Çok nadir olsa da hamilelik döneminde adet kanaması bazı anne adaylarında devam eden bir durum olabilir. Gebelik dönemindeki adeti düzenli bir adet döngüsü olarak görmemek gerekir. Kadınlar gebelik dönemi içinde bazı aylarda ya da tüm süreç boyunca 1-2 defa adet kanaması tarzında kanamalar yaşayabilir.
Ancak yumurta rezervinin azalması ve üstüne görme durumlarında çok nadir olarak kadınlar adet döneminde de hamile kalabilirler. Üstüne görme adetleri normal bilinen adetler gibi yoğun ve 3-4 gün sürmemektedir. Az miktarda günde 1-2 pedi geçmeyecek şekilde, 2 günden fazla sürmeyen kanamalardır.
Hamilelikte üstüne görmenin bilimsel adı da yerleşme kanaması olarak bilinir. Bu terim halk arasında üstüne görme olarak kullanılır. Yerleşme kanaması yaşayan kadınlarda gebelik olduğu anlaşılmaz. Tüp bebek tedavisinde başlayan gebeliklerde gebelik testi yapılmadan birkaç gün önce kanama olur.
Kısacası, kadın yumurtlaması gerçekleşip hamile olduğu zaman bile, adet görmeye devam edebilir. Bu konu, hamileyken adet görmenin nadir gerçekleşen bir durumdur. Aslında hamilelik gerçekleştiği zaman, adet görmek denildiğinde her ay düzenli bir şekilde adet görmesini beklemeyiniz. Bu bir nevi kanama olarak kabul görür.
Genellikle çok hafif olan yerleşme kanamasında birkaç saat sürebilen bir lekelenme yaşanabilir. Sadece bir kan lekesi veya pembemsi veya kahverengimsi akıntı olabilir. Adet kanaması 3-8 gün kadar devam eden kırmızı renkli bir kanamadır.
İlgili 42 soru bulundu
Düzenli bir adet döngüsüne sahip olan ve asla gecikme yaşamayan kadınlarda ortalama 7 ila 10 günlük gecikme, hamilelik şüphesini akla getirebilir. Ne var ki bu kadar düzenli bir vücuda sahip olan kadın sayısı azdır.
Adet dönemindeki ilişki sonrası hamile kalma riski çok çok azdır. Bu risk kısa periyodu olan yani adet süresi başlangıçtan sonraki adetin başlangıcına 21-24 gün olan kadınlarda vardır. Gebelik isteği olanlar için bu dönem ilişki için uygun olan bir dönem değildir.
Bu kanama sonrasında beklenen adet olmayacaktır ve gebe kadın bunu adet olarak değerlendirmemeli. Daha sonraki aylarda ise adet görmesi gereken tarihlerde tekrar üste görme kanaması olmaz. Yani bir kadın üst üste 2-3 kez beklenen tarihlerde normal adet görülmüşse kadının gebe olmadığını söyleyebiliriz.
Bu yerleşme sürecinde, embriyo rahim duvarına yapışır ve rahim içi doku oluşur. Bu oluşan rahim içi doku, plasenta oluşmasını sağlar ve embriyo beslenir. Bu süreçte oluşan küçük miktarda kanama yerleşme kanaması olarak adlandırılır. Yerleşme kanaması, her hamilelikte görülmeyebilir ve çok az miktarda olabilir.
Yerleşme kanaması, genellikle hamile kaldıktan 10 ila 14 gün sonra (1.5-2 hafta içerisinde) meydana gelir. Bu kanama embriyonun rahme tutunduğunu gösteren bir belirti olduğu için problem edilecek bir durum değildir.
Hamilelik belirtileri genellikle adet öncesi belirtilerinden daha uzun sürerler ve adet gecikmesi sonrasında ortaya çıkarlar. Ayrıca, göğüslerdeki hassasiyet ve büyüme, mide bulantısı, sık idrara çıkma ve baş ağrısı gibi belirtiler, adet öncesi belirtilerinden farklılık gösterir.
Bu genelde hamileliğin en erken belirtilerinden biri olarak gösterilir. Hamilelik belirtilerinin başladığı gebeliğin ilk 1-2 haftası olarak bilinen dönem, aslında döllenme süreci de dikkate alındığında hamileliğin 4-6. haftalarına denk gelmektedir.
Genellikle kadınların önemli bir bölümü gebelik döneminde adet kanaması yaşamazlar. Ancak önemli bir bölümü dış gebelik, düşük, doğum kontrol yöntemi sonrası gebelik gibi nedenlere bağlı olarak çeşitli kanamalar yaşayabilirler. Bunun yanında yerleşme kanaması şeklinde ilk 3 ay içinde yaşanan çeşitli kanamalar vardır.
Yerleşme veya implantasyon kanaması; doğal adet döngüsüne göre beklenen kanama tarihinden genellikle 2 – 5 gün önce yaşanan, iç çamaşırda leke olarak görülebilen, pembe veya kahverengi renklerindeki akıntı şeklinde kanamaya denir.
Hamileliğin ilk dönemlerinde zaman zaman hafif kanamalar, lekelenmeler ve kasık ağrıları görülmesi normaldir. Bu kanamalar adet kanaması gibi uzun soluklu kanamalar olmaz. Embriyonun anne adayının rahmine tutunmaya ve yerleşmeye çalışmasının neden olduğu bu kanamalar ve ağrılar da gebelik belirtileri arasında sayılır.
Her 28 günde bir düzenli olarak adet gören bir kişide yumurtlama, adet periyodunda görülen ilk kanamanın ardından geçen 14. günde gerçekleşir. Kişi gebe kalmak istiyorsa adet kanamasını takip eden 9. günden itibaren cinsel ilişkiye girmelidir. Bu, yumurta ile spermin karşılaşma şansını artırır.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
1 aylık hamilelikte adet benzeri kramplar görülebilir. Bu karın ağrısı yerleşme ağrısı olarak da bilinir ve adet döneminde daha çok hissedilir. Hafif sancılar ve hafif yerleşme kanaması, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunması sürecinde yaşanır.
Ortalama gün aşırı iki katına çıkarak zamanla kan düzeyi artmaya başlar ve bir süre sonra da idrarda görülmeye başlar. Bu nedenle kanda yapılan beta-hcg testi çok daha erken ve net sonuç verir. Cinsel ilişkiden 8-10 gün sonra henüz beklenen adet zamanı bile gelmeden, kan testiyle (beta-hcg) gebelik anlaşılabilir.
Peki stres adeti en fazla kaç gün geciktirir? Bu konuda net bir cevap vermek zor olsa da, stresin adeti en fazla birkaç gün geciktirebileceği düşünülmektedir. Ancak, bu durum kadından kadına değişebilir ve bazı kadınlarda adet gecikmesi daha uzun sürebilir.
Hamile Değilken Adet Gecikmesi Neden Olur? Kişinin hamile olmadığı durumlarda adet gecikmesi nedenleri arasında genellikle hormonal değişimler, doğum kontrol, tiroid, emzirme, stres, polikistik over sendromu, yumurtalık kist ve miyomları gösterilir.
Aynı zamanda prenatal vitaminler kabızlığa katkıda bulunur ve yoğun bir gaz sancısı yaratabilir. Bu nedenle osurmak hamilelik belirtileri arasındadır. Yoğun gaz birikimi, her ne kadar yorucu olsa da hamileliğin sağlıklı olduğunu işaret eder.
Bu durum halk arasında “üstüne görme” olarak da ifade edilmektedir. Kadınlarda yerleşme kanaması yaşanırken genellikle bir ağrı ortaya çıkmaz. Bazı kadınlarda adet sancısına benzeyen hafif ağrılar görüldüğü de bilinmektedir. Yerleşme kanamasına bağlı olarak ortaya çıkan ağrılar kısa sürelidir.
Vücutta meydana gelen değişiklikler, hamilelik nedeniyle salgılanan hormonlar, rahmin genişlemesi, beslenme şekilleri gibi faktörler, haftalık ya da aylık olarak hamilelik belirtileri konusunda farklılığa sebep olmaktadır. Bu nedenle, yüzde yüz hamilelik belirtileri gibi kesin bir durum pek söz konusu değildir.
Bazı kadınlar hamileliklerinin ilk haftasında belirti göstermezken, bazısı ise semptomlar yaşayabilir. Hamileliğin ilk haftasında kasık ağrısı, yorgunluk, göğüs hassasiyeti, hafif karın krampları görülebilmektedir. En yaygın ilk hamilelik belirtisi adet gecikmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri