MADDE 8 – (1) Kadın çalışanlar, gebe olduklarının sağlık raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar geçen sürede gece çalışmaya zorlanamazlar.
Bu sürenin sonunda sağlık ve güvenlik açısından sakıncalı olduğunun sağlık raporu ile belirlendiği dönem boyunca gece çalıştırılmaz. MADDE 9 – (1) Gebe veya emziren çalışan günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz.
Yeni doğum yapmış çalışanın doğumu izleyen bir yıl boyunca gece çalıştırılması da yasak. Yani hamileliğin 24. haftası ile doğumdan sonraki 2 yıl süreye kadar gece vardiyasında çalışma görevi verilemez.
İşyerine Hamilelik Bildirimi
Kadınlar gebelik nedeniyle sahip oldukları izinleri kullanmak için işverene bildirim yapmak zorundadır. Hamileliğin öğrenildiği günden itibaren hazırlanan doktor raporu işyerine bildirilerek bu hakkı kullanmaya başlayabilirler.
Gece çalışması, 20:00 – 06:00 saatleri arasında yapılan çalışmalardır. Çalışmanın büyük bir bölümü belirtilen bu saatlere denk geldiğinde çalışma gece çalışması kabul edilecektir. Gebe kadınlar, gebe olduklarının doktor raporu ile tespitinin ardından gebeyken gece çalışması yapamazlar.
İlgili 32 soru bulundu
05- İşveren gebe kadın çalışana gece çalışması yaptırabilir mi? Kadın çalışanlar, gebe olduklarının sağlık raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar geçen sürede gece çalışmaya zorlanamazlar.
Gece Çalıştırılma Yasağı Madde 5 — 4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin birinci fıkrasında tanımlanan gece dönemine denk düşen 20.00-06.00 saatleri arasındaki işçi postalarında, 18 yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçilerin çalıştırılmaları yasaktır.
Bunun sebebi %90 oranında genetik (kromozomal) faktörlerdir. Bu durumu yaşamak, sizlerde genetik hastalık olduğu sonucunu asla doğurmaz.
Hamilelik ve İş Hukuku: İşten Çıkarmanın Yasal Dayanağı
Ancak yazımızın içeriğinde bahsedildiği gibi herhangi bir işçi sırf hamileliği sebep gösterilerek işten çıkarılamaz. Yani, hamile bir kişinin tazminatsız ve ihbarsız bir şekilde işten çıkarılması işverene tanınmış haklar arasında yer almaz.
"Ancak, kadın memurlara; tabip raporunda belirtilmesi hâlinde hamileliğin yirmi dördüncü haftasından önce ve her hâlde hamileliğin yirmi dördüncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki iki yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez.
Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmeliğin 9. maddesine göre hamile ve emziren işçilerin gece postalarında (vardiyalarında) çalıştırılması yasaktır ve bu işçilerin çalışmaları gündüz vardiyalarına rastlayacak şekilde düzenlenir.
“İşçi lehine yorum ilkesi” gereği, normalde haftanın 5 günü çalışan kadın işçiden, hamilelikten dolayı günde 7,5 saatten fazla çalışamaması nedeniyle haftanın 6. günü de çalışması istenemez. Bu kuralın amacı hamile veya emziren işçiyi uzun çalışma sürelerinden korumak ve işçinin yeterince dinlenebilmesini sağlamaktır.
MADDE 8 – (1) Kadın çalışanlar, gebe olduklarının sağlık raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar geçen sürede gece çalışmaya zorlanamazlar. (2) Yeni doğum yapmış çalışanın doğumu izleyen bir yıl boyunca gece çalıştırılması yasaktır.
ç) (Değişik:RG-2/9/2020-31232) Hamile öğretmenlere, hamileliğin yirmi dördüncü haftasından itibaren doğum sonrası analık izni süresinin bitimini takip eden bir yıllık sürenin sonuna kadar istememesi halinde nöbet görevi verilmez.
Devlet Personel Başkanlığının görüşü İş Kanununda yer aldığı gibi “akşam 20: 00 ile sabah 06:00 saatleri arası memurlar için gece çalışma saatleridir” şeklindedir. (18.09.2014 tarihli 3292642-0402 sayılı görüş yazısı) Dolayısıyla vardiya ile çalışan memur yukarıdaki saatler içinde vardiyalı çalışmaya tabi tutulamaz.
Doğum izni, doğumdan önceki 8 hafta ve doğumdan sonraki 8 haftayı kapsayacak şekilde 16 haftadan oluşuyor. Hamileliğin 40 hafta sürdüğü varsayılacak olursa kadın çalışanlar, 32. hafta itibarıyla izne ayrılabiliyor. Bebek 8 haftalık veya diğer bir deyişle 2 aylık olduğundaysa ücretli izin bitiyor.
MADDE 7 – (1) Kadın işçiye, analık izninin bitiminden itibaren isteği hâlinde altı aya kadar ücretsiz izin verilir. (2) Ücretsiz izin, üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinme hâlinde eşlerden birine veya evlat edinene verilir. (3) Bu maddede belirtilen ücretsiz izin süresi, yıllık ücretli izin hakkının hesabında ...
Hamilelik (işin gerektirdiği bir özel durum yoksa) devlet memurluğuna atanmaya engel değildir.
Hamilelik döneminde ortaya çıkan fizyolojik ve psikolojik nedenler sonucunda birçok kadın bebeğinin zarar göreceği endişesiyle cinsel ilişkiden kaçınıyor. Oysaki her şeyin yolunda gittiği hamileliklerde son 4 haftaya kadar hamilelikte cinsel ilişki yaşanmasında hiçbir kısıtlama yok.
Ancak, “hamilelikte kaçıncı aydan sonra ilişkiye girilir?” sorusuna cevap olacak kesin bir zaman belirtmek doğru değildir. Şartlar uygun olduğu müddetçe ve cinsel isteğiniz varsa, hamileliğin ilk başlarından itibaren ilişkiye girilebilir.
Hamileliğin ilk haftası son adet gününün de ilk haftasıdır. Yani hamileliğin ilk haftası kanama meydana gelebilir. Erken gebelik döneminde ruh halinde de değişkenlikler olabilir. Depresyon, sinirlilik, endişe gibi duygular yaşanabilir.
Normal koşullarda bir kişinin günde 6-9 saat uyuması gerekir. Sürekli olarak gereksinim duyulan en az uyku süresi 6,5 saattir.
Gece çalışması fazla mesai hükümlerine tabidir. Bir işçi 7,5 saatten daha fazla gece çalışması yapamaz. İşçi haftalık saat sınırını geçmemiş olduğu halde gece çalışması yapsa da ücretlendirilir. Gece çalışması ücreti ise normal mesai ücretinden %50 yüksek olarak hesaplanır.
İşveren sizi bu durumlarda olduğunuzda gece vardiyasında çalıştırma hakkına yasal olarak sahip olamaz. Şayet çalıştırmak istediğinde geçerli bir nedene dayandığınız için iş sözleşmesi feshi hakkına sahip olabilirsiniz. Bu durumda gece çalışamaz raporu alabilir ve gece vardiyasında çalışmama hakkınızı kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri