İzin süresi hamileliğin 32. haftasında başlayabilir. Alternatif olarak, hamile çalışanlar, hamileliklerinin 32. haftasından 37. haftasına kadar çalışmalarına izin veren bir rapor alabilirler. Bu rapora bağlı olarak, bahsedilen 5 haftalık süre (32-37 haftaları arası), doğum sonrasındaki 8 haftalık süreye eklenir.
37. Haftaya kadar çalışabilir ve kullanmadığınız 5 haftayı doğum sonuna aktarabilirsiniz. Ama her durumda 32. Haftada doktorunuzdan “çalışmasında sakınca yoktur” şeklinde rapor almak ve kurumunuza vermek zorundasınız.
37. haftaya kadar çalışabilir ve kullanmadığınız 5 haftayı doğum sonuna aktarabilirsiniz. Ama her durumda 32. haftada doktorunuzdan “çalışmasında sakınca yoktur” şeklinde rapor almak ve kurumunuza vermek zorundasınız. Bu haftalardan başlayarak uyku problemleriniz artabilir.
Beklenen doğum tarihinden 3 hafta öncesine (37+0. gün) kadar çalışmak istiyorsanız ve doktorunuz da bu isteğinizi uygun görüyorsa, raporunuzun 37. haftaya kadar çalışabilir olarak düzenlenmesi gerekir. Bu durumda, 32 haftalıkken aldığınız rapor bir ''Doğum Öncesi Çalışabilir Raporu'' olacaktır.
Doğum Öncesi
İlgili, gebeliğinin 32. haftasında doktora giderek bunu belgelendiren raporunu alır. Bu şekilde ilgili doğum öncesi sahip olduğu sekiz hafta doğum iznini kullanma hakkına sahip olur. İlgili isterse derhal doğum öncesi izne ayrılmak üzere bölümüne dilekçe verebilir.
İlgili 35 soru bulundu
İş Kanunu 74'üncü madde hükmü gereğince , kadın çalışanlara toplam 16 hafta doğum izni verilir (doğumdan 8 hafta öncesinde ve sonrasında.) Çoklu gebelik durumlarında, doğum öncesi izin süresi 10 hafta olarak belirlenmiştir. İzin süresi hamileliğin 32. haftasında başlayabilir.
2023 yılı ücretli bir çalışanın alacağı doğum rapor parasını hesaplayalım. 2023 yılı için brüt ücreti 15.000 TL olan ücretlimizin geriye dönük 12 aylık toplam brüt ücreti de 180.000 TL olsun. Doğum izin parası 56.000 TL' nın 2/3'ü alınır, 56.000 / 3 x 2= 37.333,3 TL doğum parası alır.
Siz de "Hamilelikte kaç gün rapor alabilir?" sorusunun yanıtını arıyorsanız hemen anlatalım. İş kanununda yer alan 4857 sayılı maddedeki doğum izni ibaresine göre hamileler toplam 16 hafta izin kullanabilir. Bu sürenin 8 haftası doğumdan önce, kalan 8 haftası da doğumdan sonra kullanılabilir.
Maddenin ilgili kısmında da hamilelik izni şöyle özetleniyor: “Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır.”
Gebe çalışanlara doğumdan önce 8 (Çoğul gebelik halinde 2 hafta süre eklenir) ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık süre için günlük kazancının üçte ikisi oranında geçici iş göremezlik ödeneği verilecektir. Erken doğum yapılması halinde ise, erken doğum yapılan süre doğum sonrasına eklenecektir.
Süt parası yardım başvurusu doğumdan sonraki 5 yıl içinde geçerlidir. Dolayısıyla 6 aylık bebeği olan annelerin süt parasına başvurma hakkı bulunur. Bu süreçte e-devlet üzerinden başvuru yaparak yardımdan yararlanmak mümkündür. Söz konusu ödenek her ayın 8 ile 14'üncü günleri arasında yapılır.
Raporlu olunan süreler için işyeri, çalışan kadına ödeme yapmaz. Fakat bu dönemdeki ücretin üçte ikisini SGK çalışan kadına “doğum parası” ya da “analık geçici iş göremezliği” adı altında öder. Ancak çalıştığınız işyeri, kendi insiyatifinde, bu izinli olduğunuz sürede size ödeme yapmaya devam edebilir.
Doğum sonrasında ücretsiz izin hakkı kullanmak için işverene dilekçe ile başvuruda bulunmak gerekir. Bu izin dilekçesi izni kullanmaya başlamadan 1 ay önce verilmelidir.
4857 sayılı İş kanunu 74. maddesi uyarınca kadın işçilerin doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 olmak üzere toplam 16 haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Bu süre ücretli izin olarak nitelendirilir. Erken doğum yapılması halinde doğumdan önce kullanılamayan izinler, doğumdan sonra kullanılır.
Haklı nedenlerle işten çıkarma kişinin hamileliğine bağlanmaksızın iş yerinin kurallarına uygunsuz davranışlar, iş sözleşmesinde yer alan maddelere uyulmaması gibi sebepler gösterilerek mümkün olabilir. İş kanununun 17. maddesi hamile çalışanın geçerli nedenle işten çıkarılamayacağını net bir şekilde belirtmektedir.
Anne karnındaki bebeğin kaç aylık olduğu soruları gündeme gelmektedir. 32 hafta gebelik hesaplarken 32-2=30 kuralına uyulur. 32 hafta gebelik aslında 30 haftalık yani 7,5 aylık gebelik demektir.32 hafta 3 gün, 32 hafta 4 gün gibi sorular aslında 30 hafta 3 gün, 4 gün, 5 gün anlamına gelmektedir.
MADDE 5 – (1) Kadın işçinin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmaması esastır. (2) Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir.
Kendi adına ve hesabına (4/b li) çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış ve genel sağlık sigortası primi dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması, Doğumun canlı gerçekleşmiş olması
Doğum izninde ödemeyi devlet yaptığı için sigorta ödenmez. Ancak çalışan anne raporlu olduğu süreyi ileride kendi cebinden ödeyerek kapatabilir.
Her anne adayının gebeliğin 32. haftasından sonra doğum öncesi izne ayrılma hakkı vardır. 32. hafta geldiğinde siz çalışmak isterseniz ve doktorunuz da bunu uygun bulursa “çalışmasında sakınca yoktur” şeklinde rapor verir.
Türkiye'de birinci basamak sağlık hizmeti veren sağlık ocakları aşılama, gebelik takibi, bebek ve çocuk sağlığı, kronik hastalık takibi gibi sağlık hizmetleri vermektedir. Bununla beraber aile hekimleri hastaya sağlık raporu verebilmektedir.
Yani, hafta içinde raporlu olunması halinde hafta tatili hakkı kaybedilmez. Bir haftalık süre içinde hekim raporuyla işe gelinmediği günler çalışılmış gibi sayılır ve o haftanın tamamı raporlu geçirilse dahi işçi hafta tatili hakkına sahiptir.
Emzirme ödeneği her bir çocuk için doğum anında yaşaması şartıyla (canlı doğum) doğum tarihinde geçerli olan ve Kurum Yönetim Kurulunca belirlenerek Bakanlık Makamınca onaylanan tarife üzerinden verilir. 2020 yılı için bu rakam 202,00 TL, 2021 yılı için 232,00 TL, 2022 yılı için 316 TL ve 2023 yılı için 520,00 TL ...
Öncelikle doğum izninde oldukları dönemde maaşlarını devletten iş görmezlik ödeneği ile alan annelere ayrıca doğum parası, emzirme ve yaparlarsa yarı çalışma ödeneği de veriliyor. RAPOR, İŞ GÖRMEZLİK PARASI; doğum öncesi ve sonrası toplam kullanılan 112 günlük (16 hafta) izin süresi üzerinden hesaplanıyor.
- Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, - Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir. Buna göre; Asgari ücretlilerin alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 144,5 liradan 223.5 TL'ye, yatarak tedavide de 108,42 liralık tutar 167.68 TL'ye yükseldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri