Bazen kadınlar normalde yemedikleri ya da içmedikleri besinlere de aş erebilirler. Bunlar kola gibi kafeinli içecekler de olabilir. Kolanın kafeinli olmasının yanında gazlı da olması hamilelik döneminde bir risk oluşturur. Dolayısıyla uzmanlar hamilelik döneminde kola içilmesini kesinlikle tavsiye etmezler.
Aynı şey asitli tırnak içinde asitli yani gazlı içecekler için de geçerli: Günde 1 veya 2 tane maden suyu veya kolalı içecek tüketilmesinde ne anne açısından ne de bebek açısından hiçbir sakınca yok.
Kola hamile olmayan insanlarda bile zararlı olduğunu düşünürsek aslında sorumuzun yanıtı basit olacaktır. Gebelik döneminde kola içilmesi uzmanlar tarafından kesinlikle önerilmemektedir.
Hamilelikte Asitli İçecek İçmenin Zararları
Anne ve bebeğin aynı kanı paylaştığı gebelik döneminde; annenin bu içecekleri çok fazla miktarda tüketmesi, bebeğin beynine giden oksijen oranının düşmesine neden olabilir. Bu durum da bebekte olumsuz gelişimlerin olması ihtimali arttıracak bir durumdur.
* Hamilelik döneminde en iyi tüketilecek sıvılar içme suyu, taze meyve suları ve süttür. Bunun yanında sıcak içecek olarak yine süt, sıcak çikolata, salep gibi içecekler tercih edilmelidir.
İlgili 38 soru bulundu
Özellikle alkol ve kafein içeren içeceklerden ,suni tatlandırıcı içeren içececeklerden uzak durulmalıdır. Hazır meyve suları içmeyin. Aşırı şekerli hazır meyve suyu yerine kendi meyve suyunuzu sıkın.Bitki çayı içerken dikkatli olun. Özellikle adaçayından uzak durun.
Hamilelikte cips tüketimi doğacak bebekler için çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkarabilir. Bu nedenle gebeliğiniz boyunca cips tüketiminden uzak durup, alternatif atıştırmalıkları tercih etmelisiniz.
Bir fincan türk kahvesi 60 mg kafein içermektedir. Gebelik sırasında çok fazla alışmamak kaydı ile günde 1 fincan kahve tüketilebilir.
Kahve, çay, kola, ice tea gibi içeceklerde bulunan kafein aslında bir ilaç. Tüketildiği zaman kolayca plasenta yoluyla fetüse ulaşır ve etkilerini gösterir.
* Konuşma süreleri çok az tutulmalı. Normal kişilerde bile bu çok önemliyken gebelerde daha da titiz olunmalı; gebe olmayanlar günde en fazla 30 dakika konuşma sınırını aşmamaya çalışmalı, gebeler ise sadece çok gerekli durumlarda cep telefonuyla konuşmalı.
En çok önerilen, sol yan yatıştır. Bu durumda, hem bebeğe giden kan akımı artar, hem de annenin böbreklerinden idrar daha rahat süzüleceği için, ödem ve el ayak ve bileklerde şişlik azalır. Ama bu devamlı sol yan yatılması anlamına gelmez çünkü konforunuzu bozabilir. Sadece, göbeğinizi yana düşürmek yeterlidir.
Bu nedenle hamileler gazlı içecek içebilir mi? Sorusunun yanıtı kesinlikle hayırdır. Çünkü gazlı içeceklerde hem sindirim sistemini olumsuz etkiler hem de içinde bulunan kafein bebeğe geçerek ona zarar verebilir. Bu nedenle risk almamalı ve kola gibi gazlı içecekler tüketilmemelidir.
Gerçek şu ki, bebeğin bağırsakları anne karnında gelişimini tamamlayamaz. Yani bebek doğduktan sonra bağırsak gelişimi devam eder. Bu nedenle annenin hamilelikte yaşadığı gaz sancısı bebeği etkilemez.
Emziren anneler inek sütü, kola, kahve, kuruyemiş ve sucuk gibi yiyeceklerden uzak durarak bebekte gaz sancısını önleyebilirler.
Nanenin C vitamini açısından zengin olması, limonun da C vitamini açısından zengin olması anne adayları için iyi bir özelliktir. Çünkü C vitamini alan anne adayları, bağışıklık sistemini güçlendirerek kendini hastalıklardan korur. Gebelik döneminde, nane ve limon çayı içmek faydalı bir eylem olacaktır.
Az Pişmiş Yumurta
Az pişmiş ve kayısı kıvamında pişirilmiş yumurtada salmonella denilen bakteriler tam olarak ölmez, bu da anne adayı ile bebeğe bazı zararlar verebilir. İyi pişmiş yumurtada bakterilere rastlanmadığı için yumurtanın sarısının ve beyazının katı olana kadar pişirilmesi önerilir.
Hamileyken yeşil çay içmek güvenlidir. Tek kafein kaynağınız ise günde 8 ila 10 fincana kadar güvenle içebilirsiniz. Kahve, siyah çay veya alkolsüz içecekler gibi diğer kafein kaynaklarını da tüketiyorsanız, toplam kafein alımınızın günde 200 miligramın altında kaldığından emin olmanız gerekir.
Hamileler kesinlikle etli çiğ köfte tüketmemeli
Özellikle gebelik döneminde kesinlikle tüketilmemesi tavsiye edilir. Çiğ et ile birlikte anneye geçebilen toksoplazma; doğuştan göz kusurları, zeka geriliği, işitme kaybı, sarılık, erken doğum, düşük, bebeğin anne karnında ölmesi gibi tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
Cips, hazır çorba, konserve, hazır gıdalar, ketçap, barbekü ve hazır salata sosları çok miktarda tuz içerdiği için hamilelik döneminde tüketilmemelidir.
“Hamilelikte her türlü gıda tüketilebilir”
Özellikle çiğ et içeren, çiğ köfte tüketilmemelidir. Buna ek olarak; kabuklu deniz hayvanları, midye, suşi, kokoreç, salam, sucuk, sosis ve tütsülenmiş etler yenilmemelidir.
Gebelikte doğal ve katkısız olmak kaydıyla maden suyu yani soda içilmesinin bir sakıncası yoktur. Doğal maden sularında çok çeşitli mineraller mevcuttur. Gebelerin daha çok tatlandırıcı içermeyen, sade sodaları tercih edilmelidirler.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler, Brokoli, Mayalı Tam buğday ekmeği, Kurubaklagiller ( kurufasülye,mercimek..),Bulgur, mısır Meyve ve taze sıkılmış meyve suları folik asitten zengindir. Folik asit içeren besinleri B12 kaynaklarıyla (B12 kaynakları; et, tavuk, balık, yumurta, süt ve türevleri..) birlikte tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri