Ham petrolün yoğunluğu suyun yoğunluğundan daha düşük olduğundan ayrışan su da ayrışma tankının dibinde toplanmaktadır. Birbiri içinde çözünmeyen akışkanların yoğunluk farkından faydalanarak ayrıştırılması ve yoğunluğu düşük olan petrol damlacıklarının yüzeyde birikmesi Stokes Kanunu'na göre meydana gelmiştir.
Motorlu araçlar nedeniyle asfalt yolların üzerinde az miktarda da olsa petrol içerikli maddeler bulunur. Bu maddeler yağmur yağdığı zaman su ile karışır. Petrol içerikli maddeler suyun içinde homojen bir şekilde dağılmaz.
Ham petrolün rafinerilerde arıtılması ve işlenmesi sonucunda, ortalama olarak %43 benzin, %18 fuel oil ve motorin, %11 LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı, propan veya propan-bütan karışımı), %9 jet yakıtı, %5 asfalt ve %14 diğer ürünler elde edilmektedir.
Petrolün oluştuğu yüksek oranda organik malzeme içeren ana kaya içinden sıkışarak daha gözenekli kayalara göç etmesine birincil göç denir. Daha sonra petrol, göç etmiş olduğu bu yeni gözenekli kaya içerisinde sudan hafif olması sebebiyle su ve diğer basınçlarla yanlara ve yukarıya doğru hareket eder.
Mazot veya motorin, dizel motorlarda kullanılan, ham petrolün damıtma ürünlerinden biridir. Ham petrolün damıtılması sırasında 200-300 °C kaynama aralığında alınan üçüncü ana ürün motorindir. Motorin dizel motoru yakıtıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Mazottaki biriken su ise yakıt filtresinden geçerken hazneye daha fazla suyun filtrelenmesine sebebiyet verir. Yakıt sisteminde su bulunması pompaya ve enjektörlere zarar verir. Bu sebeple de yakıtların içine karışan suyun ayrıştırılması için araçlarda özel bir parça bulunur. Bu parça yakıt filtresidir.
İran – 158.400 milyon varil: 160 bin milyon varil kanıtlanmış petrol rezervi olan İran, küresel petrol kaynakları açısından iyi durumda.
Siyah akaryakıt, kaloriferlerde kullanılan yakıtlar, fuel oil, asfalt gibi ürünlerin temelini oluşturmaktadır. Siyah akaryakıt aynı zamanda izolasyon gibi işlerde de kullanılmaktadır. Benzin, motorin, gaz yağı ve jet yakıtı çeşitlerinden oluşan “beyaz akaryakıt” ise motorlu taşıtlarda kullanılmaktadır.
Petrol çoğunlukla sıvı hâlde bulunan, çeşitli renklerde bulunabilen, yağ kıvamında bir maddedir.
Petrol, denizlerdeki bitki ve hayvanların çürüdükten sonraki kalıntılarından oluşur. Bu kalıntılar deniz yatağında milyonlarca yıl boyunca çürüdükten sonra, geriye yalnızca yağlı maddeler kalır. Çamur ve büyük kaya katmanları altında kalan yağlı maddeler de petrol ve gaza dönüşür.
Petrolün sudan ayrıştırılmasının en kolay yollarından biri yerçekimi kuralına göre daha ağır olan akışkanın dibinde birikeceği bir tank kullanmaktır. Yoğunluğu petrolden daha ağır olan su, tankın daha alt kısmına çökerken petrol tankın üst kısmında kalmaktadır.
Yerküre içerisinde organik materyalin başkalaşımı ile oluşmuş ve gözenekli kayaçlar içerisinde depolanmış sıvı haldeki hidrokarbonlara ham petrol adı verilir.
Ayrımsal damıtma: Çeşitli hidrokarbonların karışımı olan petrolü farklı kaynama sıcaklıklarına sahip bileşenlere dönüştürme işlemidir. Bu yöntemde ham petrol önce ısıtılır, buharlaştırılır ve buhar yoğunlaştırılarak distilasyon kolonunun farklı seviyelerinden farklı ürünler (yakıtlar) alınır.
sorumuza bakacak olursak; # mazot - su karışımı heterojendir. çünkü birbiri içerisinde çözünmez. su altta mazot üstte kalır.
Bariyerle Çevirme: Liman ve kıyı bölgelerde suyun durgun olması koşuluyla uygulanabilir. Dökülen petrolün etrafı yüzen boru materyaller ile çevrilir, yayılması engellenen petrol kepçeler ile temizlenir.
Ham petrol sıvı halde iken yanmaz. Buhar haline geçip hava ile belli bir oranda karışıp yanar. Bir litre benzin bahar haline geçince 30 lt. yanıcı buhar elde edilir. Akaryakıt buharları zehirlidir.
Komşu ülkelerde aynı jeolojik olaylar gerçekleşmediğinden, büyük ve sığ petrol depoları oluşmuştur. Komşu ülkelerde petrol 100-1000 metreler arasında bulunurken, Türkiye'de 3-4 bin metrelerde bulunmaktadır.
Bu verilerden yola çıkarak ülkemizin %90 oranında ham petrol ithalatına bağımlı olduğu sonucuna varılmaktadır. Türkiye'nin üretilebilir rezervi 2022 itibarıyla yaklaşık 70 milyon tondur. 2022 yılında ülkemizde 421.408 metre sondaj yapılarak 191 ham petrol kuyusu açılmıştır.
Erdoğan'ın açıklamasına göre günlük toplamda 180 bin varile ulaşılacak. Bu durumda bu oran yaklaşık yüzde 19'a yükselecek. Türkiye'de kullanılan petrolün geri kalanı ithal ediyor. İthalatta en büyük paylar sırasıyla Irak, Rusya ve Kazakistan'a ait.
Sentetik tiner (Stoddard Solvent) olarak da bilinen Beyaz benzin, petrolün damıtılması ile elde edilir ve genellikle boya inceltici veya hafif çözücü olarak kullanılır. Avrupa'da Beyaz benzin veya petrol eteri olarak adlandırılmaktadır.
LPG (Liquified Petroleum Gas)
Yakıt tasarrufu için en çok tercih edilen tür, lpg'dir.
The Energy Watch Group ve BP'nin 2007 yılında yayınladığı araştırmalarda Dünya'daki mevcut toplam petrol rezervi için belirtilen rakamlar 850-1250 milyar varil arasında değişmektedir. Yıllık tüketimin 25 milyar olduğu kabul edildiğinde mevcut rezervlerin 34-50 yıl içinde tükeneceği öngörülebilir.
En fazla ham petrol ve petrol ürünleri ithalatı 1 milyon 843 bin 87 tonla Rusya'dan yapılırken, bu ülkeyi 843 bin 763 tonla Irak ve 576 bin 816 tonla Kazakistan izledi.
SPK'nın internet sitesinde yer alan verilere göre; bir varil petrol 42 galon ham petrol eşdeğerindedir (159 litre). Bir varil ham petrolden, 19,6 galon benzin, 10 galon dizel yakıt ve ısıtıcı yakıt, 4 galon jet yakıtı, 1,7 galon ağır akaryakıt, 1,7 galon LPG ve 7,6 galon diğer türevler üretilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri