Bu program kapsamında ayni ve nakdi yardım alan ailelerin 3-6 yaş çocuklarına, 1 çocuğa haftada 2 litre olmak üzere ayda 8 litre UHT süt dağıtılarak her gün süt içmesi sağlanmaktadır. Süt, çocukların fiziksel ve bilişsel yeteneklerinin geliştirilmesi ve desteklenmesi açısından son derece önemlidir.
5 yaşını tamamlamayan çocuklar için süt parası ödeneği hazırlanır. Emzirme ödeneğinden faydalanabilmek için doğumun gerçekleşmesi ve doğan çocukların hayatta olması kuralı bulunuyor. Emzirme ödeneği başvurusundan önce, çocukların kimlik belgesinin çıkarılması gerekir. Süt parası ödemeleri, sadece annelere yapılıyor.
Süt parası yardımının diğer ismi emzirme ödeneğidir. Süt parası ile emzirme desteği ayrıdır. Anneye ya da eşine verilen emzirme ödeneği SGK'ya ya da Bağ-Kur'lu kişilere en az 4 ay prim ödenmesi halinde verilmektedir. Emzirme yardımı 2021 yılı için 232,00- TL olarak belirlenmiştir.
Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gerekli belgeleri teslim eden, muhtaçlık sınırının altında olduğu tespit edilen aileler; daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi resmi sitesi üzerinden ya da ALO153 Beyaz Masa hattını aramak suretiyle Halk Süt projesine başvurabiliyorlar.
İlgili 15 soru bulundu
Kırtasiye yardımı, hane halkı kişi başı aylık ortalama net geliri asgari ücretin 1/3'ü altında olan dar gelirli ailelere verilmektedir. Dar gelirli ve ekonomik zorluk yaşayan aileler ve maddi durumu kötü olan aileler Sosyal Yardımlaşma kaydı oluşturduktan sonra kırtasiye yardımı ödemesi alabilecekler.
Kuru gıda yardımı hizmetinden yararlanmak isteyen muhtaç kişiler aşağıda yer alan "Vakıflar Genel Müdürlüğü Aşevi ve Kuru Gıda Hizmeti Başvuru Formu"nu doldurmak suretiyle Bölge Müdürlüklerine şahsen veya posta yoluyla başvuru yapabilirler.
Bir kereye mahsusen ilk çocuk için 300 TL, 2. çocuk için 400 TL, 3. çocuk ve sonrası için 600 TL ücret ödenmektedir. Bu yardımı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yapmaktadır.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yeni doğum yapan annelere bazı sosyal desteklerde bulunuyor. Süt parası da (emzirme) bunlardan bir tanesidir. Bir diğer ismi ile emzirme parası doğumun ardından bir defaya mahsus olarak ödenir.
Çalışmayan kadınlar için doğum parası alma şartlarında ise ilk çocuğa tek seferlik 300 TL ödeme yapılmaktadır. Bu ödemeler ikinci çocukta 400 TL olarak belirlenirken üçüncü ve sonraki çocuklar için ödenen doğum parası ücreti 600 TL'ye çıkıyor.
Tüm bunlara ilave olarak SGK'nın yılda bir belirlediği ve bu yıl 316 lira olarak uygulanan süt parası (emzirme ödeneği) de bulunuyor. Bundan hem SGK'lı hem de Bağkur'lu anneler yararlanabiliyor. Süt parasını almak için başvuru SGK il müdürlüğüne, sosyal güvenlik merkezine yapılıyor.
SGK sayfasına girilmesinden sonra kişiler, "Süt Yardımı Başvurusu" sayfasını bulabilir ya da sisteme girişlerinin sonrasında arama kısmına "Süt Yardımı Başvurusu" aratarak karşılarına çıkan ilk sayfaya tıklamalılardır. Tıklamalarından sonra alakalı adımları izleyip doldurarak da müracaat yapabilirler.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ihtiyaç sahibi ailelerin bez ve mama yardım başvurularını kabul eder. İkamet edilen ilin kaymakamlık binalarında hizmet veren birimler üzerinden başvurular şahsi olarak tamamlanabilir. Başvurusu kabul edilen ailelere sunulan destek paketinin süresi 2 yıldır.
Başvurular ikamet edilen il ya da ilçedeki Sosyal Güvenlik Kurumu'na bizzat gidilerek yapılır. Kimlik belgesi ile doğuma ait evrakların kullanılması ile yapılacak başvuru, 15 gün içinde sonuçlanır.
Sizler de belediye yardımlarına başvurmak adına ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz. Bu numarayı arayıp, belediyenin para yardımlarının yanı sıra gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı, giysi yardımı, eşya yardımı vb. ayni yardımlarına da başvurabilirsiniz.
41 Kartlar Aile Sağlığı Merkezinin (Sağlık Ocağı) bağlı bulunduğu toplum sağlığı merkezinden (Sağlık Grup Başkanlığı) nüfus cüzdanını göstererek teslim alınacak. Kart dağıtım günlerini öğrenmek ve bilgi almak için ise Aile Sağlığı Merkezi'ne başvurulabilecek.
Halk arasında süt parası olarak bilinen emzirme ödeneğini almak için çalışıyor olmanız gerekmiyor. Emzirme ödeneğinden faydalanabilmek için doğum yapan kişinin sigortalı olma şartı bulunmuyor. Eşinin sigortalı olarak çalışan ev hanımı da emzirme ödeneği alabiliyor.
Yeni yılda çalışanlara ait bazı sigorta primleri ile ödeneklerde rakamlar netleşti. Onlardan biri anne olan kadın çalışana ya da eşinin doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe çocuk başına ödenen emzirme ödeneği de 232 liradan 316 liraya çıkacak.
Ya da başvuru yapan kişiler tarafından PTT şubelerine gidilerek çekiliyor. DOĞUM YARDIMI: Annelere çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın doğum parası da veriliyor. İlk çocuk için 300, ikinci için 400, üçüncü ve sonrakilere de 600 lira ödeniyor.
Doğum yardımından kimler faydalanabilir? Doğum Yardımı, Türk vatandaşları ile Mavi kart sahiplerine verilir. Annenin veya babanın veyahut her ikisinin de Türk vatandaşı ya da Mavi kart sahibi olması gerekmektedir. Doğum Yardımı, 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilir.
YENİ DOĞAN PARASI
Yeni doğan çocuk yardımı için TC kimlik numarasıyla 'aile.gov.tr'den başvuru imkanı var. Aile Bakanlığı il müdürlükleri ile ilçelerde kaymakamlıklara da başvuru yapılabiliyor. Bu kapsamda; ilk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira ve üçüncü çocuk için 600 lira ödeniyor.
Doğum parası ödeneği yapılan her doğumun ardından anneler bir defaya mahsus olmak üzere ödenir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan ödeme çocuk sayısına göre değişkenlik gösterir.
Alo 144 hattı sayesinde yardıma ihtiyacı olan vatandaşlar kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilmektedir. Bu numara üzerinden ihtiyaç sahibi çocukların ve kadınların gıda, eğitim, engelli aylığı ve sağlık gibi konularda bu hattın aranması ile yardım talebi oluşturulabilmektedir.
PTT çağrı merkezi numarası olan 444 1 788 aradıktan sonra kimlik numaranızı söyleyerek adınıza yatan bir ödeme yada sosyal yardım parası olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri