Süt verimi fazla gebe inekler doğurmalarına 60 gün kala sağıma son verilerek kuruya çıkarılırlar. Kuruya çıkarma; hayvana verilen yem miktarı azaltılır ve süt miktarı düşürülür, günde 2 kez yapılan sağım bire indirilir, sonra iki günde bir yapılır ve birkaç gün sonra sağım tamamen kesilir.
Doğuma iki ay kala ineğin kuruya ayrılması gerekir. Bunu tam olarak bilmek için iyi kayıt tutulması şarttır. İki ay sonra doğuracak olan inek sütten kesilir, kuruya ayrılır. İşte ineğin yaşamında, süt ve döl veriminde en önemli dönem şimdi başlamaktadır.
Çok sık rastlanan bir vaka değil. İneğin süt hormonu yüksekliğinden kaynaklanabilir. Görevi süt üretmek olan bu hormon, canlılarda doğum esnasında salgılanarak sütün üretimini başlatır ve devam ettirir” diye konuştu.
Doğumdan sonra yaklaşık 10 ay süt üretecektir. Fakat doğumdan sadece 3 hafta sonra, sıradaki döllenme için “hazırdır”. Ortalama bir süt üretim çiftliğinde yaklaşık 700 inek bulunur. Hepsi içeride süt sağma alanında yaşar.
İnekler gebe kaldıktan sonra kızana gelirse ne olur? Aslında Allah'tan yavru attıkları zaman tekrar kızana geliyorlar. Böylece siz de boşu boşuna beklememiş oluyorsunuz. Ancak burada önemli bir nokta var, çiftçilerimiz gebe olan ineklerini pek de kızgınlık olur mu gözüyle bakmazlar, kontrol etmeyi bırakırlar.
İlgili 39 soru bulundu
Düveler (Kültür ırkı) 16-18 aylık tohumlanırlar ve 25-27 aylıkken ilk buzağılarını yaparlar, bu dönemde gelişmeleri henüz tamamlanmamıştır. Düveler bu dönemde gelişmeleri ve süt verimleri için ek bir enerjiye ihtiyaç duyarlar. Düve iken iyi bakılan bir dişi süt verimi yüksek bir inek olur.
Doğuma 15-20 gün kala süt yemi ile karıştırılarak verilmeli ve hayvanın süt yemine alışması sağlanmalıdır. Doğuma 15-20 gün kala hayvanlarımızın kuru madde alımları sık sık kontrol edilmeli, doğuracağı hafta sağmal rasyonun yarısını tüketebilir durumda olmalıdır.
Gebelikte de gebe olmadığımız dönemdeki kadar yani günde 1 gr tuz yeterli olur.
İneklerin gebe olduğunu anlamak için birden fazla yöntem bulunur. Bu yöntemler; rektal muayene, ultrason ve kan testidir. Bu yöntemle doğru sonuçlar alabilmek için de doğru zamanları beklemek gereklidir. Rektal muayene: Erken teşhis sağlar.
İnek geviş getiren bir hayvandır.
KIZGINLIK, GEBELİK VE İKİZ DOĞUM
İneklerde 21 gün aralıklarla tekrarlanan ve 24 saat süren kızgınlık sırasında, süt veriminde bir azalma olur. İnek gebe kaldıktan sonra hormonların etkisi ile yine süt verimi azalır.
Fazla Süt için Her Yıla Bir Buzağı
Kızgınlık, tohumlama ve doğum konusu yoluna giren bir çiftlik süt verimi bakımından kolayca zengin olabilir. Her yıl bir buzağı veren bir inek için doğru formül tam olarak bu. Uygun zamanda tohumlama yaptırmanız ve gebelik sürecini doğru bir şekilde takip etmeniz gerekmektedir.
Normal gelişimini tamamlamış düveler 15-16 aylık yaşta tohumlanıp gebe bırakılmalıdır.
İnek ve düveler yılın her mevsiminde, yaklaşık 21 günde bir tekrarlayan kızgınlık dönemine sahiptirler. Bu süre 18. İla 24. günler arasına da sarkabilir. Düvelerde bir gün daha erken olabilir. Normal doğum yapan bir inek, doğumdan 2-4 hafta sonra ilk kızgınlığını gösterir.
Doğum aralığı olarak ineklerde yıl içerisinde 12 aylık bir süre öne çıkıyor. Tabii bu zaman zarfı bazı durumlarda 13 ya da 14 aya kadar çıkabilmektedir. Bu doğrultuda bir buzağı için ortalama 2 tohumlama gerçekleşmesi gerekir. Yapılan işlem ile beraber 1 yıl içerisinde 280 gün sonra inekler doğum gerçekleştirir.
İçecekleri suyun ılık olmasına dikkat edilir. İneklere içerisine arpa, buğday, yulaf unları katılmış ılık tuzlu su vermek faydalıdır. Yeni doğuran dişileri hava ceryanlarından korumak gerekir, ahırlarda karşılıklı kapı ve pencerelerin açık bırakılmamasına özellikle dikkat edilir.
Holstein: Dünyanın en çok süt veren ineği ünvanına sahip inek türüdür. Eğer uygun ortamlarda çok iyi bir şekilde beslenirse yıllık 30 ton'un üzerinde süt verimine ulaşabilmektedir. Bu inek bu güne bölündüğü zaman 85 litre etmektedir. Holstein inek günlük süt verimi yaklaşık olarak 85 Litre'dir.
Sütünü sağdığınız sürece (ister buzağının ememesi ile olsun, ister manuel veya makina sağımı olsun) süt verimi devam eder.
İlk doğumunu yapan düvelerde doğumu izleyen ilk birkaç günde sütün indirilmemesi sorununa daha sık rastlanmaktadır. Bu durumun en önemli nedeni, oksitosin salınımındaki problemdir.
Düve: Doğum yapmamış dişi inek yavrusu. Tosun: 15 aylık–2 yaş arası erkek inek yavrusu. İnek: 2 yaş ve üzeri dişi sığır.
Doğumu yaklaşan hayvanlarda solunum sayısı artar, beden ısısı yükselir. Özellikle ineklerde beden ısısı karkteristiktir, gebeliğin sonunda 39.5-40ºC'a kadar çıkar. Doğumdan 1-2 gün önce aniden 1-1.5ºC'lik düşme görülür. Doğumu çok yaklaşan ineklerde dişi genital organndan 1 cm. kalınlığında bir akıntı gözlemlenir.
Çoğalan bakterilerin ürettikleri asit miktarı da artar. Bakterilerin üretmiş oldukları bu asit ise sütte bulunan kazein adlı bir proteini etkilerler. Asit ile kazein arasında meydana gelen etkileşim sonucunda kazein proteinleri topaklaşarak çökelti oluştururlar. Bu olaya sütün kesilmesi denir.
Kızgın inekler diğer ineklerin üzerine atlamak ister veya üzerine atlar. Sık sık bağırır, huysuz ve sinirlidir. Binme hareketine izin vermesi de ineklerin kızgınlık belirtileri arasındadır. Kızgınlık başlangıcından önce inekler bir araya toplanma eğilimine sahiptir.
İlk defa doğum yapacak düveler 2-4 saat sancı ve ıkınma, 1-2 saatte yavrunun gelmesi için, inekler 1-3 saat sancı ve ıkınma, 1 saat civarında da yavrunun gelmesi için vakit sarf edebilirler. İneklerde normal doğum olma ihtimali yüksek, güç doğum olma ihtimali düşüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri