Gebelik ve Çay İçmek Kafein içerdiği için yan etkiler bakımından belli bir miktarın üzerinde tüketmemek gerekir. Gebelikte alınan kafein miktarı günlük 200 mg'ı geçmemelidir. Bir bardak siyah çayda ortalama 40 mg kafein içermektedir. Bu yüzden gebelikte günde en fazla 3 - 4 bardak açık çay tüketilebilir.
Genel olarak hamilelik süresince günlük çay tüketiminizi açık kıvamda, az şekerli ve günde 2-3 fincanı aşmayacak miktarda sınırlandırmalısınız.
Dr. Orhan Ünal, hamilelikte tüketildiğinde erken doğuma sebep olabileceği düşünülen; fesleğen, biberiye, lavanta, yaban mersini, sarı kantaron, melisa yaprağı, kediotu, oğul otu, aleo vera, karahindiba gibi bitkilerin çaylarının da gebelikte dikkatli tüketilmesi, riskli durumlarda hiç tüketilmemesini öneriyor.
Yani örnek vermemiz gerekirse gebelikte 1 fincan türk kahvesi ve 2 bardak çay veya kahve tüketilmeyecekse 4 bardak çay güvenle tüketilebilir.
Bunun yanında sıcak içecek olarak yine süt, sıcak. çikolata, salep gibi içecekler tercih edilmelidir. Kolalı içecekler, çay, yeşil çay ve kahve kafein içerikleri. nedeniyle günlük kullanımı maksimum iki birim (fincan.
İlgili 22 soru bulundu
Maden suyunda demir, sodyum, kalsiyum ve magnezyum gibi çıkarıldığı yere göre farklılıklar gösterebilen mineraller bulunur. Sodanın içerisinde ise bikarbonat ve sodyum bulunur. Bu farklılıklarla birlikte hamilelikte soda içmek zararlı değildir.
Maden suyunun gebelik üzerindeki etkileri
Aksine doğal maden suyu içmenin pek çok yararı bulunur. Gebelikte anne adayları günde bir veya iki bardak maden suyu tüketebilir.
Gebelik ve Çay İçmek
Kafein içerdiği için yan etkiler bakımından belli bir miktarın üzerinde tüketmemek gerekir. Gebelikte alınan kafein miktarı günlük 200 mg'ı geçmemelidir. Bir bardak siyah çayda ortalama 40 mg kafein içermektedir. Bu yüzden gebelikte günde en fazla 3 - 4 bardak açık çay tüketilebilir.
Aynı zamanda, fazla kafein, gebelikte zaten artan, uyku bozuklukları, baş ağrısı, sık idrara çıkma ve susuz kalma şikâyetlerini artırabilir. Burada sınır, kafein içeren içecekleri günde 2 büyük kupadan fazla tüketmemektir. Çay, kola, kakao ve çikolatada da kafein olduğunu unutmayın.
Adaçayı, akdiken, Cezayir menekşesi, kekik, mazı, meyan kökü, ökse otu, pelin otu, ravent (ışgın), rezene, sinameki, yarpuz gibi bitkilerin düşükle veya erken doğumla sonuçlanabilecek rahim uyarıcı etkileri olabilmektedir.
Gebelikte kansızlığı önlemek için açık çay tercih edilebilir. Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak için, süt, yoğurt, ayran tüketimine özen gösterilmelidir. Bitki çaylarında 1 fincandan fazlası tüketilmemelidir. Maden suyunada haftada 3-4 kez yer verilebilir.
Günlük enerji ihtiyacının %5-10'unu çikolataya ayırabilirsiniz. Bu da, hamilelikte ortalama 2200 kalorilik beslenen bir anne adayının 110-220 kalori hakkını çikolatadan yana kullanabileceği anlamına geliyor ;) Ancak çikolatanın kafein ve kalori içerdiği de unutulmamalıdır!
1 fincan filtre kahvede 135-200 mg, 1 çay bardağı demleme siyah çayda ise 40-80 mg kafein bulunur.
Hamilelikte karın ağrısı, genellikle hamileliğin normal bir parçasıdır ve rahimdeki büyüme ve yuvarlak bağların gerilmesiyle ilişkilidir. Rahmin genişlemesi ve bağların esnemesi, karın bölgesinde hafif ağrılar veya kramplar yaşanmasına neden olabilir. Bu ağrılar genellikle uzun sürmez ve şiddetli değildir.
Süt ve Süt Ürünlerinin Tüketimi Oldukça Önemli
Hamilelik boyunca kalsiyum ihtiyacı artmaktadır. Bundan dolayı gebe kadınlar ortalama 2-3 bardak süt içmelidir.
Kafein bir uyarıcıdır ve idrar söktürücüdür. Kafein bir uyarıcı olduğu için kan basıncı ve kalp atış hızını arttırır ki bu ikisi de hamilelik için önerilen şeyler değildir. Gebelikte kahve tüketimi aynı zamanda idrara çıkma sıklığını da arttırır. Bu da vücuttaki sıvı miktarının azalmasına ve dehidrasyona neden olur.
Gebelik sırasında günde 1-2 bardak açık çay, 1 bardak kahve ve 1 bardak kola içilebilir. Sosyal bir ortam olduğunda az miktarda alkol alınmasının bebeğe herhangi bir zararı yoktur.
Özellikle gebeliğin ilk aylarında ihtiyaç duyulan bu besin maddesinin bebeğin omurga ve beyin gelişimi üzerinde belirgin etkileri vardır.Hekimlerinizin bilgisi ve önerisi dahilinde hamilelikte limonlu su tüketimi bebek gelişimini olumlu yönde destekler.
Kaç haftalık hamileyim nasıl hesaplanır? Hamilelik haftasına, bulunduğunuz günden son adet dönemi tarihini çıkartıp sonucu 7'ye böldüğünüzde ulaşabilirsiniz.
Gebelikte beslenme döneminde, günlük kalori alımı “genellikle ortalama 2200-2900 kalori” arasında kabul edilir. İlk üç ayda, bebeğin sağlıklı gelişimi için ekstra kalori alımına ihtiyaç duyulmaz. İkinci üç ayda, bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için “ek olarak 300-350 kalori” tüketilmesi tavsiye edilir.
Gebelikte doğal ve katkısız olmak kaydıyla maden suyu yani soda içilmesinin bir sakıncası yoktur. Doğal maden sularında çok çeşitli mineraller mevcuttur. Gebelerin daha çok tatlandırıcı içermeyen, sade sodaları tercih edilmelidirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri