Hamam böceği insana yaklaşmaz. Evinde hamam böceği görenler gece yatağıma gelir mi, insanı ısırır mı diye korkabilirler. Fakat hamam böcekleri insanlardan kaçarlar.
Bunun yanında hamam böcekleri gece karanlığında evlerin ve bulundukları farklı ortamlarda etrafta rahat bir şekilde dolaşmalarından dolayı, her türlü yüzeylerde, kullanılan ev aletlerinin üzerlerinde ve hatta uyurken insanların üzerinde gezerler.
Daha çok tropik bölgelerde yaşarlar. Bu hamam böcekleri ışığı sevmez ve hemen kaçarlar.
Hamam böceği alerjisi hastalarda burun akıntısı, hapşırık, gözlerde kızarıklık kaşıntı, öksürük ve nefes darlığına neden olabilir. Semptomları şiddeti hastadan hastaya değişebilir. Hafif reaksiyonlardan ağır reaksiyonlara kadar her şekilde kendini gösterebilir. Özellikle çocuklar için riskli bir durum olabilir.
Hamam böceği insan vücuduna direkt bir zarar vermese de, iğrenme duygusu kişiye zarar verebilir. Bu durum hamam böceğinden bağımsız olmakla birlikte kişinin kendi psikolojisinde ortaya çıkan bir durumdur.
İlgili 20 soru bulundu
Özellikle defne yaprağı ve limon kabuğu hamam böceklerinin en sevmediği kokulardır. Evinize bunları koyarak hamam böceklerinin gelmesini engelleyebilirsiniz.
Nane ve çay ağacı gibi keskin kokulu uçucu yağlar da haşereleri uzaklaştırmada oldukça etkilidir. Bir sprey şişesinin içerisine 10 damla uçucu yağ ile su koyun ve hamam böceklerinin çıktığı yerlere düzenli aralıklarla sıkın. Bu onlar için caydırıcı bir yöntem olacaktır.
Hamam böcekleri ise kulağınızdan içeriye girip sıkışıp kalma eğilimindedir ve ön ayakları ile kulak zarını kaşırlar" dedi. Bir üniversitede öğretim görevlisi ve omurgasız hayvan uzmanı olan Michael Sweet, Daily Star'a "Bu canlılar sıcak yerleri sever ve gündüzleri saklanırlar.
Su boruları, banyo ve mutfak boruları, bulaşık ve çamaşır makinesi giderindeki çatlaklar, havalandırma girişleri ve ısıtıcılar hamam böceklerinin eve girdiği alanlardır.
Defne yaprağı: Hamam böcekleri defne yaprağı kokusunu sevmezler. Bu yüzden defne yapraklarını ufalayarak hamam böceği yuvalarına serpiştirin.
Bu durum, hamamböceği, peygamberdevesi ve arılar gibi uyuklayan böcekler için de geçerli. Bu böcekler uyurken yerçekimi ile düşer ve artan uyarılma eşiğine sahiptir. Sevimli sayılabilecek bir şekilde hamamböcekleri, uyurken hassas duyu organlarını korumanın bir yolu olarak uyku sırasında antenlerini içeri doğru katlar.
Hamam böceği gün boyunca yuvalarında saklanır ve özellikle ortam karanlık olduğunda geceleri aktif hale gelir. Çok yoğun bir istila varsa gündüz de görülür.
Hamamböceklerini çoğunlukla geceleri görürsünüz çünkü geceleri hareket etmeyi seven haşerelerdir. Fakat bu bilgi yanıltıcı olmasın.. Hamam böceklerinin yoğun istila ettiği alanlarda gündüz vakitlerinde de çok sık olarak bu haşereyi görmek mümkündür.
Temiz bir ev tüm haşereler için olduğu gibi hamam böcekleri için de elverişsiz bir yaşam alanıdır. Atılmayan çöpler, kurumuş bulaşıklar, düzenli olarak silinip süpürülmeyen ev, yere düşen yemek kırıntıları hamam böcekleri için davetkar birer unsurdur.
Bu böcekler taşımış oldukları mikropları insanlara bulaştırmaktadır. Bu da hastalığa sebebiyet vermektedir. Bu hastalıklardan bazıları ise şunlar olmaktadır: Dizanteri, tifo, veba, kolera, gıda zehirlenmesi ve karahumma gibi bazı hastalıklar hamam böcekleri tarafından insanlara ve hayvanlara bulaştırılmaktadır.
Hamam böceklerinin büyük bir kısmı giderden gelmekte ve insan sağlığını tehdit etmektedir. Ortama girebilecekleri farklı yerler de olabilir ancak giderden gelen hamam böceklerini yok etmek için böcek ilacı kullanılsa bile bu kısa süreli bir çözüm olacaktır.
Sabunlu su:
Hamam böceklerinden kurtulmak için, sabunlu su oldukça etkilidir. Bir sprey şişesine sıvı sabun veya duş jeli dökün. İçerisine su ekleyerek seyreltin. Hazırladığınız karışımı doğrudan hamam böceğinin üzerine sıkın.
Çamaşır suyu, konsantre sıvı, sabunlu su, böcek öldürücü sprey ve profesyonel haşere öldürücüler kullanılmalıdır. Özel haşere tuzakları kullanılabilir. Kurtulması zor olan ve oldukça sorunlu olabilen hamam böcekleri, insanlarda doğal olarak endişeye yola açan haşerelerdir.
Hamam böcekleri kış aylarında çok görülmez. Genellikle havaların ısınmasıyla birlikte yeryüzüne çıkarlar. Tesisat borularından ve merdivenlerde kolayca giriş yapabilir. Her ne kadar küçük olsalar da çok hızlı böcek türleri arasında yer alıyor.
Hamamböceklerinin hastalık yayması çoğunlukla böyle gerçekleşmez. Hamam böceklerine dokunmak elinizi kirletebilir. Kirli ellerle burnunuza, ağzınıza, gözlerinize ve açık yaralarınıza dokunduğunuzda hastalık kapabilirsiniz.
Hamam böcekleri eşyalara zarar verme niteliğine sahip olan böceklerdir. Bu eşyaların içinde kitaplar veya elektronik eşyalar bulunmaktadır. Aynı zamanda koltuk gibi mobilyalara da oldukça fazla zarar verebilen türleri oluşturmaktadır. Evin bütün yüzeyini kirletebilirler ve patojen salınımı gösterebilmektedirler.
Amerikan hamam böcekleri ishal, dizanteri, cüzzam, veba gibi bulaşıcı hastalıkları bulaştırır. Alerjilere ve astıma dahi yol açabilirler. Alman hamam böcekleri de astım ve tifo gibi hastalıklara yakalanma risklerini artırmaktadır.
Hamam böceklerinin sağlığı iyidir, yani bağışıklıkları oldukça sağlamdır. Besin seçmez. Yüksek radyasyon seviyelerine dayanıklıdır. Nükleer kazalardan sonra o bölgelerde bolca hamam böceği bulunduğu için bu kanıya bilim insanları tarafından varılmıştır.
En çok merak edilen konular içerisinde çamaşır suyu hamam böceklerini öldürmek için kullanabilir mi sorusu geliyor. Bu soruya evet cevabını vermek mümkün. Özellikle hamam böceklerinin yuva yaptığı ve ürediği bölgeye çamaşır suyu dökmek suretiyle bu zararlıdan kurtulma şansı elde edilir.
Hamam böcekleri; kuşlar, memeliler ve sürüngenler için önemli besin kaynaklarının başında gelir. Ayrıştırıcı madde tüketirler ve dışkıları bitkilerin büyümesi için en gerekli elementlerden biri olan azotla doludur. Yok olmaları durumunda hem hayvanların besin kaynağı hem de bitkilerin besin kaynağı yok olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri