Hamile olup olunmadığına bakılırken referans alınan hormon beta olduğu için Beta HCG olarak isimlendirilir. Gebe olmayan bir kadında Beta HCG hormonu 0-10 mlU/ml aralığında seyreder ama daha çok 0 ve 0'a yaklaşık değerlerdir.
Beta HCG normal yani hamile olmayan bireylerde genellikle 0 ve 0'a yakın değerlerdedir.
Normal gebeliğin varlığını belirlemenin yanı sıra bu test; mol ve dış gebelik ile boş gebeliğin tespit edilmesinde de kullanılıyor. Beta HCG hormon değerinin 0-10 mIU/ml'den yüksek olması gebeliğin olduğuna işaret ediyor. Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr.
1 haftalık gebelikte beta hcg değeri kaç olmalı? Beta hcg değeri ile kadınların hamile olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Kişiden kişiye değişmekle beraber 1 haftalık gebelikte beta hcg değeri ortalama olarak 5-50 arasında değişmektedir.
Hamilelik kan testi söz konusu olduğunda, hCG değerinin 5 mIU/ml 'den az olması negatif sonuç, yani hamilelik olmadığını gösterirken, 25 mIU/ml'den fazla olması pozitif sonuç yani hamilelik göstergesidir. 6 ile 24 mIU/ml arasındaki değerler ise gri alan olarak adlandırılır ve birkaç gün sonra tekrarlanması gerekir.
İlgili 43 soru bulundu
Hamile olmayan bir kadının Beta HCG hormonunun değeri 0-10 mIU/ml'dir. Değerin 10'dan yüksek olması gebeliğin varlığına işaret eder. Hcg testi ile gebelik çok erken tespit edilir. Test sayesinde yumurtlamadan 8-10 gün sonra dahi gebelik anlaşılabilir.
Kanda yapılan bu ilk gebelik testlerinde bazı durumlara bağlı olarak gebelik oluşumu söz konusu olsa bile yapılan gebelik testi negatif sonuç verebilir. Ancak bir süre sonra kandan yapılan gebelik testi tekrar yapıldığında gebelik testinin sonucu pozitif çıkabilir.
Döllenmeden 8-10 gün sonra kanda 5 in üstünde bir değere ulaşılır. Adet gecikmesi olduğu gün 25 ıU/ ml değerine ulaşmıştır.
Ortalama gün aşırı iki katına çıkarak zamanla kan düzeyi artmaya başlar ve bir süre sonra da idrarda görülmeye başlar. Bu nedenle kanda yapılan beta-hcg testi çok daha erken ve net sonuç verir. Cinsel ilişkiden 8-10 gün sonra henüz beklenen adet zamanı bile gelmeden, kan testiyle (beta-hcg) gebelik anlaşılabilir.
İkinci haftanın başında Beta HCG düzeyinin 5-50, ikinci haftanın sonunda ise 50-100 mIU/ml aralığında olması beklenir. Ancak döllenme zamanının ilk ay içerisinde hangi güne denk gelmediği bilinmeyeceğinden kan ve idrar testleri için adet gecikmesinin beklenmesini öneririz.
Gebeliğin oluşması ile birlikte 8-9. günlerde kanda HCG hormonu salgılanmaya başlar. HCG hormonu ilişkiden yaklaşık 12- 14 gün sonra 100 mIU /ml civarına çıkmaktadır.
Düşük yapan kişide Beta HCG değeri düşer, dış gebelikte yükselir veya aynı kalır. Normal gebelikte ise yükselir ve 1500 mIU/ml değerinin üzerine çıkan değerde vajinal ultrasonografide gebelik kesesi rahim içinde izlenir.
İdrar veya kan testleri ile hamileliği 1. haftada tespit etmek mümkün olabilir, ancak bu testleri yaptırmadan önce adet gecikmesinden en az 2 hafta sonrasına kadar beklemek en iyisidir. Gebeliğin bu aşamasında, ultrasonda veya diğer görüntülemelerde herhangi bir şey görmek için çok erkendir.
HCG sonuçları pozitif yorumlandığında hamilelik varlığını, negatif yorumlandığında ise hamilelik olmadığını ifade eder. Buna karşılık, beta HCG sadece hormonun kanda olup olmadığını değil, tam olarak ne miktarda olduğunu da ortaya koyar.
Bu doğrultuda evde gebelik testi yapmak için en doğru zamanın adet gecikmesinin 11-12. günleri olduğunu söylemek mümkündür. Eğer planlanan adet tarihiniz ayın 5'i ise test için ayın 17'sini beklemeniz doğru olacaktır.
Yumurta çatlaması, kadınların ovulasyon dönemlerinde yumurtanın yumurtalıktan dışarıya çıkması durumuna denmektedir. Yumurtlama gününün yaklaştığı zamanlarda akıntıda artış olur. Yumurta çatlaması kasık bölgelerinde ağrıya neden olurken göğüslerde şişlik ve vücut ısısında artma gibi tepkimelere de yol açabilmektedir.
Embriyonun rahme tutunması herhangi bir belirtiyle anlaşılamamaktadır. Ancak embriyonun rahme tutunması sürecinde lekelenme tarzında kanamalar olabilmektedir. Bu lekelenme tarzındaki kanamalara “tutunma kanaması” denilmektedir.
Fizyolojik koşullarda, gebe kalan bir kadında beta-hCG değeri döllenmeden 11 gün sonra ilk kez kanda yükselmeye başlar. Bu olaydan sonra her 24 ila 48 saatte bir kandaki beta-hCG değeri ikiye katlanarak artmaya devam eder.
13-16 hafta aralarında 13.300-250.000 değerleri arasında görülür. 17- 24 hafta sürecinde 4.000-165.000 değerlerinde görülür.
Normal sağlıklı bir bireyde hamilelik durumu söz konusu değilse, kandaki Beta HCG değeri 0 ila 10 mlU/ml aralığındadır. Bu değerin üzerinde seyreden sonuçlarda ve üreme çağındaki kadınlarda gebelik durumundan şüphelenilir.
Kandaki BETA-HCG hormonunun değeri henüz anne adayı adet gecikmesi yaşamadan hamilelik hakkında sonuç verebilir. genelde idrar testlerinde sonuç pozitifse yanlış olma ihtimali görülmez. Ancak sonuç negatif ise henüz çok erken bir test sonucu olabilir.
Adet dönemi geciktiği halde negatif sonuçlu bir gebelik testi mevcutsa, bunun nedeni geç döllenme olabilmektedir.
Kanda Gebelik Testi Yanlış Çıkanlar
Evde yapılan gebelik testleri ve idrar yoluyla bakılan gebelik testlerinde bir miktar yanılma payı olsa da kandan yapılan gebelik testlerinde yanılma payı oldukça düşüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri