Göz kapaklarında şişme nedeni olan enfeksiyonlar için antibiyotik ve steroid içerikli ilaçlar; ağrı, batma, kuruluk için ağrı kesici ve suni gözyaşı içerikli ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar damla, pomad, jel, solüsyon formunda veya oral yolla kullanılan ilaçlar olabilir.
Göz kapağı şişmesi, göz kapağı ve etrafındaki dokularda meydana gelen iltihaplanma nedeniyle ortaya çıkan bir semptomdur. Göz kapağı hassas ve ince bir yapıya sahip olduğundan sıklıkla görülebilir. Göz kapağında oluşan şişlik birkaç gün içinde tedavisiz düzelse de ilerlediği durumda uzman doktora görünmek önemlidir.
Göz kapağı iltihabında bakterilerde rol oynadığından bunların miktarını azaltmak için antibiyotikli göz damlaları ve merhem kullanılabilir. Ayrıca iltihabı baskılamak ve kızarıklık, kaşıntı yanma gibi şikayetleri azaltmak için hafif kortizon içeren damlalar kullanılabilir.
Kapak üzerinde hassas, kızarık, sivilceye benzeyen abse tarzında bir şişlik yapar. Çoğu zaman kendiliğinden iyileşir ya da iltihap kirpik diplerine yakın bir bölgeden dışarıya boşalır. Şalazyon ise göz kapağındaki yağ bezlerinin tıkanmasına bağlı fokal bir inflamatuar lezyondur. Burada enfeksiyon olması şart değildir.
Endoftalmi antifungal ve antibiyotik ilaçlar ile tedavi edilir. Enfeksiyona neden olan mikroorganizmanın türüne göre uygun antibiyotik tedavisine başlanır. Şiddetli göz iltihabı ve ağrı varlığında steroid tedavisi başlanabilir. Görüşü zayıf hastalara kortikosteroid verilebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Göz enfeksiyonu çay pansumanı çoğu kişi tarafından bilinen ve kullanılan bir yöntemdir. Çay yaprakları, göz enfeksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilecek birçok anti-bakteriyel özellik taşır. Kızarıklığın azaltılmasına ve gözdeki şişliğin inmesine yardımcı olur. En iyi sonuçları elde etmek için siyah çay kullanın.
Göz kapağı iltihabı (Blefarit) bir göz kapağının kenarında, kirpiklerin dışa doğru uzadığı ve arkasında da yağ bezlerinin olduğu bölümde görülen bir hastalıktır. Bu, çok yaygın bir sorundur ve genellikle; cildi yağlı olan, kepek sorunu ya da gözleri kuru olan kişilerde görülür.
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
Göz kapağı iltihabı kronik bir durum olarak gelişebilen ancak bulaşıcı olmayan bir sağlık sorunudur. Hastalık tedavi edilmediğinde ve ilerleme gösterdiğinde gözlerde ve göz kapaklarında kalıcı hasarlara yol açabilir. Semptomların görülmesi halinde göz hijyenine dikkat edilmeli ve takip edilmelidir.
Gözlere ılık kompres uygulamak: Tedavide her gün düzenli olarak sıcak nemli ve temiz bez ya da pamuk ile göz kapağına ve kirpik diplerine masaj yaparak hijyen sağlamak blefarit tedavisinde faydalıdır. Ilık çay banyosu da gözleri rahatlatmak için yaygın olarak başvurulan bir yöntemdir.
Çaylar gibi frezya otu ve sarı papatyanın da gözde iltihap dağıtıcı etkisi bilinmektedir. Özetlemek gerekirse siyah ve beyaz çayın gözde konjonktivit, arpacık ve şalazyon durumları ile göz altı torbalarında olumlu etkilerinden bahsedilebilmektedir.
TOBRASED, gözün/gözlerin ve etrafının yüzeysel bakteriyel enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. TOBRASED anti-enfektifler adı verilen ilaç grubunda yer almaktadır.
Toker, pansuman yapılacak çayın şekersiz olmasının çok önemli olduğunu dile getirerek, "Göz pansumanı şekersiz çayla yapılmalı. Şekerli çay kullanıldığı zaman içerisinde bakteri üreme ihtimali artar ve faydası olmaz. Göz iltihabı, kapak dokularında iltihaplanma ortaya çıkar.
Share: Göz kapağı şişmesi, gözü saran bağ dokularda iltihap (enflamasyon) veya aşırı sıvı (ödem) olduğunda ortaya çıkar. Göz kapağı şişmesi ağrılı veya ağrısız olabilir, gözün hem alt hem de üst kapağını etkileyebilir.
Blefarit (göz kapağı iltihabı) birçok vakada yaygın olarak her iki gözü etkileyecek şekilde göz kapaklarının kenarları boyunca gelişir. Blefarit (göz kapağı iltihabı) genellikle kirpik diplerindeki küçük yağ bezlerinin tıkanması nedeniyle ortaya çıkar ve kendisini tahriş ile kızarıklık şeklinde gösterir.
Göz enfeksiyonu tedavisi
Ayrıca hastalığın belirtilerini hafif geçirmek adına da soğuk kompres suni gözyaşları sistemik analjezikler gibi ek tedaviler de hekim tarafından önerildiği takdirde kullanılabilir.
Havlu ve diğer banyo malzemeleri ortak kullanılmamalıdır. Göz enfeksiyonu ya da alerjisi olan kişiler yüzmekten kaçınmalıdır.
Soğuk Kompres: Etkilenen göze bir buz torbası veya soğuk bir bez ile kompres yapmak, göz kapağı şişmesini azaltmaya yardımcı olabilir. Soğuk, kan damarlarının daralmasına neden olur, bu da bölgeye ulaşan kan ve sıvı miktarını sınırlar. Kompresin hafif ve çok soğuk olmayan bir torba veya bez ile yapılması çok önemlidir.
Gözün mikrop kaptığı düşünülen durumlarda ılık su ve pamukla gözler günde 3-4 defa temizlenmelidir. Ilık suyla temizleme sonrasında çapaklanma geçmezse göz hekimine müracaat edilmelidir.
Güncel olarak yorgunluk, uykusuzluk ve basit etkiler nedeniyle oluşan göz şişmelerinde soğuk kompres, dinlenmek, tuzlu gıdalardan uzak durmak gerekir. İç hastalıklar ile oluşacak göz şişmelerinde göz hekiminiz sizi yönlendirecek ona göre tedavi önerecektir.
Blefarit genellikle tedavisi zor olan kronik bir durumdur ancak genellikle görme duyusunda kalıcı hasara neden olmaz ve bulaşıcı değildir.
En sık bulgu kırmızı gözdür. Gözde yoğun kızarıklık , batma hissi, ışık hassasiyeti, kapakta şişlik bulunur. Bakteriyel konjonktivitlerde sarı yeşil mukoz akıntı, kirpiklerde yapışıklık tipiktir. Viral konjonktivitlerde kapak şişliği seröz renksiz sulanma, ışık hassasiyeti daha belirgindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri