Tüm gebelerin neredeyse % 90 ında bir dereceye kadar ciltte koyulaşma görülür. Tam sebebi bilinmese de gebelikte melonositleri (pigment üreten hücreler) uyaran hormonun kan düzeylerinde artış olduğu düşünülmektedir.
Daha spesifik olarak, bu kahverengi lekeler göbek deliği yakınında kahverengi bir çizgi veya "linea nigra" olarak ortaya çıkar. Bunun nedeni, gebelik sırasında karında pubis ile göbek arasındaki beyaz çizginin daha fazla pigmente olabilmesidir. Bu "linea nigra", bazen göbek deliğinin üstüne sternuma kadar uzanabilir.
Göbek deliğine temiz olmayan ellerle dokunulması, göbek deliğinin temizlenmemesi ve terleme göbek deliği iltihabının yaygın sebepleri arasındadır. Bebeklerde göbek deliği kararması da göbek deliği iltihabının belirtisidir. Bu belirtilerden biri ya da birkaçı görüldüğünde mutlaka doktora baş vurmak gerekmektedir.
Ayında oluşmaya başlayan göbek çizgisi Linea Nigra olarak adlandırılır. Kadınların %70 inden fazlasında oluşur. Esmer ve kumral tenli kadınlarda daha sık rastlanır. Doğumdan kısa bir süre sonra geçer.
Hamilelik sırasında büyüyen karın göbek deliğinin genişlemesine neden olur. Orta hatta hormonal olarak bir renk koyulaşması meydana gelir. Bu renklenme sonra geçer.
İlgili 17 soru bulundu
Hamilelik öncesi ciltle aynı renk olduğundan fark edilemeyen göbek deliğinizden kasık kemiğinize kadar uzanan beyaz çizgi (linea alba) hamilelik sırasında artan melanin üretiminden kaynaklanan renk koyulaşması ile linea albayı linea nigraya (siyah çizgi) dönüştürür.
20 Haftalık Gebelikte Anne Karnı Ne Kadardır? Hamileliğinizin 20. haftasında rahim büyüklüğünüz artmaya devam etmektedir. Rahminiz göbek deliğinizin hizasına gelmiştir. 20. haftadan sonra haftalık olarak yaklaşık 1 cm büyümesi beklenmektedir.
Doğumdan sonra normal kiloya ulaşıldığında, karın bölgesindeki derilerin büzüşerek deformasyona uğraması, anneleri karın germe ameliyatına yönlendiriyor. Bu uygulama ile göbek altında kalan dokunun tamamen çıkartılması ve göbeğin yeni yerine yerleştirilmesi sağlanıyor.
Her ne kadar lohusalık 40 gün sürer dense de kadının vücudunun tamamen doğum öncesi döneme dönmesi 6 ayı bulabilmektedir. Vajina çok hızlı bir iyileşme yeteneğine sahiptir; doğumdan sonra 40 gün içinde doğum dikişleri iyileşmekte, vajina eski yapısını kazanmaktadır.
Çiftler doğumdan sonra 6 hafta kadar cinsel ilişki için beklemelidir.
Sağlıklı bireylerde normal göbek deliği yapısı içe doğru uzanırken göbek fıtığı sorunu olan kişilerde göbek deliği dışarı doğru çıkıntı şeklindedir. Göbek fıtığı hastalarında fıtık büyüklüğü bazı hastalarda çok küçük iken bazı hastalarda ise fıtık boyutu büyük olabilmektedir.
Normalde sakal, bıyık, göğüs, sırt, göbek altı, göbek üstü, kuyruk sokumu gibi bölgelerde erkek cinsiyete özgü kıllanma fizyolojik (cinse özel doğal) iken, kadınlarda bu bölgelerde ince tüylenmeler olabilir ancak, bu kaba- kalın kıllanma olağan değildir.
Rahime baskı ve gerilme ile birlikte hamilelikte göbek deliği ağrısı gelişebilir. Vücudun gerçek doğuma hazırlanmasını da sağlayan Braxton Hicks kasılmaları düzensiz ve kısadır.
Hamileyken vücudunuz hormonlarla dolup taşar. Daha yüksek östrojen ve androjen seviyeleri, özellikle son üç ayda daha önce hiç kıl görünmeyen yerlerde kılların büyümesine neden olabilir. Aniden karnınızda, yüzünüzde, boynunuzda, göğüslerinizde ve kollarınızda kılları fark edebilirsiniz.
Karın çevresi
Çoğu kadının karnı 4. aydan sonra belirginleşmeye başlar, sonrasında ise giderek büyür. Hamilelik döneminde anne adaylarının vücut yapısına göre karınlarının büyümesi de değişiklik gösterebilir. Öte yandan anne adayının karın çevresi genişledikçe, karın duvarı gerilir, incelir, parlak bir görünüm alır.
Gebelikte artan östrojen hormonu vücudu doğuma hazırlamakla görevlidir. Ayrıca bu hormon arttıkça anne adayının cildindeki pigmentler de artacaktır. Ciltte lekelenmeler görülebilir, göğüs uçları koyulaşabilir. Bunun yanı sıra göbek çizgisi de oluşur.
Vajina Kaç İlişkiden Sonra Genişler? İlişki sayısı ile vajina genişlemesi arasında ilişki yoktur.
Normal doğum sonrası vajinada gerçekleşen en önemli değişiklik vajinanın genişliğidir. Normal doğum sırasında vajinal genişlik 2-3 cm'den bebeğin kilosuna göre değişmekle birlikte 10-15 cm genişliğine ulaşmaktadır. Ancak doğum sonrası vajina genişliği zamanla azalmaktadır.
Doğum sonrası vajina genişler mi? Doğum sonrası vajina genişleyebilir. Doğum sonrası vajinal genişleme çeşitli faktörlere bağlıdır. Gebe hastanın genetik yapısı en önemli faktördür.
Normal doğumdan sonra adet emzirme durumuna göre değişir. Sadece anne sütü ile bebeğini besleyen annelerin çoğu regl olmaz. Adet görme 3-6 ayı bulabilir. Ara sıra emzirme durumunda ortalama 1,5 aydan itibaren adet başlayabilir.
Lohusa Kuşağı, doğum sonrası rahmin toparlanması, sarkmaması, büzülmesini hızlandırması, göbeğin küçülmesi ve aynı zamanda beli desteklemek için bel/karın bölgesine sarılan bir kumaştır.
Diyet yapmak, pelvik egzersizler, kasları sıkılaştırmak için sporlar yapmak göbek sarkması görüntüsünü hafifletebilir. Bunların etkili olmadığı durumlarda elbetteki karın germe işlemi başarılı sonuçlar verecektir.
CİLTTE KOYULAŞMA
Yanı sıra tek başına östrojenin de bu koyu renk üreten maddeleri uyardığı bilinmektedir. Koyulaşma, gebeliğin erken dönemlerinde başlar ve koyu tenli kadınlarda daha belirgindir. Özellikle zaten koyu renkli olan, meme başı, genital cilt, göbek gibi bölgelerde bu koyulaşma daha belirgindir.
Bu dönemde bebeğin büyümesi hızlanır ve anne karnındaki göbeğin boyutu artar. Genellikle, 5 aylık hamile bir kadının karnı hafifçe yuvarlaklaşmış bir görünüme sahip olabilir. 5 aylık hamile anne adayının karnı, gebeliğin daha ileri aşamalarında daha da büyüyecektir.
5. ayın içerisinde olan annemizin o ay içerisinde haftada yarım kilodan toplamda 2 kilo alması beklenir. Annemiz 20 haftalık gebeliğin sonunda gebeliğin başından beri ortalama olarak toplamda 4,5 kilo civarında kilo almış olmalıdır. Hamilelik boyunca toplam kilo alımı ortalama 11 – 14 kilo aralığında olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri