Pâté, genel anlamda içeriğinde ördek, sülün gibi kanatlı kümes hayvanlarının ciğerinin bulunduğu et ezmesidir. Pate ayrıca domuz, balık veya sığır etinden de yapılabilir.
Genelde, malzemesinde ördek, sülün gibi kanatlıların ciğeri olan bir et ezmesi.
Pate, Fransa'da macun anlamına gelen bir çeşit aperatiftir. Vejataryen varyantlarının olduğu söylense de çoğunlukla et ile yapılır. Biz sizler için tavuk ciğeriyle denedik siz kaz ciğeri ile de deneyebilirsiniz.
Profiterol ve ekler hamuru olarak da bilinen pate a choux, Fransız mutfağında sık sık tüketilen bir hamur işidir.
Pate genel olarak Avrupa'da Noel sezonunda daha çok yenir. Ama tabii ülke ve şehre göre bu alışkanlık değişebiliyor. Patenin doğum yeri olan Strazburg Fransa'da her köşede bir 'pateci' bulmak mümkün. Yaz veya kış, Noel veya Paskalya pek farketmiyor.
İlgili 23 soru bulundu
Pate, ciğerin her türlüsüyle yapılabilen ve genellikle aperitif olarak tüketilen bir ürün. Kaz ciğerinden yapılan pate dünya mutfaklarında oldukça ünlü ama siz çok benzer bir lezzeti tavukla da ortaya koyabilirsiniz.
Pate: Malzemesinde ördek, ciğer, sülün ve domuz eti ya da ciğeri olan bir et ezmesi.
Ördek ciğerinin püre haline gelmiş şeklidir. Gurme mutfaklarda tercih edebilir. Ördek ciğeri ile lezzetli kanepeler hazırlayabilirsiniz. Pişirilmiştir, doğrudan tüketilebilir.
New York Belediye Meclisi, hayvanların çabuk kilo alması ve ciğerlerinin yağlanması için boğazlarına boru sokularak zorla beslenmesi yoluyla elde edilen kaz ciğerlerinin 2022'den itibaren yasaklanmasını öngören tasarıyı onayladı.
Fransız mutfağının en önemli reçetelerinden biri olan Kanatlı hayvanların sakatatları kullanılarak hazırlanan pateler, bizim damak zevkimizi de çok uzak olmayan ve çok eskiden beri sofralarımıza lezzet katan meze ve başlangıç türlerindendir.
"Foie gras" ya da "Pate" olarak isimlendirilmektedir.
Ahçı sözcüğü, yemek manasına gelen aş kelimesinden türetilmiştir. Ağız ve şive farkından ötürü, bu kelime bazı yerlerde aşçı, bazı bölgelerde ise aşçı şeklinde telaffuz edilir. Sözlük anlamı yemek hazırlayan, sunan ve pişiren olan kelime, 17. yüzyıldan bu yana kullanılmaktadır.
Gastronomi mezunları, gastronomi uzmanı olarak adlandırılırlar.
Şef, genellikle belirli bir mutfağa odaklanan, yemek hazırlamanın tüm yönlerinde uzman, eğitimli, profesyonel bir aşçı ve esnaftır.
Arnavut ciğeri, geleneksel olarak soğan ve maydanoz ile servis edilen, acı biber ve baharatlanmış yağda kızartılmış kuzu veya dana karaciğer küplerinden yapılmış bir Türk yemeğidir.
Ciğer çoğu zaman una bulanarak pişirilir. Un kullanımı kokuyu bir miktar giderir. Ciğeri bulamak için kullandığınız unun içine ekleyeceğiniz bir tutam kişniş kokuyu tamamen yok edecektir. Ciğer pişirirken dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da yağ seçimi ve kullanacağınız miktardır.
Bu nedenle besin maddeleri açısından en zengin beslenen organ ciğerdir. Hayvanların ciğeri tüketilmektedir ve insanların ihtiyaç duyduğu besin maddeleri hayvan ciğerinden alınmaktadır. Kuzu, tavuk ve dana ciğer tüketime uygun olarak hazırlandığında sağlık için oldukça faydalı bir et türü sunulur.
Gastronomi Şehirleri: Mutfak Mirasımız!
Unesco tarafından şu an için 3 şehir birbiriyle yarışmakta. Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye'nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
Gastronomi ve mutfak sanatları 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Aşçılık ise 2 yıllık bir önlisans bölümüdür. İki bölümün ders içerikleri hemen hemen aynıdır. Aşçılık bölümü gastronomi bölümünün bir özeti şeklindedir.
Gastronomi mesleği son günlerde ülkemizde de sıkça rağbet görmeye başladı. Bu bölüm genellikle aşçılıkla karıştırılmaktadır ancak gastronomi 4 yıllık bir lisans bölümü iken aşçılık önlisans bölümüdür.
Şikemperver de sürekli yemek yemek isteyen, sofradaki bütün yiyecekleri silip süpüren ama bir türlü de doymak bilmeyen kimselere denir.
Yamyamlık eylemini gerçekleştiren kişi yamyam olarak adlandırılır.
Gastronom: Gastronomiyi uygulayan kişiye gastronom denir.
Kendilerine aynı zamanda 'gastronomist' denildiği de olur.
Ciğer kebabı, menşei Diyarbakır,Gaziantep ve Şanlıurfa olan fakat Türkiye'nin güney illerinde sıklıkla yapılan bir kebap türü. Ayrıca Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır illerinde sabahları kahvaltı olarak da tüketimi söz konusudur.
Tavuk ciğeri, içerdiği zengin protein ve mineraller sayesinde kırmızı etin yerini tutabilen önemli bir besindir. Çoğu insan sakatat tüketimine karşı mesafeli olsa da insan sağlığına et tüketiminde daha faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Vitamin, mineral ve proteinler ciğerde enzimlenerek depolanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri