Buzdolabı magneti, bakır çaydanlık, cezveler, Osmanlı çarıkları, dövme dondurma, deri sandaletler gibi pek çok ürün satın alabilir ve sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz. Kahramanmaraş'ın hem doğal güzelliklerini hem de tarihi yapılarını yansıtan şehir magnetlerinden almadan tatilinizi bitirmemeniz gerekir.
Kahramanmaraş'a özgü yemekler arasında Maraş tarhanası, Maraş dondurması, Maraş köfte, acem pilavı, Maraş Tava, cevizli kırma tatlısı, sömelek köfte, mumbar dolması, çöş börek, un sucuğu, ciğerli bulgur pilavı, pazı sarması, eli böğründe, Maraş paçası gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
Kahramanmaraş'ın yöresel mutfak kültürü Maraş tarhanası, tarhana çorbası, eşkili çorba, döğmeli mercimekli çorba, paça, simit köftesi, kısır köftesi, içli köfte, sömelek köfte, suluyağlı köfte, eşkili köfte, yoğurtlu köfte, yavan köfte, ekşili aya köftesi, yoğurtlu kebap, ravanda şerbeti, döğme aşı, Maraş dolması, ...
İlgili 44 soru bulundu
Kahramanmaraş'ın bir simgesi olan Maraş dondurması, dövme dondurma usulü ile hazırlanan ve içerisinde bolca vitamin yer alan bir tatlı haline gelmiştir. Kahramanmaraş sokaklarında gezdiğinizde birçok meşhur dondurmacıya denk gelebilirsiniz.
İlde; buğday, kırmızı biber, çerezlik ayçiçeği, üzüm, ceviz ve kayısı ön plana çıkan ürünlerdir. Kahramanmaraş'ta ayrıca organik tarıma yönelik uygulamalar (sebzecilik ve zeytincilik ağırlıklı) son dönemlerde gerçekleşmeye başlanmıştır.
Kahramanmaraş'ta bulunan restoranların birçoğunda Maraş tavaya rastlayabilirsiniz. Dilimlenmiş domates, patlıcan ve biber ile birlikte hazırlanan Maraş köftesi, uzun şişlere geçirilerek sunulur. Yanında kuş üzümlü pilav servis edilir.
Kahramanmaraş, halk arasındaki kısa adıyla Maraş (eskiden Germanikea - Grekçe: Γερμανίκεια, Ermenice: Մարաշ Maraş), Türkiye'nin Akdeniz Bölgesinde bulunan bir il. Kurtuluş Savaşı'nda işgale direnişi nedeniyle TBMM tarafından 5 Nisan 1925'te şehre İstiklal Madalyası verilmiştir.
"Dondurmanın başkenti" Kahramanmaraş'ta sonbahar ve kış aylarının vazgeçilmez yemeği sarımsaklı "eli böğründe" tavası, havaların soğumaya başlamasıyla sofralardaki yerini aldı. Kentte "Kasaplar Çarşısı" olarak da bilinen "Melek Girmez Sokağı", yöre halkının yanı sıra yerli ve yabancı turistlerden ilgi görüyor.
Denize kıyısı olmamasına rağmen tatlı su balığı üretiminde Türkiye'nin öncü kentlerinden olan Kahramanmaraş'ta 10-11 Eylül'de 3.
Türk kurtuluş mücadelesinin önderi olan Maraş, bu önder hareket nedeniyle 5 nisan 1925 tarihinde (dünyada ilk olarak) kırmızı şeritli istiklal madalyası ile taltif edilmiş ve yine 7 şubat 1973 gün ve 1657 sayılı kanunla kahramanlık payesi verilerek ismi Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir.
Kahramanmaraş dövme dondurması, Maraşlı Osman Ağa'nın orkideyi salep yaparken tesadüfen keşfettiği tatlı. "Salepli karsambaç" olarak başlayan tatlı, üç kuşak sonra "Maraş dondurması" olarak tanınmaya başlamıştır.
Kahramanmaraş gezinizde mutlaka görmeniz gereken başlıca yerler; Kahramanmaraş Kalesi, Kahramanmaraş Müzesi, Döngel Mağarası, Fırnız Mesire Yeri, Yavşan Yaylası Tabiat Parkı, Onikişubat Yürüyüş Parkuru, Hatuniye Cami, Malik Ejder Türbesi, Bakırcılar Çarşısı, Tarihi Maraş Konakları, Döngel Şelalesi, Zeytun Kaplıcaları, ...
Kahramanmaraş'ta başlıca yetiştirilen ürünler arasında yer alan Buğday, Arpa, Nohut, Pamuk, Kuru Fasulye, Ayçiçeği, Şeker Pancarı, Mısır, Mercimek, Kırmızı Biber, Antep Fıstığı, Zeytin, Ceviz, Trabzon Hurması, Ayva, Sofralık Üzüm, Kurutmalık Üzüm, Kiraz, Elma, İncir, Nar, Kivi, Sumak, Domates, Patlıcan, Acur, Maydanoz, ...
İlde yazlar sıcak, kışlar soğuk geçer.
Yani Maraş adının Hititlerden geldiğini somutlaştıran Asur kaynaklarında şehrin adı ''Markaji'' şeklinde ifade edilmiştir. Kent M.S. 1.yüzyılda Roma imparatorluğu tarafından ele geçirilmiş bu tarih itibari ile isminin ''Germenicia'' olarak değiştirildiği görülmüştür.
Maraş'ta nüfusun yüzde 90'dan fazlasını Türkler, yüzde 4'ünü Kürtler, yüzde 3'ünü Kafkas kökenliler oluşturmaktadır.
Maraş Tava Tarifi Hazırlanışı
Hafifçe karıştırdıktan sonra kuyruk yağını tepsiye yayın. Önceden ısıttığınız 200 derece sıcaklıktaki fırında 30 dakika ve karıştırdıktan sonra bir 30 dakika daha pişirin.
Batman Türlü (Tırşık) Nasıl Yapılır
Tencereye kullanılacak yağ ve yıkanmış et konup kısık ateşte çevrilerek yumuşatılır. Daha sonra soyulmuş sarımsak, doğranmış patlıcan ve biber ilave edilip çevrilir. Domates ve tuz ilave edilip sıcak su ilavesiyle pişirilir. (Domatesler su saldığından fazla su konmamalıdır.)
Şakşukanın yanına şüphesiz makarna çok yakışacaktır. Pirinç pilavı da şakşukayla beraber güzel bir uyum yakalayacaktır. Şakşukanın yanına yoğurtlu meze çeşitleri ekleyerek menünüzü zenginleştirebilirsiniz.
Kahramanmaraş'ta üretim, istihdam ve ihracat konusunda ön plana çıkan sanayi sektörlerini tekstil ürünleri imalatı, metal mutfak eşyaları imalatı, gıda ürünleri imalatı, altın takı imalatı, ayakkabıcılık olarak sıralamak mümkün.
Kahramanmaraş'ın düşük rakımlı kesiminde yediveren, kütdiken, aydın, mayer, gibi tüm limon çeşitlerini yetiştirebilirsiniz fakat yay kesimlerde ise bu ürünleri saksı içerisinde ev ortamında yetiştirebilirsiniz.
Pazarcık eski bir yerleşim merkezidir. Eski yerleşim merkezi olma özelliği olduğu için pek çok tarihi kalıntı ve eser bulunmaktadır. Yörenin mağaraları meşhurdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri