nda Bursa ve İstanbul'dan sonraki en önemli dokumacılık merkezi Halep olmuştur. İpekli dokumaları ve meşhur sabunları Halep'in en önemli ihraç malı olmuştur. İstanbul'dan sonra ikinci en büyük ticaret merkezi ve altın çarşıları Halep'te olmuştur.
Tokat yöresine ait bu nefis tatlıyı henüz denemediyseniz, geç kalmadınız. İşte fırsat ayağınıza geldi. Tokat'ta özellikle bayram günlerinde yapılan, sevgiyle ikram edilen, afiyetle yenilen nefis bir tatlı: Hira tatlısı! Şerbetli bir tatlı lakin neredeyse hiç uğraştırmıyor.
İlgili 36 soru bulundu
Samsades bir çeşit şerbetli tatlıdır. İzmir'in Seferihisar ilçesinde yapılmaktadır. Muska biçiminde bir tatlıdır. Lor, tarçın ve şeker hamur içine konulup kızartılması ile yapılır.
Haside (Konya Haside Tatlısı / Konya Kara Helvası), bir çeşit un helvasıdır. Bazı yörelerde benzer tatlılar hoşmerim olarak adlandırılır.
Sahine, peygamber efendimizin döneminde islam mutfağında yer alan ve genellikle ismi çok az bilinen, bal, tereyağı ve tahinden oluşan enfes bir lezzettir. Genellikle Ramazan aylarında sahurda tüketilen sahine tatlısı, tam bir enerji ve şifa deposu olarak bilinen çok lezzetli bir tariftir.
Halka tatlı, halk arasında kerhane tatlısı olarak da bilinir. Bu adı nereden aldığı muğlaktır. Güzel adlandırma olarak bunun yerine halka tatlısı da denebilir. Hatay'da müşebbek, Adana'da kıvrım tatlı, Eskişehir'de ballı ballı denir.
Datça'nın damat tatlısı da bir tür baklava sayılabilir. Elbette en önemli ayırt edici yanı ceviz, antep fıstığı yerine bolca badem kullanılması. Elde açılan yufka ile yapılıyor.
Nohut, tahin ve limonla hazırlanan en ünlü Arap mezesi humus Şam'da kesinlikle tadılması gereken diğer ünlü lezzetlerden biri.
7 Teşrinevvel 334 (7 Ekim 1918), Halep.
Şahin'in çalışmasına göre 16. yüzyılda Halep Türkmenlerinin sayısı 60 bin civarında. Bugün Suriye'deki Türkmenlerin sayısı net olarak bilinmiyor. 200 binle 3,5 milyon arasında değişen farklı tahminler var.
Şanlıurfa'nın meşhur yöresel tatlıları arasında şıllık tatlısı, zingil tatlısı, burma kadayıfı, peynir helvası, katmer tatlısı ve haside tatlısı yer almaktadır.
Gaziantep'te baklavanın yanısıra şöbiyet, bülbülyuvası ve zümrüt yeşili dolama, kadayıf, künefe, susamlı, cevizli, leblebili helva, kuymak da aranılan tatlılardan. Ağzınıza değdiği an dağılan kurabiye ve katmer ise başka bir yerde bulamayacağınız tatlardan.
Kırşehir Höşmerim Tatlısı; un, süt, yumurta, şeker ve tereyağı ile yapılan yöreye özgü meşhur bir tatlıdır.
Sünnet düğünü, kandil, mevlüt, ya da cenaze gibi özel günlerde hazırlanan lokma, İzmir'in her köşe başında halka ikram edilir. Buna “lokma dökmek” ya da “lokma döktürmek” denir. Bu güzel tatlıyı evde denemek isterseniz diye tarifini sizin için hazırladık.
İzmir'de dini ve kültürel öneme sahip (sünnet düğünü, kandil, mevlüt, ya da cenazelerde) günlerde her köşe başında pişirilen lokma tatlısının halka ücretsiz dağıtıldığı görülebilir. Buna “lokma dökmek” ya da “lokma döktürmek” denir.
Lokma, özellikle İzmir kültürünün vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. İzmir'de dini öneme sahip günlerde kalabalık köşe başında pişirilen lokma tatlısının halka ücretsiz dağıtıldığı görülebilir.
Peygamber Efendimiz'in döneminde genellikle Ramazan aylarında sahurda tüketilen sahine tatlısı, enerji aynı zamanda şifa deposu olarak biliniyor. Uzmanların yaptığı araştırmalar sonucunda hem kan şekerini düzenleyen sahine tatlısı, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) döneminde İslam mutfağında yer alıyordu.
KARPUZ: Karpuz da Efendimiz'in en sevdiği meyvelerdendir. Hazret-i Âişe -radıyallâhu anha- Peygamberimizin karpuzla yaş hurmayı birlikte yiyip şöyle buyurduğunu nakleder: “Hurmanın harâretini karpuzun soğukluğuyla, karpuzun soğukluğunu da hurmanın hararetiyle kırıp gideriyoruz.”
🔷Yemeğe besmele ile başlardı. 🔶Sofrada kendisinden büyük biri varsa önce onun yemeye başlamasını beklerdi. 🔷Yemeği her zaman önündeki tabaktan yerdi. 🔶Yiyebileceği kadar yemek alır, yemeğin israf edilmesini asla uygun bulmazdı.
Un, su ve pekmez, hepsi bu kadar. Sadece 3 malzeme ile yapılan Kayseri yöresine ait aside tatlısı sizi şaşırtmak için geliyor. Özel günlerde ve özellikle de yeni doğum yapmış loğusa kadınlar için yapılan, içindeki pekmezden dolayı bol süt yaptığı söylenen nefis bir tatlı.
Üzümden elde edilen üzüm suyu kaynatılır. Şıra kaynayınca yavaş bir şekilde ve eşit miktarda un eklenir. Şıra pekmez kıvamını aldıkça un ilave edilerek koyulaşır ve köftür haline gelir. Daha sonra bakır tepsi veya ahşap tabaklara dökerek yayılır.
Tencereye şeftaliler şeker ve biraz su konur . Yumuşayana kadar yaklaşık 5-8 dk pişirilir. şeftaliler soğutulup yapılacak kupun içine önce dondurma üstüne şeftali ve en üste krem şanti konulur . Çekilmiş ceviz ile servis edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri