Sağlık Bakanlığınca aile hekimliği sözleşmesi yapılan veya yetkilendirilen hekimler, aile hekimliği uzman hekiminin yazabildiği tüm ilaçları reçete edebilirler.? açıklanmış olup, bu hüküm doğrultusunda Sertifikalı Aile Hekimleri, Aile Hekimi Uzmanlarının reçetelendirebilecekleri tüm ilaçları yazabileceklerdir.
Aile Hekimlerinin ilaç yazma yetkileri nedir? Aile Hekimleri, SUT'ta Aile Hekimi uzmanının ve uzman hekimin yazabilecekleri tüm ilaçları reçete edebilirler. Ancak SUT'ta ilgili uzmanın (göz hastalıkları uzmanı, cildiye uzmanı, psikiyatri uzmanı gibi) yazabilecekleri ilaçları yazamazlar.
Ücretsiz olan evde sağlık hizmetinden yararlananların, ilaç yazdırmak için aile hekimlerine gitmelerine de gerek kalmıyor. İhtiyaç duyanlar, Evde Sağlık Hizmetleri İletişim Merkezine "444 38 33" numaralı hat üzerinden ulaşılabiliyor.
Hastalanırsak. Kronik hastalığı olanlar için belli süreli ilaç kullanım raporları çıkarılıyor. Hasta ilaç raporunun süresi boyunca kullandığı bu ilacı aile hekimine yazdırabiliyor.
Bu bölümün kullanılması ile aile hekiminde tedavi olmak ya da ilaç yazdırmak için gidecek kişiler, aile hekimi bölümünü kullanabilir. Böylece aile hekimi salonlarında sıra beklemeye gerek kalmayacaktır. Randevu saatinizde aile hekimine giderek kolay bir şekilde sıra beklemeden ihtiyacınızı giderebilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
SUT 6.1.1.A.7. MADDESİ GEREĞİ; AİLE HEKİMLERİ, AİLE HEKİMİ UZMANININ YAZABİLECEĞİ TÜM İLAÇLARI REÇETE EDEBİLİRLER. Meslektaşlarımız tarafından Odamıza ulaşan sorulardan Aile Hekimlerinin Uzman Hekimlerce reçetelendirilmesi gereken ilaçları yazıp yazamayacağı yönünde tereddütlerin oluştuğu görülmektedir.
Artık 4 İlaçtan Fazla İlaç da Reçeteye Yazılabilecek.
İlaçlar raflarda kaldı
''TEİS olarak raporlu hastalarımızı bilgilendirmek isteriz, raporlu ilaçlarını bitirmeden 15 gün önce reçeteye yazdırabilirler.
Acil servislerin acil hasta bakma yükümlülüğü var ilaç yazma değil. Elbette doktor istese hastaya ilaç yazabilir. Ama bunu yaptığında acillerde gece gelip ilaç yazdıranlar oluyor.
İşyeri ve Kurum hekimleri aile hekimliğinin olduğu bölgelerde sadece kendi çalışanlarına reçete yazabilmektedir.
Sonuç olarak üyenizin hasta görmeden ilaç/malzeme/reçete yazmaması hukuka uygun bir davranıştır. İdarenin hekimin hastayı görmeden ilaç yazmasını istemesi suç oluşturmaktadır. Suç oluşturan bir emrin kamu görevlileri tarafından yerine getirilmemesi gerekir.
İlaç verilmesinde genel kural en fazla dört kalem ilaç, yedi günlük tedavi dozu ve her kalemden de bir kutu ilacın hekim tarafından reçeteye yazılmasıdır. Ancak, bir kutu ilacın yedi günlük tedavi dozunu karşılamaması durumunda gerekli miktardaki ilaç hekim tarafından reçeteye yazılabilecektir.
4 iş günüdür.perşembe yazılan reçeteyi salı gün alabilirsin. 4 iş günü sgk tarafından karşılandığı süre anlamına gelmektedir.
Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan değişikliğe göre aile hekimlerinin yazdığı reçeteye de 3 lira ödenecek. Daha önce sadece devlet, üniversite ve özel hastanelerdeki doktorlara ilaç yazdırılması halinde verilen ücret, aile hekimleri için de geçerli olacak.
Paylaş: Sosyal Güvenlik Kurumu'nun İlaç e-Reçete/Reçete Bilgileri Sorgulama hizmeti ile, hekim tarafından yazılan ilaç reçeteleri ve katılım payı bilgileri artık e-Devlet Kapısı'ndan sorgulanabilecek.
Beyaz reçeteler tüm Hekimler tarafından reçete edilebilmektedir. Pratisyen Hekimler veya uzman hekimler beyaz reçete ile ilaçlarını yazabilirler. Antibiyotikler, basit ağrı kesiciler, diyabet ve tansiyon ilaçları beyaz reçete sınıfı içerisinde reçete edilebilen ilaçlardandır.
Yasal yönden her hekim her ilacı yazabilir (Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun, 8. Madde). Bu durumda bir yasayla verilmiş bir yetkinin bir uygulama talimatı ya da genelge ile kaldırılması gibi hukuki hiyerarşi yönünden de uygunsuz bir durum ortaya çıkmaktadır.
Oysa Rapor gerçek olsa dahi hekimin salt Rapora bakarak, hastayı muayene etmeden Rapordaki ilaçları reçete etmesi suçtur. Mevzuatımıza göre bir hekim, başka bir hekimin ya da Sağlık Kurulunun tanısını refere ederek, hastayı bizzat muayene ederek tanı koymadan reçete yazamaz.
Doktorum. Evet reçete yazılabilir.
İlaçların reçetenin tanzim tarihinden itibaren 4 (dört) işgünü içinde SGK ile sözleşmeli (anlaşmalı) eczanelerden alınması gerekmektedir. Bu sürenin dışındaki müracaatlarda reçete muhteviyatı ilaçlar eczanece verilmeyecektir. Reçete yazıldığı tarihten itibaren hasta 4 gün içinde eczaneden ilaçları alabilir.
Şöyle ki; istisnalar hariç hastalara 15 gün önceden raporlu ilaçlarını alma hakkı tanınmıştır.
Reçetelerin Geçerlik Süresi Konusunda Yapılan Medula Düzenlemesi Hakkında. Sağlık Uygulama Tebliği'nin “4.5.2 Reçetelerin geçerli olduğu süre” başlıklı maddesi; “(1) İlaçlar reçetenin tanzim tarihinden itibaren 4 işgünü içinde sözleşme yapılan eczanelerden temin edilecektir.
REÇETE ÜCRETİ
Hasta ister sigortalı çalışan/yakını ister sigortadan emekli/yakını olsun her reçete başına 3 kutuya kadar 3 TL, 3 kutu sonrası için ise her kutu ilaç için 1 TL ücret alınır. Eğer acil çıkışlı bir reçeteyse bu ücret alınmaz.
İlaç katılım payı oranı nedir? Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için ilaç bedelinin Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için %10'u, diğer kişiler için %20'si oranında katılım payı alınır.
Türk Ceza Kanunlarına göre ''yapılması suç olan kişiyi(hastayı) değerlendirmeden ilaç yazmak'' fiilini gerçekleştirmeyen ve bunu hasta yakını olan kişiye izah eden meslektaşımızın bu konuda herhangi bir kastı ve ihmali söz konusu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri