Sırt, diş, mide, karın, kasık, ayak, göğüs gibi noktalarda görülen ağrılarda özellikle ilk gebelikte dikkat edilmeli ve sıradan olmayan durumlarda en kısa sürede uzman fikri alınmalıdır.
Ancak hamileyken karın ağrısı hissetmeniz her zaman olmasa da doktora gitmenizi gerektirebilir. Ağrı şiddetli ise, geçmiyor ve şiddeti artıyorsa, kanama, idrarda yanma, ateş, ishal ile beraber ise muhakkak doktorunuza başvurmanız gerekir.
Gebelikte karın ve kasık ağrıları çok sık karşılaşılan ve çok şiddetli ve sık olmadığı sürece sorun teşkil etmeyen sıkıntılardır. Ancak bu ağrıların beraberinde az ya da çok vajinal kanama veya pis kokulu akıntı geliyorsa mutlaka hiç vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekmektedir.
Rahmin büyümesi nedeniyle bağda gerilme oluşur ve bu, ağrıya sebebiyet verir. Hamilelik ilerledikçe bağdaki gerilme artar. Alt batın ve kasıklarda, oturup kalkarken fazlalaşan keskin bir ağrı ortaya çıkar. Hapşırma ve öksürme gibi eylemler de bu ağrıyı tetikler.
İlgili 24 soru bulundu
Ağrı veya hafif kramplar hamileliğin göstergelerinden kabul edilir. Çoğu zaman normal bir durum olup tehlike taşımaz. Adet olacakmış gibi bir ağrı hissi hamilelikte görülebilir ancak adet ağrısı gibi bir ağrı görülmesi her zaman hamilelik anlamına gelmez.
Hamilelik döneminde salgılanan progesteron hormonu bağırsak hareketlerini azaltarak gebelerde gaz ve kabızlık gibi sindirim problemlerine yol açar. Gaz ve kabızlık ise kasık bölgesinde baskı yaratarak özellikle sol kasıkta ağrı meydana getirir.
Karnın alt kısmında ağrının en muhtemel sebeplerinden biri sindirim sistemi sorunlarıdır. Bu sorunlar arasında irritabl bağırsak sendromu (IBS), gastroenterit, ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi durumlar yer alabilir. Bu sorunlar, sindirim sisteminin düzgün çalışmaması sonucu ağrıya neden olabilir.
Vücut tipine göre hamilelikte karın sertleşmesi farkı olabilir. Zayıf ve ince vücut yapısı olan anne adaylarında gebeliğin erken döneminde sertleşme görülür. Kilolu anne adaylarında ise üçüncü trimester sonrası bu sorunlar ortaya çıkmaya başlar.
Yine gebeliğin erken dönemlerinde özellikle 4 ve 5. haftalarda embriyonun rahme yerleşmesine bağlı, şiddetli olmayan, genellikle batma tarzında hafif kasık ağrıları olabilir. Bu ağrılar çoğunlukla istirahatle geçer.
Hamileliğin ilk haftasında kasık ağrısı, yorgunluk, göğüs hassasiyeti, hafif karın krampları görülebilmektedir. En yaygın ilk hamilelik belirtisi adet gecikmesidir. Diğer gebelik semptomları şöyle sıralanabilir: Mide bulantısı ve kusma.
Gebelikte en sık görülen ağrılar karın ve kasık ağrılarıdır. Hamilelik ilerledikçe sıklaşan ve şiddeti de artan karın ve kasık ağrılarının büyük bir bölümü ile doğal yollarla baş etmek mümkündür. Gebeliğin doğal bir sonucu olan bu ağrıların geçmemesi ya da çok şiddetli olması durumunda uzmana danışılmalıdır.
Hamilelik döneminde anne adaylarının şikayet ettiği ve normal olarak endişelendiği konulardan biri olan hamilelikte karın ağrısı, çoğunlukla her hamile hanımların başına gelen bir olaydır. Çoğu zaman zararsız olan bu ağrıların temel nedeni, rahmin büyümesi ile onu takip eden bağların gerilmesi ile oluşur.
Hamilelik döneminde keskin hissedilebilen ama çoğu zaman zararsız olan karın ağrılarının en yaygın nedeni büyüme ağrıları olarak da bilinen, rahimin büyümesi ile bu büyümeyi desteklemek için bağların gerilmesidir. Hamilelikte yine sıklıkla karşılaşılan kabızlıkta karın ağrısının bir başka yaygın nedenidir.
Hamilelikte karın ağrısı, gebeliğin herhangi bir döneminde meydana gelebilir. Gebelikte karın bölgesinde ağrı hissedilmesi özellikle hormonal değişikliklerin yoğun şekilde meydana geldiği ilk trimester dönemi için normal kabul edilir.
Rahim içi ve dışı enfeksiyonlar, çoğul gebelikler, amniyon mayiinin fazla olması, rahmin yapısal anormallikleri, rahim iç tabakası (desidua) içine kanamalar, genetik faktörler, doğumu başlatan fizyolojik mekanizmaların erkenden tetiklenmesi erken doğumun başlıca nedenleri arasında sayılabilir.
Hamilelikte şişkinlik, her dönemde olabilir ancak özellikle beşinci ay ve sonrasında daha belirginleşir, gebeliğin üçüncü döneminde ise farklı nedenlerden dolayı artar.
Özellikle yemek sırasında bol kıyafetler giymek faydalı olabilir. Gaz akışını artırmak için mide, bağırsak ve karın bölgesi sıcak tutulabilir. Ilık bir duş ise gaz sancısı yaşandığında semptomların azalmasına yardımcı olabilir.
Mide ve bağırsak bozuklukları, böbrek taşları, kadın ve erkek üreme organlarının hastalıkları, şeker hastalığı, böbrek üstü bezi hastalıkları, kadınlarda adet sancıları, bazı kan hastalıkları, kurşun ve morfin gibi maddelerin zehirlenmeleri ve zona gibi hastalıklar nedeni ile karın ağrısı oluşabiliyor.
Hamilelik sırasında pelvik ağrı sık görülür. Yoğun veya batan bir ağrı, sürekli veya ara ara gelen, hafif veya şiddetli bir ağrı olabilir. Ağrının belinize, poponuza veya kalçalarınıza doğru yayıldığını hissedebilirsiniz. Pelvik ağrıyı yalnızca belirli hareketlerde, örneğin yürürken hissedebilirsiniz.
Karnın alt bölgesi ve kasıklarda ağrı rahim iltihabı belirtisi olabilir. Ağrı bazen hafif bazen şiddetli yaşanabilmektedir. Kötü kokulu vajinal akıntı rahim iltihabı belirtileri arasındadır. Cinsel ilişki veya cinsel ilişki sonrası kanama, adet dışı kanamalar rahim iltihabı belirtiler arasındadır.
Gebeliğin ilk 3 aylık dönemi olan 1. trimesterda karın ağrısı normaldir; çünkü anne adayının vücudunda yoğun olarak hormonal değişimler oluşur. Ayrıca bu dönemde karın ağrılarına sabah bulantıları da eşlik eder. 2. trimester yani 20. haftaya doğru bu belirtiler hafifleyebilir.
Bunun sebebi gebelik nedeniyle artan relaxin hormonu özellikle kalça bölgesindeki eklemlerde ve bağlarda gevşemeye neden olur. Bu nedenle siyatik ağrı sık görülür. Hamileliğin ilerlemesi ile artan bebek ağırlığı eklem ve bağlarda baskıyı arttırır.
Bu şikayetlerden biri de gebelikte vajina batması ve vajina ağrısıdır. Gebelik döneminde pek çok anne adayının şikayetleri arasında yer alan vajinada ağrı ve batma hissi, genellikle adet gecikmesinden 2-3 hafta sonra görülür. Ağrı ve batmanın daha çok hissedildiği dönem ise, gebeliğin 12. ve 16. haftaları arasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri