Aşure ayı, Hicri takvime göre yılın ilk ayı olan Muharrem ayına verilen addır. Bu ay boyunca, Müslümanlar tarafından çeşitli dini ritüeller gerçekleştirilir. Bu ritüeller arasında en bilineni, Muharrem ayının 10. günü yapılan ve dağıtılan aşure tatlısıdır.
Muharrem ayında namaz kılınmalıdır. Ayrıca Kur'an okumak ve anlamak, dinî eserlerden istifade etmek, zikir ve salavatla meşgul olmak da unutulmamalıdır. Muharrem ayı içerisinde oruç tutmak ise, müstehabtır.
Muharrem'in onuncu günü âşûrâ günüdür. Bu gün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir (Serahsî, el-Mebsût, III, 92). Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu müslümanlara tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69).
Aşure Günü Ne Zaman Biter? Aşure, Muharrem ayının 10. gününden itibaren Muharrem ayı boyunca pişirilebilir. Aşure günü için son gün 16 Ağustos 2023 Perşembe günüdür. Bu günden itibaren aşure günü bitmiş olur.
Muharrem ve Safer aylarını matem ayları olarak kabul ederler. İki ay boyunca düğün ve benzeri eğlenceler yapılmaz, mâtem günlerinde taziye meclisleri düzenlenerek mersiyeler okunur, ihsan yemekleri verilir.
İlgili 21 soru bulundu
Alevi inanışa göre bu orucu tutarken 12 gün boyunca düğün, nişan, sünnet ve benzeri törenler, kutlama ve etkinlikler yapılmaz. Keyif veren aktivitelerden uzak durulur. Muharrem orucu döneminde kurban kesilmez, et yenilmez. Çünkü bu bir yas, matem ibadetidir.
Oruç, imsak (fecr-i sâdık) vaktinden güneşin batımına kadarki süre içinde yeme, içme ve cinsel ilişkiden, ibadet niyetiyle uzak durmaktır. Yani oruç gündüz tutulur. Ramazan geceleri için yeme, içme ve cinsel ilişki yasağı söz konusu değildir.
Muharrem ayının 10. gününde aşure, yaygın olarak Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilişini anmak için yapılmaktadır.
Halk arasında inanca göre, Aşure Günü eve ufak-tefek erzak alınmalı, alınırsa bir sene boyunca evde bereket olur. Aşure günü alışverişinde genellikle evde en çok kullanılan malzemelerden; Şeker, tuz, pirinç, bulgur ve çay gibi malzemeler tercih edilir.
Muharrem orucunun başlamasıyla eğlence yerleri kapatılır. Eğlence yapılmaz. Kan akıtılmaz, can incitilmez, düğün, nişan, sünnet ve benzeri eğlence türü kutlamalar yapılmaz. Et yenilmez, su içilmez, insana zevk veren her türlü eylemden sakınılır.
Aşure gününde 786 Besmele-i Şerîf Her Ne Niyet Üzerine Okunursa Kabul Olur… Aşure Günü Akşamla Yatsı Arası (40 ) FATİHÂ-İ ŞERÎF Ne Niyet Üzerine Okunursa Kabul Olur.. 1- Bismillahirrahmânirrahîm.
İslam kültüründe Muharrem ayının onuncu günü “aşure günü” olarak kabul edilir. Aşure; buğday, fasulye, nohut gibi baklagiller ile mevsimine uygun kuru ve yaş meyvelerin şeker ile harmanlanması sonucu elde edilen bir tür tatlıdır. Ancak aşure yapımı bir gün ile sınırlı değildir.
Nuh "aleyhisselam" gemide aşure tatlısı pişirdiği için müslümanların Muharremin onuncu günü aşure pişirmesi ibadet olmaz. Muhammed "aleyhisselam" ve Eshab-ı kiram "radıyallahü anhüm ecma'in" böyle yapmadı. Bugün aşure pişirmeyi ibadet sanmak, bidattir, günahtır.
Muharrem ayının ilk günü, her birinde besmele ile 1000 İhlâs-ı Şerif okuyanları, Cenab-ı Hakk lütfu Keremiyle huzuruna bu âlemden kul borcu ile götürmeyecektir. Gecesini de ibadetle ihya etmek lazımdır. Muharrem ayının ilk gecesi şu niyetle tesbih namazı kılmak gerekir.
Muharrem'in 10'uncu günü ne zaman? İslam inancına göre, Hazreti Adem'den itibaren peygamberlerin hayatında önemli hadiselerin yaşandığı, bereket, paylaşma, birlik ve beraberliğin simgesi aşurenin yapıldığı Muharrem ayının onuncu günü "Aşure Günü" kısa bir zaman sonra idrak edilecek. İşte, 2023 Aşure Günü takvimi...
Halk arasında Muharrem ayının 10'u olan aşure gününde temel ihtiyaç maddelerinden ve de özellikle 10 çeşit alışveriş yapılırsa, Allah'ın yıl boyunca o insanın rızkına, geçimine bereket vereceğine dair bir inanış vardır.
Bu kutsal ayı diğerlerinden ayıran, bereketin, sabrın, rahmet ve ibadetin ayı olarak kabul edilen Ramazan ayını özel ve mübarek kılan özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz: Kur'ân-ı Kerim bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Bin aydan daha hayırlı olarak kabul edilen Kadir Gecesi bu ayın içindedir.
el Cevab: Aşurede sabit olan şey orucudur. -Aşure de aileye ikramda bulunulmasıyla alakalı hadis sabittir. Buna göre aşure gününde aileye ikram edilmesi sünnet olur.
Aşure pişirilen evlerde bir sene boyunca bolluk bereket olacağı, yoksulluk görülmeyeceği, yiyenlerin şifa bulacağına inanılır. Aşure pişerken karıştırmak için kullanılan kepçeye ibrişimle delikli gümüş paralar bağlamak, daha sonra bunları yıkayıp yine bereket olsun diye keseye koymak, aşurenin geleneklerden.
Bolluğun ve bereketin simgesi olan aşure, koca koca tencerelerde hazırlanıp komşulara dağıtılan nefis bir tatlıdır. İçinde en az 12 çeşit malzeme bulunan aşure, 7 farklı kapıya dağıtılır. Bu özelliğiyle paylaşmayı da sembolize eder.
Kadınlar bir gecede kaç defa ilişkiye girebilir? Erkekler bir gecede 2-3 defa cinsel ilişkiye girebilir. Ancak bu oran kadınlarda sınırsızdır. Çünkü kadın uzun süre cinsel ilişkiye girebilir.
Cünüp iken tutulan oruç geçerli midir? Cünüplük oruç tutmaya engel değildir.
Alevi olup da Ramazan orucunu tutanlar ya bilgisizlikten veya asimile olmaktan dolayı tutuyor olabilirler. Ülkemizde isteyen istediği orucu tutabilir. Ama Alevi inancında/geleneğinde Ramazan orucu tutmak yoktur. Alevilerde, Muharrem orucu, Hızır orucu ve 48 perşembe günlerinde dileyen kişilerin tuttuğu oruç vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri