Hamilelikte su içmek bebeğe kilo aldırır mı? Hamilelikte su içmenin bebeğe kilo aldırdığına dair bir kanıt bulunmamaktadır. Aslında yeterli hidrasyonun hem anne hem de bebek için çok sayıda faydası vardır, bunlar arasında sağlıklı kilo alımını desteklemek de yer alır.
Bununla birlikte “Çok su içmek bebeğe zarar verir mi?” sorusu da çok fazla soruluyor. Gündelik hayatta olduğu gibi gebelik döneminde de fazla su içmek su zehirlenmesi riskini artırıyor. Genellikle 8-10 bardak ya da 12 bardak su içilmesi hamilelikte su tüketimi için öneriliyor.
Hamilelikte ve emzirme döneminde hem bol hem sağlıklı su içilmesi önem teşkil eder. Bebek ilk 6 ayda su ihtiyacını anne sütüyle karşılar, dolayısıyla emzirmek bebek için gerekli suyu sağlar.
Hamilelik sırasında bol su içmenin faydalarını şöyle özetleyebiliriz: Çok sayıda anne adayı hamilelik süresince kabızlık ve basur sorunları yaşar. Bununla başa çıkmak için yeterli miktarda su içmek oldukça yardımcı olabilir. Yeterli su tüketimi idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olur.
Normal bir insan günde 2- 2,5 litre suya ihtiyaç duyarken bu sayı gebelerde 3- 3,5 litreye kadar çıkmaktadır. Çünkü anne adayının fizyolojik durumuna fetal büyüme eklenmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Normal bir insan günde 2, 2.5 litre su tüketmelidir. Fakat gebelik döneminde bu miktar 3, 3.5 litreye kadar çıkabilir. Çünkü annenin fizyolojik durumuna bir de fetal büyüme eklendiğinden dolayı, hamilelik döneminde vücut yüksek miktarda suya ihtiyaç duyar.
Bol su tüketimi annenin rahim kasılmalarını engeller ve erken doğum riskini en aza indirger. Aynı zamanda bu dönemde bol bol su tüketmek idrar yollarında oluşan enfeksiyonları engeller Hamile annenin bu dönemde ödem kapmamasına ve şişkinlikten uzak durmasına da yardımcı olur.
Bebeğin içerisinde büyüdüğü amniyotik kesenin ideal oranda suya sahip olması için yeterince su tüketilmesi gerekiyor. Gebelik sürecinde su tüketimi sayesinde kan dolaşımı iyileşiyor ve besinlerin bebeğe daha efektif şekilde ulaşması mümkün olabiliyor. Atıklar ve toksinler vücuttan su sayesinde atılabiliyor.
Gebelikte bol sıvı alımı önemlidir. Yeterli miktarda su alınmaması ve bağırsak hareketlerinin de gebelik öneminde azalması sebebiyle kabızlık ve buna bağlı olarak hemoroid (basur) eğiliminin artmasına neden olur. Az sıvı alımı ayrıca idrar yolu enfeksiyonlarının gelişimine de neden olabilir.
Sürekli Su İçme İsteği Diyabet Hastalığından Kaynaklı Olabilir. Yaptığınız fiziksel aktivite, terleme ve aldığınız ilaçları da göz önünde bulundurduğunuzda vücudunuzun ihtiyaç duyabileceğinden fazla su içme isteğiniz varsa bunun nedeni şeker hastalığı olabilir.
Dolayısıyla bebeğin suyu azaldığında bebek yeteri kadar idrar yapmıyor olabilir bu da bebeğin oksijenlenmesinde sıkıntı olduğu ve bebeğin rahim içinde streste olduğunu gösterir. Plasentanın yeterli düzeyde olmaması durumlarında gebelik tansiyonu, rahim içi gelişme geriliği söz konusudur.
Ağrıların erken başlaması veya karın gerginliğe bağlı olarak su kesesinin erken açılması olabilir. Bebekte geliş anomalileri ve kordon sarkması riski artar. Plasentanın erken ayrılması (dekolman) olabilir. Doğum sonrası, rahim kasılmasında sorun olabileceği için doğum sonrası kanama (uterin atoni) riski artar.
Hamilelik dönemi süresince en iyi tüketilecek sıvılar içme suyu, taze meyve suları ve süttür. Ayrıca hamileler sıcak içecek olarak süt, sıcak çikolata, salep gibi süt içeren içecekleri tüketebilirler.
Limon, folik asit, C vitamini, B6, kalsiyum, magnezyum açısından oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Limonlu su yapıldığı zaman suyun da tüketileceği için su ihtiyacı da giderilmiş olur. Bu yüzden hamilelikte limonlu su içmek faydalı olacaktır.
Hamilelikte limonlu su, birçok anne adayı tarafından tercih edilir. Doktorunuzdan tavsiye alarak, özellikle de sevdiğiniz, bitki çaylarını tüketebilirsiniz.
Ortalama 1 litre suyun 5 bardağa denk geldiğini düşünürsek, günde ortalama 1-1,5 litre ya da 8 bardak kadar su içmek gerekir diyebiliriz.
Normal koşullarda fazla su içilmesi böbreklerin aşırı çalışmasına, vücuttaki sodyum, potasyum ve birçok mineral dengesinin bozulmasına neden olur. Bunlara bağlı olarak vücuttaki tüm işlevsel faaliyetler olumsuz bir şekilde etkilenir. Günde 2-3 litreden fazla su içmemeye dikkat edin.
Hamilelik döneminde soğuk su içmek zararlı değildir. Ancak, hamilelik sürecinde vücutta bazı değişiklikler olur ve bazı bireylerde soğuk içeceklerin tüketilmesi kişiye rahatsızlık hissi verebilir. Bu durum genellikle bireyin kişisel tercihlerine ve vücut tepkimelerine bağlıdır.
Yeterli su tüketimi rahim kasılmalarını engeller böylece erken doğum tehlikesi de giderilmiş olur. Cildin daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlarken, vücut çatlaklarının oluşumunu da azaltır. İdrar yolu enfeksiyonlarını, kabızlığı ve hemoroidi önler.
Gebelik başında çok zayıf olan gebelerin yani 18 kg dan düşük vücut kütle indeksi olanlarda gebelik boyunca 12-18 kg kadar kilo alması normal kabul edilir.Gebelik başında çok kilolu olan anne adaylarının ise gebelik boyunca 5-9 kg kadar kilo almaları yeterlidir.
Yemekten önce su içmek ile ilgili bir çalışmada her öğünden 30 dakika önce 500 ml su içmenin iştah azaltmaya ve kilo vermeye yardımcı olduğu görülmüştür. Bu nedenle mutfağa atıştırmak için her uğranıldığında su içmek kilo vermeye önemli bir katkı sağlar.
Fakat mide bulantısı gibi sebeplerle “Gebelikte su içemiyorum.” diyenlerin sayısı da hiç az değil. Bu durumda doktorunuza danışarak suyun içerisine salatalık, çubuk tarçın, limon gibi sebze ve baharatlar ekleyerek suyun tadını değiştirebilirsiniz.
Duş Almak Kasları Gevşetir
Ilık bir duş doğumu beklerken kadınlara önemli derecede yardımcı olur.
Suda Doğum
Normal doğuma alternatif olarak görülen bu doğum şeklinde anne, 35-37 derecelik ılık bir suyun içerisinde doğumu gerçekleştirir. Ilık su, anneye rahatlatıcı etki kazandırdığından bu doğum şeklinde ağrı kesici veya suni sancıya gerek duyulmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri