Kemikte osteotomi yapıldıktan sonra 4-6 hafta bu sandalet kullanılır ve radyolojik tetkiklerle kesilen kemiğin kaynadığı görüldükten sonra yavaş yavaş hasta normal yaşantısına döndürülür. Bu tür durumlarda halluks valgus ameliyatı sonrasında normal yaşama ortalama dönüş süresi yaklaşık olarak 2 aydır.
Halluks Valgus Ameliyatı Sonrası
Kişinin bu üç haftayı evde istirahat ederek geçirmesi gerekir. Üç hafta sonrasında kişi daha geniş bir ayakkabı kullanmaya başlayabilir. Hastanın eski formuna tamamen dönmesi süresi 1.5- 2 aydır.
Ayak baş parmağının içe doğru eğilmesi ve büyük ayak ekleminin şekil bozukluğu anlamına gelen halluks valgus ameliyatı sonrası iyileşme süreci genellikle birkaç hafta ile birkaç ay arasında değişebilir.
6 hafta içinde sağlam tarafa basarak bir yürüteç veya koltuk değneği yardımıyla yürünebilir fakat ameliyat olan ayağa 6 hafta bastırılmaz. Normal ayakkabıya geçiş kullanılan tekniğe göre 6 ile 10 hafta arasında olur.
Halluks valgus, cerrahi teknikle tedavi edildikten sonra tekrarlamaz. Kemik, cerrahi müdahale ile düzeltilmelidir. Cerrahi müdahaleyle kemik düzeltilirse tekrarlamaz. Yumuşak doku ameliyatı veya bunionektomi ile kemik çıkıntıyı sadece törpülerseniz halluks valgus tekrar ortaya çıkabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Kemikte osteotomi yapıldıktan sonra 4-6 hafta bu sandalet kullanılır ve radyolojik tetkiklerle kesilen kemiğin kaynadığı görüldükten sonra yavaş yavaş hasta normal yaşantısına döndürülür. Bu tür durumlarda halluks valgus ameliyatı sonrasında normal yaşama ortalama dönüş süresi yaklaşık olarak 2 aydır.
Bu teknikte temel olarak bozulmuş baş parmak ve tarak kemiği arasındaki açı, tarak kemiğinden bir kesi yapılarak düzeltilir, daha sonra vücuda uyumlu titanium bir vida yardımı ile bu pozisyonda kemik tespit edilir. Böylelikle kemik bu şekilde kaynar ve deformitenin bir daha oluşması engellenmiş olur.
Taburcu olma süresi ameliyatın cinsine, genel sağlık durumunuza, yaş ve cinsiyetinize göre farklılıklar gösterir. Açık kalp ameliyatı ya da klasik anevrizma ameliyatı geçiren hastaların hastanede kalış süresi ortalama 5-7 gün arasındadır. Diğer girişimler için ise 1-3 gün içinde evinize dönebilirsiniz.
Topallama genellikle ameliyattan hemen sonra başlar ve iyileşme süreci boyunca azalır. Ancak bazı durumlarda, topallama kalıcı olabilir ve hareket kabiliyetini kısıtlayabilir. Topallama sorununu azaltmak için fizyoterapi, egzersiz ve yürüyüş programları önerilir.
Küçük Yüzeyel Yaralar: Küçük ve yüzeyel cerrahi yaralar genellikle birkaç hafta içerisinde iyileşir. Derin Yaralar: Büyük ve derin ameliyat yaraları, komplikasyon oluşmazsa birkaç hafta ila birkaç ay arasında iyileşebilir.
Halluks Valgus Ameliyatından ne kadar sonra topuklu ayakkabı giyilebilirim? Kemik kaynaması tamamlandıktan sonra günlük ayakkabılarınızı giyebileceksiniz. Bu süre genelde altı hafta civarıdır. Ayak ve parmaklardaki şişlik indikten sonra başparmak ekleminde kıkırdak bozukluğu yok ise topuklu ayakkabı giyebileceksiniz.
İleri düzeyde Halluks Valgus oluşması durumunda zamanında tedavi edilmezse tüm ayağı etkileyen problemlere ve estetik açıdan ciddi şekil bozukluklarına neden olur. Tedavi için geç kalınması durumunda ayakta şiddetli ağrılara ve eklemlerde bozulmalara neden olur.
Halluks Valgus ameliyatını sigorta şirketleri karşılıyor mu? Cevap: Ayak baş parmak eklemindeki deformitenin seviyesine bağlı olarak SGK ve ÖSS'ler bu ameliyatı karşılar.
Ayak baş parmağının şeklinin bozuk olması tüm ayağın yapısını etkiler. Hastalığın ilerlemesi yoğun ayak ve parmak ağrılarına yol açacağı gibi iltihap oluşumu da söz konusu olabilir. Ortaya çıkan iltihap ayağın şişmesine ve daha da fazla ağrı yapmasına yol açar.
H0: Halluks valgus deformitesinin diz ağrısı üzerine etkisi yoktur.
- İlaçla tedavi; Halluks Valgus probleminin neden olduğu ağrıların önüne geçilmesinde ilaç kullanılabilmektedir. - Soğuk kompres uygulamaları; ağrı ve yanma hissinin önüne geçilmesinde kullanılmakradır. - Enjeksiyon tedavileri; eklem iltihabının önüne geçilmesinde uygulanmaktadır.
Tedavisi istirahat ve ağrı kesicilerdir. 1 hafta içinde hastalık kendi kendine geçer. Ancak yine de topallayan çocuk mutlaka bir ortopediste götürülmelidir. Çünkü gözden kaçan bir travma sonrası kırık ve çıkık topallamaya ve çocuğun yürürken ağlamasına yol açabilir.
Normal günlük fizik aktivite bağırsakların harekete geçmesi için yeterli uyarıyı sağlayacaktır. Ameliyat sonrası genel eğilim ağrıyı uyaracağı öngörüsüyle fazla hareket etmeyip yatmak yönündedir. Oysa yürümek ve dolaşmak vücut ve özellikle bağırsakların düzeni için en önemli faktördür.
Sindirim sisteminin kendi salgıları da gaita atılır ve ilk gaz-gaita çıkışı biriken salgıların dışarı atılması demektir. Hareket eden vücutta ödem (sıvının damar dışına kaçışına bağlı doku şişliği) daha çabuk atılır. Bu nedenle de ameliyat sonrasında ilk fırsatta hastaların yürütülmesi önemlidir.
Çoğu zaman cerrahi dikişler 5-7 gün içinde yüzden, 10 gün içinde kafa derisinden, 7 gün içinde boyundan, 10-14 gün içinde gövde ve kollardan ve 14-21 gün içinde bacaklardan alınır. Cerrahi dikişler beklenenden daha yüksek bir gerilim altındaysa, dikiş alınma zamanı ertelenmelidir.
Miyokard infarktüsü, venöz tromboembolizm, ileus, fistül, derin yara enfeksiyonları ise geç karşılaşılan komplikasyonlar arasında yer almaktadır.
Ameliyat sonrasında ilk 4 gün ameliyat yerinde ısı, kızarıklık, renk değişiklikleri, ağrı ve ödem görülmesi normaldir. Bu değişiklikler yara iyileşmesinin inflamasyon (yangı) fazına denk gelir. Kesi üzerinde yeni epidermis denilen cilt üst tabakasının oluşumu operasyon sonrası 72'nci saatte tamamlanır.
Ameliyat kararı için hastanın kemik gelişiminin tamamlanmış olması gerekir. 19 yaşını doldurmuş hastalar bu ameliyatı olabilirler. Herhangi bir üst yaş sınırı bulunmamaktadır. Hallux Valgus ameliyat randevunuzu aldıktan sonra ilk yapılması gereken ayakta basarak çekilmiş AP Lateral röntgen çektirmektir.
Halluks valgusun en önemli nedeni genetik, yani aile geçişidir. Bunun dışında bu hastalık düz taban olanlarda daha fazla görülürken; genetik alt yapısı uygun olup, çok yüksek topuklu ve önü dar ayakkabı giyenlerde daha sık ortaya çıkmaktadır.
Osteotomi olarak da adlandırılan halluks valgus ameliyatı baş parmaktaki çıkıntı artık geri dönülemez noktaya geldiği zaman tercih edilir. Baş parmağın dışa yönelmesi sonucu oluşan bunyon yani çıkıntı kısmı çıkarılır. Daha sonrasında ise baş parmak kemik ve eklemleri ideal anatomik düzleme getirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri