Halkla ilişkiler bir işletmenin, kurumun ya da örgütün bağlantı kurduğu ya da kurabileceği kimselerin anlayış, sempati ve desteğini elde etmek ve bunu devam ettirmek için yaptığı sürekli ve örgütlenmiş bir yönetim fonksiyonudur.
Halkla ilişkiler sorumlusu, hizmet taleplerini sınıflandırır ve ilgili birimlerle paylaşır. Gerekli telefon görüşmelerini gerçekleştirir. Firmanın iletişim kanallarına gelen soruları yanıtlar. Şikayet platformlarına yazılmış olumsuz mesajları inceler ve gerekli dönüşleri sağlar.
Kamu yönetiminde halkla ilişkilerin önemi ve amaçları
Devletin ve kurumların ana görevi halkın taleplerini yerine getirmek, halka hizmet etmektir. Halkla ilişkilerin ana amacı, kurumlar ile halk arasında anlaşmayı sağlamak ve bunu devam ettirmektir.
Örneğin, tanıtım, insan ilişkileri, pazarlama, reklamcılık, Lobicilik ve iletişim kavramları ile benzerlikleri bulunmaktadır. Bu kavramlarla halkla ilişkiler arasındaki benzer ve farklı yanların irdelenmesi gereklidir.
İlgili 33 soru bulundu
Temelinde ikna, retorik, algı kavramları yatmaktadır. Kısa tanımıyla, kurumların kitlelerle iletişim kurmak amacıyla yürüttükleri, pro-aktif ve re-aktif olarak sürdürülebilen, kamu yararı esas alınarak devam ettirilen düzenli faaliyetlerdir.
Özet : Halkla İlişkiler Yönetimi, çağdaş halkla ilişkiler çalışmalarının tasarlanması ve yürütülmesinde dört adımlı bir süreci kabul eder: araştırma, planlama, yürütme ve değerlendirme.
Halkla ilişkiler kampanyalarında hedef kitle ile iletişimde çoğu zaman kanal görevi gören kamuoyu önderleri ve medya arasındaki ilişki, Sihirli Mermi Kuramı, İki Aşamalı Akış Kuramı, Fikir Grupları Teorisi ve Diffusion/ Yayılma Kuramlarını akla getirmektedir (Wilcox ve Nolte, 2003, 140-146).
Bir kurum veya kuruluşun uygulayacağı halkla ilişkiler çalışmalarının amacı, hedef kitleye ve kamuoyuna yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermektir. Ortak çıkarları olan halk topluluğu şeklinde tanımlanan kamuoyunu kişiler ve çeşitli gruplar etkilemektedir.
Halkla İlişkilerin İşlevleri Nelerdir? Halkla ilişkilerin temel amacı; dergi, gazete, haber kanalı, web sitesi, blog, sosyal medya gibi hem geleneksel hem de dijital medyada yer alan içerikleri kullanarak markayı hedef kitlesine tanıtmak ve bunu yaparken olumlu bir imaj yaratmaktır.
Halkla ilişkilerle ilgili yakın kavramlar; reklam, propaganda, lobi faaliyetleri, pazarlama ve tanıtımdır.
Halkla İlişkiler Sorumluları, planlanan tanıtım kampanyalarının ve PR faaliyetlerinin tüm yönlerini ele almaktan sorumludur. Bu kişiler tanıtım stratejilerini, kampanyaları planlayarak, sunumlar, basın bültenleri yazarak, halktan, basından ve ilgili kuruluşlardan gelen sorularla ilgilenmektedirler.
Halkla ilişkiler de kişiler, kurumlar, markalar ve sivil toplum kuruluşları, devlet kurumları, siyasi partiler, liderler vb. adına tüm iletişim süreçlerini planlamak, uygulamak ve değerlendirmekle yükümlüdür.
Strateji (Strategy):
Taktik belli bir amaç doğrultusunda fırsatların ve kaynakların en iyi şekilde kullanılabilmesi için kısa vadeli kararlardır. Genel olarak uygulamaya yönelik olan taktikler, harekete ve ayrıntıya odaklıdırlar.
Halkla ilişkilerde kullanılan araçlar arasında, radyo, televizyon, kitap, gazete, dergi, broşür, el kitapları, afiş, el ilanları, bültenler, yıllıklar, toplantı, sergi, seminer vb. araçlar bulunmaktadır. Planlama yapılırken, hedef kitleye iletilecek mesajların hangi araçlarla iletileceği önceden belirlenmelidir.
Halkla ilişkiler kursu, öğrencilere medya ve iletişim stratejileri, medya ilişkileri, kriz iletişimi, pazarlama ilkeleri ve etik gibi halkla ilişkilerin çeşitli yönlerini öğretmeye odaklanan bir eğitim programıdır.
Özetlemek gerekirse, halkla ilişkiler departmanı bir şirketin dışarıya yönelik iletişimini ve imajını yönetirken, insan kaynakları departmanı şirketin içindeki insan kaynakları süreçlerini yönetir. Her iki departman da şirketin başarısı için önemlidir ve birlikte çalışarak şirketin amacını ve hedeflerini desteklerler.
Geniş bir bilgi birikimi ve beceriyi zorunlu kılan halkla ilişkiler alanında başarılı olabilmek için, iletişim yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak yanında, yönetim, organizasyon yeteneği, dürüstlük ve hepsinin üzerinde güçlü kişilik ve liderlik özelliklerine sahip olmak gerekmektedir.
Halkla ilişkiler kampanyasının planlanmasındaki araçlar basın toplantıları, basın bültenleri, özel görüşmeler, fabrika hırlan, seminerler, açık oturumlar, sponsorluklar gibi aktivitelerdir. Ancak unutulmamalıdır ki, araç olarak planlanan aktivite ne olursa olsun mutlaka medya kullanılmalıdır.
Halkla İlişkiler Enstitüsü ise, halkla ilişkiler tanımında zirve nokta olan itibara odaklanmaktadır. Halkla ilişkilerde bir kampanyaya başlarken, öncelikle kurumun ihtiyacı olan iletişim stratejisinin ne olduğu tespit edilmelidir. Her kurum itibar yönetimi için uygun olmayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri