Çeri domates, günümüzde sıklıkla tercih edilen etli ve lezzetli bir domates türüdür. Bol ve çeşitli vitamin kaynağı olan domatesin aynı zamanda zengin bir folik asit kaynağı da olduğu unutulmamalıdır. Dikimi ve yetiştirilmesi oldukça basit olduğundan saksı da bile yetiştirmek mümkündür.
Ortalama 50 gün içinde, fideler epey büyümüş hale gelir. Fide meyveyi verdiğinde ise domateslerin büyüyüp kızarmasını bekleyeceksiniz. Kırmızı rengi alan domatesler, tüketmeniz için hazır!
Çeri domatesleri ilkbahar aylarında, don tehlikesi atlatıldıktan sonra ekmelisiniz. Tohumları ev ortamında, bölgenizin tahmini don tarihinden dört hafta kadar önce de ekebilirsiniz. En az 15 santimetrelik bir uzunluğa eriştiklerinde ise fidelerinizi dışarıya dikebilirsiniz.
Domates Fideleme
Torf, perlit, toprak karışımında 2:1:1 oranı kullanılmaktadır. Fide dikimi ilkbahar don tehlikesinin tamamen kalktığı, toprak ve hava sıcaklığı 12-15 ºC' yi bulduğu zaman yapılır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır.
Domates bitkileriniz tüm bu aşamaları eksiksiz olarak uyguladığınız takdirde yaklaşık 3 ay gibi bir sürede çiçeklenmeye başlayacak, hemen ardından da meyve oluşacaktır.
İlgili 42 soru bulundu
Bunu yapmak için hangi domateslerin yetiştirilebileceği hususunda bilgi edinilmelidir. Tüm domates tohumu çeşitlerinin sera üretimine uygun olmadığı gibi kışın serada üretime de uygun olmamaktadır.
Saksının 3 te birini verimli bahçe toprağı ile doldurup domates fidesini buraya dikin. Bitki gelişip gübreleme dönemi gelince,organik gübre karıştırdığınız bahçe toprağını saksınıza yavaş yavaş ekleyin. Her seferinde domatesiniz yeni eklediğiniz toprağa kök salacak ve saçak kökler taze gübreyi daha rahat alacaktır.
Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir. Bu aralıklı sulama domatesin rutin gereksinimini karşılamak için yeterlidir.
Ana vatanı Güney ve Orta Amerikadır. Akdeniz iklim kuşağında rahatça yetişme imkanı bulan kiraz domatesler, Akdeniz ülkelerinin mutfağında da önemli bir konuma sahiptir. Ülkemizde Akdeniz Bölgesinde serada çeri domates yetiştiriciliği sıklıkla yapıldığından, ülke genelinde de yaygın tüketime sahiptir.
Domates, biber, patlıcan gibi sebzeler için yaklaşık 8 litrelik saksılar uygundur.Saksının drenaj deliklerinin açık olduğu kontrol edilmeli ve deliklerin tıkanmaması için önlem alınmalıdır.
Fideler, ocak ayına kadar sürekli olarak bir yerde muhafaza edilmektedir. Fideler sıcak suyla sulanır ve bulundukları ortamın ısısı 20-22°C olması gerekir. Domates tohumları mart ayı sonunda saksıda ve balkondaki yerini alabilir. Tohumları bölmeli, hava delikli saksılara dikin.
Güneşi sever. Gün içerisinde 6-8 saat güneş alabilir.
Derin, geçirgen ve su tutma özelliği iyi, humus ve besin maddelerince zengin tınlı toprakları sever. Toprak pH'sı 5-7 (hafif asidik) arasında, tuzsuz-az tuzlu (2,3 mS'dan az) toprakları sever. Kazık kök derine inebildiğinden toprak derin sürülmelidir.
Domatesin sulanması toprağın nemine göre değişebilir, ancak genellikle 3 gün de bir sulanması tavsiye edilir.
Açık tarlada yetiştirilen domates, tohum ekiminden sonra 80-100 gün içinde, fide dikiminden sonra ise 60-80 gün arasında hasatlık hale geliyor. Serada yetiştirilen domatesler, 60-70 gün sonra hasat edilmeye başlanıyor.
Toprağın yumuşak yapılı, su geçirme özellikli olduğu durumda genellikle sık sulama gerekmez. Kumlu ve killi bir toprak söz konusu olduğunda ise su geçirme niteliği az olduğundan dolayı daha sık sulama yapmak gerekebilir. Domates, gelişme dönemindeyken metrekare başına günlük 3-4 litre suya ihtiyaç duyar.
Çeri domatesin mevsimi ne zamandır? Bol güneşli, hafif rüzgarlı ve ılıman iklimleri seven çeri domates haziran, temmuz ve ağustos aylarında olgunlaşarak tüketime hazır hale gelir.
Domatesler yıkanıp kurulandıktan sonra poşetlenerek derin dondurucuya kaldırılır. Kullanacağınız zaman domatesi musluk suyuna tutarsanız kabuğu kolayca sıyrılacaktır. Dondurulmuş domatesleri rendeleyerek veya doğrayarak yemeklerde kullanabilirsiniz.
Püf nokta 1; yazdan hazırlanan domates sos da kullanabilirsiniz. Ya da çeri kullanın. Tadı çok daha farklı ediyor emin olun. Domatesler biraz yumuşamaya başladığında üzerine iyice hemhal olması için ılık su eklenir.
Çeri domates fidesi için öncelikle sebze yetiştirmeye uygun bir saksı temin edilmelidir. 30-40 cm derinliğinde bir saksı yeterli olacaktır. Gübreli saksı toprağı ile saksının yarısından fazlası doldurulduktan sonra tohumlar serpiştirilir. Daha sonra tohumların üzeri örtülerek can suyu verilir.
Domates yetiştiriciliğinde bitkiler üzerinde ilk meyveler görülünceye kadar sulamadan kaçınmalıdır. Bu devreye kadar çapa yapılır.
Bolca güneş gören pencere kenarında domates fideleri daha çabuk yetişir. Ama fideyi yetiştirdiğiniz saksıdaki toprak soğuk olduğu takdirde çimlenme süresi gözle görülür şekilde yavaşlayacaktır. Fideleriniz saksıdayken düzenli olarak sulamanız gerekmektedir.
Domatesin toprak isteği kısıtlayıcı bir faktör değildir. Yeterince süzek olma şartıyla, bitki her toprakta yetişebilir. Ancak, bitki en iyi şekilde orta kumlu ve uygun havalandırması olan topraklarda yetişir.
Saksının üzerine gübre ve bahçe toprağı ekleyerek homojen bir karışım elde edin. Toprağın üst kısmına ufak bir çukur açın ve domates fidelerini dikkatlice çıkartın. Köklerine zarar vermeden fideleri çukura yerleştirin ve üzerini toprakla kapatın. Domates fidelerini toprağı nemli kalacak şekilde sulayın.
Çeri/Cherry Domates Tohumu
Tohum Ekim Zamanı:İlkbahar,Sonbahar, iç mekanda her zaman. Tohum Ekim Mesafesi:Sıra arası 40-60 cm, sıra üzeri 90-130 cm arası.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri