Bileğinizin iç tarafına tükürün. Yaklaşık 10 saniye bekleyin. Sürenin sonunda tükürüğünüzü koklayın. Şayet kötü bir koku alıyorsanız, ağız kokunuz var demektir.
Ağzımın koktuğunu nasıl anlarım? Ağız kokusu yaşayıp yaşamadığınızı anlamanız için bileğinizin iç tarafına tükürün ve 10 – 15 saniye kadar bekleyin. Süre dolduktan sonra tükürüğünüzü koklayın. Eğer kötü bir koku alıyorsanız ağız kokusu yaşadığınız anlamına gelmektedir.
Dil bir elle öne çıkarılır ve diğer elinizle dilini arka tarafına 10 -15 saniye kadar pamukla silin. Biraz bekledikten sonra pamuğu koklayabilirsiniz. Kokladığınız an gelen koku kötüyse, ağzınız kötü kokuyor demektir. Arka dişlerin detaylı olarak temizlenmesi ağız kokusunun giderilmesini sağlayacaktır.
Tıp dilinde halitosis olarak adlandırılan ağız kokusu, günün herhangi bir saatinde yakın temasa gerek kalmaksızın hissedilen ve yediğimiz içtiğimiz maddelere bağlı olmadan duyulan kötü koku olarak tanımlanıyor.
Halitometre ile akciğer (nefes) kokusu ölçümü yapılır. Sistein solüsyonu ile suni ağız kokusu ölçülür ve ağız kokusunun üst sınırı tespit edilir. Çinko solüsyonu ile ağız kokusu baskılanır ve ağız kokusunun alt sınırı tespit edilir. Dil anestezik bir gargara ile uyuşturulur ve kemosensör disfonksiyon varlığı aranır.
İlgili 22 soru bulundu
Ayrıca karmaşık gaz bileşimlerini ayırıp havadaki sülfür oranını ölçme yoluyla kötü kokuyu tespit etmek de mümkün. Ama bu özel ekipmanlar her doktor muayenehanesinde bulunmaz. Ağzının koktuğunu sanan herkesin ağzı kokuyor demek değildir. Bir araştırmaya göre ağız kokusu çeken insanların oranı yüzde 27 civarındadır.
Ağız Kokusu Herkeste Olur Mu? Kötü ağız kokusu toplum içinde sık olarak her yaştan kişilerde görülmektedir. Tüm insanların hayatlarında bir dönem, özellikle sabah uyandıktan sonra etrafındaki kişileri rahatsız edecek derecede ağız kokusu vardır.
Ağız kokusu!
Kötü öpüşmenin en bilinen özelliklerinden biri! Nefesinizi tazelemek için sakız, ya da nane şekeri kullanabilirsiniz.
Bir kere öpüşmeden önce ağzınızın kötü kokmadığından emin olmalısınız. Ağız kokunuz olduğunu düşünüyorsanız ağzınıza meyveli ya da naneli bir sakız ya da şeker atarak sorunun üstesinden gelebilirsiniz.
Ağız kokusu ise boğaz enfeksiyonlarının ve diş çürüklerinin tedavi edilmesi ile çözülebilir. Ayrıca; diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve ağız bakım sularının kullanımı da alışkanlık haline getirilmeli ve ihmal edilmemelidir.
Sigara, alkol tüketimi, kötü ağız ve diş hijyeni de ağız kokunu oluşturabilir. Sinüzit, karaciğer enfeksiyonu, zatürre, bronşit, bronşiolit, bademcik enfeksiyonları, postnazal akıntı, şeker hastalığı, laktoz (sütteki şeker) intoleransı, bazı böbrek ve karaciğer hastalıkları da ağız kokusuna neden olabilir.
Alkol, kahve, sigara, puro, süt ürünleri ağız kokusuna neden olur. Hiç karbonhidrat almayanlarda ketosis nedeniyle meyve kokusu, çok fazla et tüketenlerde amonyak kokusu görülür. A ve B12 vitamin ve çinko yetersizliği de ağız kokusu neden olabilir.
Ağız Kokusuna Doğal Çözüm Yolları
Dönem dönem karbonat, limon ve tuzla gargara yapıp ağzınızın tamamen temizlendiğinden emin olun, Kokulu besinlerin tüketimini azaltın ya da ardından nane ve karanfil gibi koku azaltıcı şeyleri tercih edin, Sigara ve alkol kullandıktan sonra ağzınıza bir karanfil atın.
Ağız kokusu ciddi rahatsızlıkların da belirtisi olabileceği için vakit kaybetmeden gerçek nedeni bulmak gerekmektedir. Bir şey yenmesi ya da içilmesinden kaynaklı olan ağız kokusu aslında temelde geçicidir. Kişi dişlerini fırçalar ve ağız temizliğini yaparsa bu kokular belli bir süreden sonra kendiliğinden geçer.
Teninizde Deneyin. Parfümünüz tenle bütünleşerek kendinize has bir koku oluşturur. Bu yüzden kokuyu itice anlamak için hem bir koku tuşunda hem de teninizde deneyin. Ayrıca imza kokunuzu bulmanın sabır gerektirdiğini belirtmekte fayda var.
Günde iki kez, en az iki dakika olacak şekilde fırçalayın, günde bir kez diş ipi kullanın. Dil kazıyıcı da bakterilerin temizlenmesinde etkili olmaktadır. Alkolsüz antibakteriyel gargara kullanın. Her altı ayda bir olacak şekilde kontroller ve temizlik için diş hekiminize görünün.
- Bol ve sık su tüketilmesine dikkat etmek gerekiyor. - Aç kalmamak ağız kokusunu engellemede etkili oluyor. - Probiyotikten zengin gıdalar alınmasına önem vermek gerekiyor. - Ceviz, fıstık gibi çerezler, tarçın, bitkisel çaylar, nane, maydanoz, elma, salatalık gibi gıdalar ağız kokusunu önlemede yardımcı olabiliyor.
Uzamış açlık: Uzun süreli açlık sonrasında vücudun yağ dokularını kullanırken keton cisimleri adı verilen maddelerin üretimi arttığından buna bağlı kötü ağız kokusu ortaya çıkabilir.
Dili çok fazla kullanmak
Birçok insanın öpüşürken yaptığı en büyü hata dillerini tek aracı olarak kullanmak. Dilinizi kullanmak öpüşmenize tutku katar, doğru. Ancak aşırıya kaçmak anın büyüsünü bozabilir.
Fizyolojik olarak yediğiniz yemeğe göre oluşabilen ağız kokuları normal olarak kabul edilir.
Öpüşürken birbirimizden aldığımız ağız bakterileri sayesinde, bağışıklık sistemimiz güçleniyor. Öpüşürken fazladan üretilen tükürük, ağız içerisindeki zararlı bakterileri de yok ediyor. Ayrıca yükselen kalp atışları, damarları genişleterek tansiyonu da azaltmaya yardımcı oluyor.
Ağız kokusu olan bir kişi, öncelikle, ağız ve diş hastalıkları ile kulak burun boğaz bölümüne gitmeli, gerekirse nefesi de kokuyorsa, göğüs hastalıkları bölümüne gidip muayene olmalıdır.
Gece boyunca sindirim kanalında biriken gazlar, sabahları oluşan ağız kokusunun sebebidir. Herhangi bir sağlık problemi göstergesi değildir. Ancak dişlerimizi fırçalamadan uyuduğumuzda, ağızdaki yemek artıkları bakteriler tarafından kullanılır. Tükürük akışı azaldığı için bu etki daha fazlalaşır ve kokuya sebep olur.
Ağız kokusuna hangi bölüm bakar? Ağız kokusu şikâyeti yaşayanlar ilk olarak ağız ve diş sağlığı bölümüne başvurulmalıdır. Diş doktorunun muayenesi sonrası uygun görülürse dahiliye uzmanına yönlendirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri