1550'lerde İstanbul'da yaşayan hamalların çoğunluğunun Ermeni ve Türk kökenli olduğu ifade edilirken (Günay, 2008), 18. yüzyılda Erzurum, Bitlis, Van, Muş ve Elazığ'dan gelenler çoğunluk sağlamışlardır. Genellikle Kürt kökenli hamallar hemşehri kolonilerinin oluşturulmasına zemin hazırlamışlardır.
Hamal, Arapça kökenli bir sözcüktür ve bu sebeple Türkçemize de Arapça dilinden gelmiştir. Hamal kelimesinin TDK sözlük anlamı taşıyıcı demektir.
hani - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi kanı “hani, nerede [soru edatı]” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe aynı anlama gelen kañu veya kayu sözcüğünden evrilmiştir.
Ben bugün işin sadece 'hamallık' kısmıyla ilgiliyim. Öncelikle belirteyim ki bizim memlekette, 'şeddesiyle, meddesiyle' Arapça aslına uygun bir şekilde söylenilen 'hammal'; Türk Dil Kurumu Sözlüğü'ne girince, tıpkı nohudun şehre geldikten sonra leblebi olması gibi; sosyetikleşerek 'hamal' olmuş.
Farsçadan Türkçeye geçen meslek ve iş adı yapan yabancı eklerden biri -dar ekidir.
İlgili 41 soru bulundu
Türk - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe türük “bir kavim adı” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe törü- “yaratmak, düzmek, düzene koymak” fiilinden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir.
zengin - Nişanyan Sözlük. Farsça sangīn سنگین “taştan yapılmış, murassa, ağır, pahalı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça sang سنگ “taş” sözcüğünden +īn ekiyle türetilmiştir.
Hamal gibi kimseler için kullanılan ikilemedir. Ayrı yazılmalıdır. Ayrıca hamal bazen farklı yazılmaktadır. Bu kelime genellikle hammal camal, hamalcamal, hammalcamal şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Hamal, taşınabilir yükleri, omuzda veya sırtta bir arkalık üzerinde bir küfede, sırık ve iple, semerle, veya bir çekçekte, bir el arabasında bir ücret karşılığında taşıyan ve sadece bu iş ile geçinen kişidir.
Osmanlı döneminden beri icra edilen meslek
Fiziki güç isteyen mesleklerden biri de hamallık. İstanbul'da Osmanlı döneminden beri icra edilen bir meslek olarak biliniyor Hamallık.
Han, eski Türk - Moğol topluluklarında hükümdar. "Ulu insan", "lider" anlamları taşımaktadır. Moğolcada ve bazı Altay lehçelerinde Kan (Gan) olarak da söylenir. İngilizcede king denilen kral sözcüğünün Türkçedeki karşılığıdır.
Arapça ḥyw kökünden gelen ḥayā(t) حياة “1. canlı olma, yaşama, 2. yaşam” sözcüğünden alıntıdır.
Herhâlde kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Sözlükte “yüksek sesle haykırmak; ortaya çıkmak, parlamak; sevinmek” anlamlarına gelen hell kökünden türeyen hilâl (çoğulu ehille), ayın kavuşum öncesi ve sonrasında yeryüzünden uçları sivri ince bir yay gibi görünen şeklinin adıdır.
İslam kaynaklarında kağan kelimesinden çok bu kelimenin Farsçaya uyarlanmış hâli olan "hakan" kelimesi kullanılır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Maaile, iki kelimenin birleşmesiyle oluşturulmuştur. Karı koca ve çocuklardan oluşan, toplumun en küçük birimine aile denir. Arapçada maa ise birlikte anlamına gelir. Dilimize yerleşmiş kalıp ifadelerden biri olan maaile, aile ile birlikte anlamına gelir.
Günlük ortalama 10 saat taşımacılık yapıp 200-300 TL aralığında bir kazanç elde ettiklerini belirten hamallar aylık kazançları neredeyse 5 bin TL'yi buluyor. Otogardaki hamalların da en çok kazanç elde ettikleri peronlar var. Bu peronlar arasında genelde lüks firmalar yer alıyor.
- Hamaldan maksat, tuvalet ihtiyacı olduğu hâlde abdest tazelemeden namaz kılan, - Tüccardan maksat ise, namaz kılarken kalbini ve zihnini ticaret ve dünya işleriyle meşgul edendir.
Hamallık mesleği Osmanlılar zamanında loncada yani ahilik teşkilatında kaydı olan bir meslektir. Hamalların çeşitli yükleri taşıyanları farklı isimler- le anılırdı.2 Küfeci hamalı daha çok pazarlarda sebze ve meyve taşır, arkalık- lı hamal ise ağır yükleri taşırdı.
Hammal Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı
Özellikle ağır yükleri belirli ücret karşılığında taşıyan kişiler hammal olarak bilinir. Örneğin beyaz eşya çeşitleri ya da mobilya grubu gibi seçenekler ele alınabilir.
ѻ Hamallık etmek (yapmak): Bir işin yorucu teferruâtını üstüne almak, eziyet ve yükünü taşımak.
i. (< avun-tu) İnsanı oyalayan, avutan şey, tesellî: Her yaş kendi avuntusunu da berâber getirir (Fâlih R.
Orta Türkçe yoksul “fakir” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yok sözcüğünden Türkiye Türkçesi +sIl ekiyle türetilmiştir.
Zeki kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Zeki kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı ẕekī şeklindedir.
Kalite sözcüğü Latince Qualitas kökenli bir terimden gelmekte olup, Fransızcaya qualité olarak yerleşmiş ve Fransızcadan Türkçeye çevirisinde sözcük aynen Fransızca okunuşu olan kalite olarak geçmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri