– Özürsüz olarak bir yılda toplam 20 gün göreve gelmemek fiilini işleyen memura Devlet Memurluğundan Çıkarma Cezası verilmektedir.
Mevzuata göre derse geç kalan öğretmen, önce sözlü olarak uyarılıyor. Sözlü uyarıyı dikkate almayanlar ihtar ediliyor. Bir ayda iki kez geç kalanlar hakkında ise disiplin soruşturması başlatılıyor. Ücret veya maaştan kesme cezası veriliyor.
Buna göre, mazeretsiz ve sürekli 10 günden fazla devamsızlık “Devlet Memurluğundan atılma” gerekçesi olamayacak. Bu durumdaki personel için istifa etmiş işlemi yapılacak. Öğretmen 1 yıl sonra yeniden mesleğe dönebilecek.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125. maddesinde kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının verilebileceği haller başlığı altında Ticaret yapmak veya Devlet memurlarına yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmak fiili de sayılmıştır.
Okul müdürleri, okulda çalışan öğretmenlere istenmeyen davranışlar karşısında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 126. maddesine göre uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını verebilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
MADDE 8 – (1) Uyarma cezasını gerektiren fiiller şunlardır:
ç) Görevdeyken, yetkili makamlar tarafından izin verilen durumlar haricinde görev veya hizmetle ilgisi olmayan işlerle uğraşmak. d) Özürsüz veya izinsiz olarak mesaiye geç gelmek veya erken ayrılmak ya da günlük mesai saatlerine riayet etmemek.
Aday sözleşmeli öğretmenler aylıktan kesme cezası aldıklarında memuriyetle ilişikleri kesilir. Adaylığı kalmış sözleşmeli öğretmenler ise kademe ilerlemesinin durdurulması cezası aldıklarında memuriyetle ilişikleri kesilir. Çünkü kademe ve dereceleri olmadığı için bu ceza memuriyetten ihraç olarak değerlendirilir.
Kanun'da sayılan memur disiplin cezaları durumun niteliği ve ağırlık derecesine göre; uyarma, kınama, aylıktan kesme, kademe ilerleyişinin durdurulması ve devlet memurluğundan çıkarma olmak üzere beş türdür.
Dersin yoksa nöbet dışında okulda olmak zorunda değilsiniz. İdari görevlendirmede olmaz.
Araştırma sonuçları, yıllara göre farklılık gösterse de en fazla suç sayılan eylemler sırası ile görevi kötüye kullanma, görevi ihmal, hakaret ve saygısızlık, çıkar sağlama ile ilgili yolsuzluklardır. En fazla teklif edilen ceza önerileri ise; ihtar, uyarma, kınama ve aylıktan kesmedir.
Devlet Memurları Kanunu'nun 94. maddesinde, memurluktan genel bir çekilmiş sayılma hali düzenlenmiştir: “Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır.”
Mazeretsiz olarak bir yıl boyunca toplam 20 gün işe gitmeyen memur: Herhangi bir mazereti ve özrü olmaksızın bir yıl boyunca, toplam 20 gün işe gitmeyen memura; devlet memurluğundan çıkarma cezası verilir ve kişinin memuriyet görevi sona erdirilir.
Bu kapsamda, izinsiz veya Kurum tarafından kabul edilen herhangi bir mazereti olmaksızın görevini kesintisiz 10 gün terk eden Devlet memuru görevinden çekilmiş sayılacaktır. Dolayısıyla 10 gün süren kesintisiz terk durumu bir nevi zımni çekilme (istifa) talebi olarak değerlendirilmelidir.
12 eğitim sendikasının ortak kararı doğrultusunda bugün öğretmenler, Öğretmenlik Meslek Kanunu ve öğretmene kariyer sınavına tepki için derse girmeyecek.
Yani bir memura disiplin soruşturması sonucunda 657. Sayılı Devlet Memurları Kanununda sınırlı olarak sayılan uyarma, kınama, aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması, devlet memurluğundan çıkarma cezaları dışında ceza verilemez.
Sözcü'den Sultan Uçar'ın haberine göre, geçmişte olduğu gibi aday öğretmenlik sırasında bir öğretmene, 'Protokole yan baktın' gibi basit suçlarla inceleme açılıp, 'makama saygısızlık' gerekçesiyle tutanak tutulursa, işine son verilebilecek. Bu öğretmen yeni yasaya göre 3 yıl geri dönemeyecek.
Böylelikle ek ders ücreti saatlik 75.15 TL oldu. KADROLU ÖĞRETMEN EK DERS ÜCRETİ NE KADAR OLDU EYLÜL 2023? Kadrolu öğretmenler için ek ders ücreti, 51.15 TL'den 60.12 TL'ye yükselmişti. Güncel rakam ise 70.15 TL oldu.
Bu duruma göre okullarda boş geçen derslere; müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları gireceklerdir.
Bu itibarla özel eğitim sınıflarında eğitim gören öğrencilerin okula gelmediği günlerde ders görevini fiilen yerine getirmeyen öğretmenlerin, söz konusu günlere rastlayan ders görevlerini yapmış sayılarak karşılığında ek ders ücretinden yararlanmalarının mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.” Hükmüne yer verilmiştir.
MEBBİS modülü olan “MEB e-Soruşturma Modülü” ile teftiş, inceleme ve soruşturma işlemleriyle beraber soruşturma neticesinde,ceza uygulanacak davranışlar ve genel disiplin cezaları hakkında bilgi veren sistemdir.
3. Disiplin Cezasının Özlük Dosyasına Kaydedilmesi
Görüleceği üzere disiplin cezası kesinleşmeden sicile işlenir. Disiplin cezasının üst mercie itiraz neticesinde kaldırılması veya İdare Mahkemesi kararı ile iptal edilmesi halinde disiplin cezasının özlük dosyasından silinmesi gerekir.
Mahiyeti itibariyle en ağır ceza olan devlet memurluğundan çıkarma cezası için; kişinin rüşvet alması, yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunması, devletin gizli bilgilerini açıklaması, siyasi partiye üye olması veya Atatürk aleyhine suç işlemesi gerekmektedir.
Uyarma cezası, verildiği tarihten itibaren hüküm ifade eder ve derhal uygulanır. Disiplin cezaları memurun özlük dosyasına işlenir. Uyarma cezasının uygulanmasından 5 sene sonra atamaya yetkili amire başvurarak, verilmiş olan cezalarının özlük dosyasından silinmesini istenebilir.
(657 sayılı kanun m.48/5). Kasten işlenen bir suçtan 1 yıl veya daha fazla hapis cezasının memuriyet görevi sırasında işlenmesi halinde, kişinin memuriyet görevi sona erer. Mahkum olunan 1 yıl hapis cezası adli para cezasına çevrildiği takdirde memuriyet engeli ortadan kalkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri