DİYANET AÇIKLADIDiyanet borsadan hisse almanın caiz olmadığını söylemiştir. Buna göre borsada bulunan hisseleri bloke edecek olan ve hayali satışlarda borsada spekülatif dalgalanmalara yol açacak olan satışlar dini anlamda sakıncalı olarak nitelendirilmiştir.
İslam'da faiz, kumar ve haksız kazanç gibi unsurlar haram kabul edilir. Bu nedenle, borsada hisse senetlerine yatırım yapmanın haram olup olmadığına dair tartışmalar ortaya çıkar. Diyanet'e göre, borsada halka arzın haram olmasının temel sebeplerinden biri, spekülasyon ve kumar unsurlarının bulunmasıdır.
GIPTA OFİS ve TARKİM BİTKİ şirketlerinin halka arzı, katılım endeksi şartlarını sağlamamaktadır. Dolayısıyla, helal hassasiyeti olan yatırımcılar için uygun değildir.
Bir hisse katılım endeksine uygun değil ise, faizle ya da İslami hassasiyetlere göre işlem yapmıyordur. Bu ifade, bir şirketin veya finansal ürünün İslam'a uygun olmadığını veya katılım bankacılığı prensiplerine aykırı olduğunu belirtir.
Bu süreçte şirket, belirli bir oranda hisse senedini arz ederek, halka açık bir şirket haline gelir. Bu sayede, şirket büyüme hedeflerine doğru daha hızlı yürüyebilir, işletme sermayesini artırabilir, daha fazla yatırımcıya ulaşılabilir ve kamuoyundaki bilinirliğine katkı sağlayabilir. >>>
İlgili 30 soru bulundu
DİYANET AÇIKLADIDiyanet borsadan hisse almanın caiz olmadığını söylemiştir. Buna göre borsada bulunan hisseleri bloke edecek olan ve hayali satışlarda borsada spekülatif dalgalanmalara yol açacak olan satışlar dini anlamda sakıncalı olarak nitelendirilmiştir.
Halka arzlarda Sermaye Piyasası Kurulu'nun düzenlemelerine göre artık serbest fonlar halka arz paylarında yüzde 1'den fazla alamıyor.
- Devlete savunma sanayisinde hizmet eden bir kurumun borsa üzerinden hisseleri alınabilir mi? Değerli kardeşimiz, Üretilmesi, alınıp satılması caiz olan bir üretim şirket veya kuruluşunun hisse senetlerini almak ve satmak caizdir.
Ebebek halka arzı, yayınlanan katılım finans ilkeleri raporu ve borsa görüşüne göre katılım endeksi kriterlerini karşılamaktadır. Helal hassasiyeti olan yatırımcılar için uygun olduğu değerlendirilmektedir.
Helal listesinde yer alan şirketler şunlar: BİM, Türk Telekom, Enka İnşaat, Bank Asya, Emlak Konut GMYO, Ford Otosan, Petkim, Koza Altın, Aygaz, Trakya Cam, Çimsa, Sinpaş GMYO, Doğuş Otomotiv, Gübre Fabrikaları, Albaraka Türk, Türk Traktör, Bagfaş, Mardin Çimento, Akçansa, Adana Çimento, Pınar Süt, Nuh Çimento, Afyon ...
Halka arz, şirketlere öncelikle organize, şeffaf, düzenli çalışan, güvenilir bir piyasa üzerinden sermaye elde etme imkanı sunmaktadır. Diğer bir finans kaynağı olan borçlanma yöntemine göre ise halka arz şirketin nakit akışını zorlayacak anapara ve faiz benzeri geri ödeme zorunlulukları olmayan bir kaynaktır.
Güncelleme : GIPTA Ofis halka arzı, katılım endeksi şartlarını sağlamamaktadır. Dolayısıyla, helal hassasiyeti olan yatırımcılar için uygun değildir.
Halka arz, şirketin hisselerini yatırımcılara açmasıdır. Daha geniş bir tanımla, paylarını satışa çıkarmak istediğini çağrı ya da ilan yoluyla bildiren şirketin hisselerinin borsada işlem görmeye başlamasıdır. Halka açılan hisseler, paylara bölünerek bireysel ve kurumsal yatırımcılara dağıtılır.
Halka arz borçlanma yoluyla elde edilen kaynaklarda olduğu gibi şirketin belirli bir vadede faiz ve anapara ödemesini gerektirmez.
CW Enerji Mühendislik Ticaret ve Sanayi A.Ş. halka arzı katılım finans ilkeleri raporu ve borsa görüşüne göre katılım endeksi şartlarını sağlamaktadır. Helal hassasiyeti olan yatırımcılar için uygun olduğu değerlendirilmektedir.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
Başarılı ve büyüme oranları yüksek olan şirketler faaliyetlerini genişletmek ve yatırımlarına fon sağlamak amacıyla; finansal kaynak açığı olan şirketler ise banka kredisi veya borçlanmaya başvurmadan yatırımlar yapabilmek ya da borçlarını ödeyebilmek için halka arz edilirler.
HALKA ARZ 9, 10 ve 11 Kasım tarihlerinde halka arzı toplanacak olan Alfa Solar Enerji #ALFAS 30/06/2022 tarihli finansal tablo verilerine göre Katılım Endeksi kriterlerini sağlamaktadır. Piyasa şartlarından bağımsız olarak #AlfaSolar halka arzına girmek caizdir.
Enerya Enerji halka arzı katılım endeksi şartlarını sağlamamaktadır. Buna göre Enerya Enerji helal hassasiyeti olan yatırımcılar için uygun değildir. Şirketin faaliyetleri incelendiğinde, enerji sektöründe faaliyet gösterdiği ve bu faaliyetlerin İslami finans prensiplerine uygun olduğu görülür.
THY KATILIM ENDEKSİNE UYGUN MU? THY enerji endeksine uygun olan halka arzlar arasında yer alıyor. Helal hassasiyeti olan borsa yatırımcıları için uygun olduğu değerlendirilmektedir. Buna göre THY katılım endeksine uygundur.
İslam'a göre önemli olan, yatırımın faiz içermemesi, şirketin helal faaliyetlerde bulunması ve İslam'ın temel ahlaki prensiplerine uygun bir şekilde yatırım yapılmasıdır. Dolayısıyla, bu şartlar sağlandığı sürece, İslam'a uygun olarak bir üretim şirketinin hisse senetlerini almak ve satmak caizdir.
Temettü almak caiz mi? Temettünün caiz olup olmaması, temettüyü verecek olan şirketin faaliyetleri ile alakalıdır. Eğer temettü veren şirket, Borsa İstanbul'da açıklanan katılım endeksi kriterlerini karşılıyor ise temettünün caiz olacağı değerlendirilmektedir.
Halka arza en erken, izahnamenin ve fiyat tespit raporunun yayımlanmasını takip eden üçüncü gün başlanabilir. Satış süresi iki iş gününden az, yirmi iş gününden fazla olmamak üzere ihraççı ve/veya halka arz eden tarafından serbestçe belirlenir.
Hissede "Tavan Bozmak" ya da "Tavan Çözmek"
Bir hisse senedinin fiyatı bir önceki kapanış fiyatına göre 10% yükseldiğinde tavan fiyatına ulaşmış olur.
Şirketin paylarının halk arz fiyatı aracı kuruluş tarafından hesaplanmakta olup, Borsa İstanbul ve SPK tarafından fiyata müdahale söz konusu olmamaktadır. Halka arza en erken, fiyat tespit raporunun ve izahnamenin yayımlanmasını takip eden üçüncü gün başlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri