Pastörize edilmemiş süt, kabuklu deniz ürünleri, suşi gibi yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Doğal olmayan beslenme: Hamilelik sürecinde mümkün olduğu ölçüde doğal beslenmeye özen gösterilmelidir. Mevsimine göre meyve-sebze tercih edilmeli ya da endüstriyel ve hazır gıdalardan uzak durulmalıdır.
Özellikle alkol ve kafein içeren içeceklerden ,suni tatlandırıcı içeren içececeklerden uzak durulmalıdır. Hazır meyve suları içmeyin. Aşırı şekerli hazır meyve suyu yerine kendi meyve suyunuzu sıkın.Bitki çayı içerken dikkatli olun. Özellikle adaçayından uzak durun.
İlgili 31 soru bulundu
Gebeliğin ilk 3 ayı düşük açısından riski en yüksek olan aylardır. Ayrıca bu dönemde bebeğin gelişmekte olan organları ilaçlar, alkol ve diğer toksik ajanların yaratabileceği hasara karşı en hassas dönemindedir.
Dut, vişne, dalak, karaciğer yemenin veya dokunmanın doğum lekelerine yol açtığı inancının tamamen yanlış olduğu vurgulayan Op. Dr. Leyla Mollamahmutoğlu, bebeğin dış görünümündeki sıra dışılıkları anne adayının beslenmesiyle ilişkilendirmenin doğru olmadığını belirtti.
Dengeli ve sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, düzenli uyku bunların başlıcalarıdır. Gebeliğe özel multivitamin ya da folik asidinizi de alıyor olmalısınız. Gebelik doğal bir dönem olduğu için kendinizi eve kapatmanız gerekmez. Ama her konuda artık bebeğinizi de düşünmeli, iki kişi olduğunuzu unutmamalısınız.
Cips ve kızartmalar: Patates kızartması, patates cipsi gibi besinler kansere neden olduğu tespit edilen akrilamid maddesini içerir. Bu da bebeğin sinir sistemine zarar verebilir.
İspanyol bilim insanları tarafından yapılan araştırma, hamileliğin ilk 3 aylık döneminde ceviz gibi kuru yemiş tüketiminin bebeğin zekâsını geliştirdiğini gösterdi.
En çok önerilen, sol yan yatıştır. Bu durumda, hem bebeğe giden kan akımı artar, hem de annenin böbreklerinden idrar daha rahat süzüleceği için, ödem ve el ayak ve bileklerde şişlik azalır. Ama bu devamlı sol yan yatılması anlamına gelmez çünkü konforunuzu bozabilir. Sadece, göbeğinizi yana düşürmek yeterlidir.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Gebelikte artan protein gereksinimi karşılamak için kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, kuru baklagiller (fasulye, mercimek, barbunya…) gibi proteinden zengin besinler önerilir. Proteinler, hayvansal ve bitkisel proteinler olarak ikiye ayrılır.
Çünkü hamileliğin ilk 3 ayı bebeğin bir hücreden fetüse geçtiği kısa ama bir o kadar da bebeğin hızlı geliştiği bir süreçtir. Hamilelikte ilk üç ayı düşük bakımından da en riskli aylardır. Ayrıca bu dönem bebeğin gelişen organları alkol, ilaç, ve diğer zararlı maddelerin hasara yol açabileceği en hassas dönemdir.
Gebelik Sonrası
Gebelik tanısı ile birlikte de rutin gebelik takibine başlanır. İlk obstetrik takibin 10.gebelik haftasından önce olması önerilmektedir. Bu vizit, uygun bir öykü alma, özgeçmiş ve soygeçmiş bilgileri, fizik muayene ve bazı laboratuar testlerini içerir.
Hamilelik belirtileri olduğunda veya testler olumlu çıktığında doktora gidilmeli. Kontrollerin sıklığı için bir standart yok. Ancak 12-13-21 ve 24'üncü haftalarda ve doğum öncesi dönemlerde doktorunuza gidin.
Karaciğer içerisinde çok fazla A vitamini barındırır. Bu nedenden dolayı hamilelik döneminde karaciğer tüketimi sakıncalı olabilir. Ancak ilk 3 aydan sonra karaciğer tüketimi önerilmez. A vitaminin aşırı tüketilmesi doğum kusurlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.
Eskimolardan Kızılderililere kadar tüm dünya kültürlerinde istek lekeleri olarak bilinirler. Hamileliğinde kiraz, çilek, karpuz gibi meyveleri istemiş de yiyememiş annelerin bebeklerinin vücudunda çıktıklarına inanılmış. Gerçek nedenleri ise iyi bilinmez. Kız çocuklarda, erken doğan bebeklerde sık rastlanırlar.
Hamilelikte yemeniz gereken meyveler
Hamilelik sırasında tüketebileceğiniz meyveleri ise çilek, kiraz, kayısı, limon, muz, armut, kivi, mango, karpuz, portakal, elma, avokado, nar, guava olarak sıralayabiliriz.
Anne adayları gebeliklerini en erken ortalama 5 haftalıkken öğrenebilir. 5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye başlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri