Bu açıdan hamile iken dikkat etmemiz gereken beslenme kuralları: Çiğ olarak tüketilen salam, sucuk, jambon, çiğköfte gibi besin maddelerinden kesinlikle tüketmeyin. Çiğ ete dokunduktan sonra ellerinizi iyice yıkayın. Farkına varmadan elinizi yüzünüze ağzınıza götürmeniz tehlike yaratır.
O bizim temel yasaklarımızdan bir tanesi. Çiğ kırmızı et toksoplazma barındırabilir diye, garanti olsun diye, ki çoğu zaman yok içinde toksoplazma, ama anne adaylarına bu şeyi, çiğ eti tüketmemelerini öneriyoruz. Ama çiğ ete dokunmakla oradan bir toksoplazma olma ihtimali son derece az.
Evet hamilelik döneminde çiğ ya da az pişmiş et yemek kesinlikle sakıncalıdır. Bunun en önemli nedeni toksoplazma ve salmonella başta olmak üzere bazı bakteri ve parazitlerin bulaşma olasılığıdır. Bir tür gıda zehirlenmesi olan salmonella enfeksiyonu oldukça rahatsızlık verici bir durumdur.
Gebelikte Çiğ Et Tüketimi
Bunun en temel sebebi toksoplazma ve salmonella olmak üzere birtakım bakteri ve parazitlerin, çiğ etten bulaşma riskidir. Salmonella enfeksiyonu bir tür gıda zehirlenmesine sebep olur ve son derece rahatsızlık verici bir zehirlenmedir.
Yoğun spor ve aşırı yorucu işler önerilmez. Hamam, sauna, kaplıca gibi aşırı sıcak olan yerlerden kaçınmak gerekir. Yukarı uzanma hareketi tehlikeli olabilir. Ağır şeyler kaldırmak önerilmez.
İlgili 29 soru bulundu
Hamilelikte toksoplazma düşüğe ve doğum kusurlarına neden olabilir. Et, tavuk ve balığı çok iyi pişmiş olarak yemelisiniz. Bu açıdan hamile iken dikkat etmemiz gereken beslenme kuralları: Çiğ olarak tüketilen salam, sucuk, jambon, çiğköfte gibi besin maddelerinden kesinlikle tüketmeyin.
Sırt üstü yatmanız da bebek için sakıncalıdır. Çünkü; gebelik ilerledikçe, büyüyen rahim, annenin omurgası boyunca seyreden ana damarlarına bası yapar.
Hamileler kesinlikle etli çiğ köfte tüketmemeli
Özellikle gebelik döneminde kesinlikle tüketilmemesi tavsiye edilir. Çiğ et ile birlikte anneye geçebilen toksoplazma; doğuştan göz kusurları, zeka geriliği, işitme kaybı, sarılık, erken doğum, düşük, bebeğin anne karnında ölmesi gibi tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
Hamileler haftada 2- 4 gün, her defasında 100- 120 gram arasında kırmızı et tüketmeliler. Ancak hamilelikte tüketilecek dana eti yağsız ve sinirsiz olmalı, pişirmeden önce et üzerinde yağlı kısımlar varsa temizlenmeli ve pişirirken ızgara, güveç ve kavurma gibi yöntemler tercih edilmelidir.
Gebelikte Toksoplazma
Annede enfeksiyon görülmesinden 4-16 hafta sonra bebekte enfeksiyon belirtileri ortaya çıkabilir. Gebeliğin ilk üç ayında bebeğin enfeksiyonla teması halinde %75 oranında ciddi bulgular ortaya çıkarken, gebeliğin son üç ayında neredeyse hiç bulgu ortaya çıkmamaktadır.
Çiğ Et Yemenin Sağlığa Ciddi Zararları Karaciğerde yağlanma ve büyüme hızlı bir şekilde oluşur. Karaciğer bu durumun olumsuzluğunda etkilenerek adeta iflasın eşiğine gelir. Ciltte döküntüler,egzama ve sadece benzer kaba yaralar oluşur. Saç dökülmeye başlar.
Kesinlikle tüketilmemelidir. Risk içeren bu tüketim şekli bütün sağlıklı organların zarar görmesine neden oluyor.Çiğ etin içinde binlerce canlı mikrop bulunur.Granulosus adı verilen bu bakteriler hızlı bir şekilde artmaya başlar. Vücut adeta mikroplarla savaşmak için direnir.
Salmonella. Bakteriyel enfeksiyon olan salmonella, tavuk ve yumurta gibi gıdalardan bulaşır. Ateş, bulantı, titreme ve mide şikayetleri ile kendini gösterir. Gebelikte anne adayının salmonella olması ağır geçirilmediği taktirde bebeği etkilemez.
Toplum arasında en yaygın düşünce hamilelikte ciğer yendiği zaman bebeğin cildinde leke oluşacağıdır. Bu düşüncenin de bilimsel bir yanı yoktur.
Yüksek protein içeriğine sahip olduğundan dolayı hamilelikte ciğer bebeğin alması gereken protein ihtiyacını karşılar ancak ikinci aydan sonra üçüncü ayın evrelerinin ortasına doğru hamilelikte ciğer rahatça tüketilebilir.
Gebeliğin ilk 3 ayı düşük açısından riski en yüksek olan aylardır. Ayrıca bu dönemde bebeğin gelişmekte olan organları ilaçlar, alkol ve diğer toksik ajanların yaratabileceği hasara karşı en hassas dönemindedir.
Özellikle alkol ve kafein içeren içeceklerden ,suni tatlandırıcı içeren içececeklerden uzak durulmalıdır. Hazır meyve suları içmeyin. Aşırı şekerli hazır meyve suyu yerine kendi meyve suyunuzu sıkın.Bitki çayı içerken dikkatli olun. Özellikle adaçayından uzak durun.
Etlisini tercih etmeyin: Etli çiğ köfte; bağırsak paraziti, tifo, dizanteri, koli basili gibi gıda zehirlenmesine yol açan birçok bakteri ve virüs nedeniyle hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Bu nedenle etli çiğ köfte satışı yasak.
Evlerimizde yaptığımız çiğ köfteler, yöresine göre değişkenlik arz etmiş olsalar dahi içeriklerindeki çiğ etin, yapım aşamasında bulgur ile ovularak pişmesi sağlanır. Geleneksel çiğ köftede et var iken dışarıda tükettiğimiz ve satın aldığımız çiğ köftelerde “çiğ et” bulunmamaktadır.
enfeksiyon tehlikesi yarattığı için gebelik sürecinde tüketilmemelidir.
Son 4 haftaya kadar devam edilebilir
Her şeyin normal olarak gittiği durumlarda son 4 haftaya kadar cinsel yaşamda hiçbir kısıtlama yoktur. Son 4 haftada ise erkeğin ejakulasyon sıvısı içinde bulunan “Prostaglandin'' denen lipid bileşenlerinin rahim kasılmalarını başlatabileceği düşüncesi ile ilişki önerilmez.
Hamilelikte cinsellik son derece normal ve pek çok çift için güvenlidir. Eğer annede erken doğum riski, plasentanın aşağı yerlesmesine bağlı kanamalar , plasental sorunlar ya da tekrarlayan düşük geçmişi gibi sorunlar bulunmuyorsa, cinsel ilişki bebeğe karşı bir tehlike arz etmez.
Hamilelikte önerilen yatış pozisyonu sola doğru olan pozisyondur. Bunun nedeni vücudun ortasının hafif sağından büyük toplardamarın geçmesidir. Eğer sağa doğru yatılırsa rahim bu toplardamara bası yapar ve böylece kalbe dönen kan miktarında azalma olabilir. Bu da bebeğe giden kan miktarını olumsuz etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri