Kabızlık sizin için rahatsız edici olabilir, ancak gebelikte kabızlıktan ıkınmak bebeğinize zarar vermez. Rahim açılması başlamamış yani doğumu başlamamış sorunsuz ilerleyen bir hamilelikte ıkınma, doğumu başlatmaz veya düşüğe sebep olmaz.
Hamilelikte kabızlığa bağlı olarak şiddetli ıkınma bebeğe bir zarar vermez.
Anne adayının sağlığı konusuna gelinecek olursa, hamilelikte görülen çoğu kabızlık sorunu herhangi bir hastalığın belirtisi değildir. Fakat kabızlığın kontrol altına alınmadığı ve şiddetlenerek devam ettiği durumlarda anal fissür (makat çatlağı) gibi bazı sorunlara yol açabilir.
Gebelikte kabızlık genellikle zararsızdır. Ancak uzun süreli ve şiddetli kabızlık, rahatsızlık ve rahimde baskıya yol açabilir. Bu nedenle, kabızlık sorunu devam ederse doktorunuza danışmanız önemlidir.
Lif İçeriği Yüksek Besinler Tüketin
Beslenme programınıza taze sebze ve meyveler, kuru baklagiller, kepekli tahıllar gibi kabızlığa iyi gelen yiyecekler ekleyerek, gebelikte kabızlık sorununu en aza indirebilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
Hamilelik boyunca tuvalette hiç geçirmediğiniz kadar zaman geçiriyorsunuz. Gün ve gece boyunca sürekli tuvalete çıkıyorsunuz. Hamile kadınların hiç de hoşlanmadığı bu durum hamilelik boyunca yaşanan normal bir süreçtir. Sık tuvalete gitme gün içinde ve gece boyunca sürekli görülen bir durumdur.
Hamilelik boyunca hızla büyüyen rahim ve bu süreçte değişen hormon seviyeleri bağırsakları baskı altına alır. Bu dönem boyunca sindirim sistemi normalde olduğundan daha yavaş çalışır. Bu da anne adayının kabızlık gibi sorunlarla baş başa kalmasına sebep olur.
Kayısı, erik, incir, armut gibi meyvelerin bağırsakları çalıştırma özelliği diğer meyvelere göre daha fazladır. Bu meyveleri taze olarak iyi yıkayıp kabuklarını soymadan, kuru olarak veya komposto şeklinde de tüketin. Muz, kabuksuz elma, havuç, patates kabızlığı arttırdığından bu dönemde daha seyrek tüketin.
İncir, elma, havuç, üzüm, avokado, kuru erik, kayısı, fasulye, mercimek ve keten tohumu gibi lif oranı yüksek sebze, meyve, bakliyat ve tahıl gibi gıdalar, bol su tüketimi ve egzersiz yapmak dışkının yumuşamasını ve bağırsak hareketlerini tetikletmeyi sağlayarak kabızlığı geçirmeye yardım eder.
Anemi, yorgunluk, halsizlik, soluk cilt ve nefes darlığı gibi belirtilerle kendini gösterir. Sindirim problemleri: Folik asit eksikliği, ishal, kabızlık, bulantı ve iştah kaybı gibi sindirim problemlerine neden olabilir.
Ne zaman başlayacağı, kişiden kişiye değişse de, 6 ila 8. haftalar civarı tuvalete daha sık çıkma ihtiyacı hissetmeye başlayabilirsiniz. Hamilelik boyunca sürecek mi?
Bu dönemde hormonlarında etkisi ile bağırsak hareketlerinde azalma ayrıca oluşan bulantı, buna bağlı sıvı azalması ve kuru gıda tüketiminin artmasına bağlı kabızlık, karın şişliği de karın ağrılarına neden olabilir.
Sürekli Sabit Şekilde Oturmaktan Kaçının
Bu sorunun şu ana kadarki bilimsel cevabı; hayır. Yapılan araştırmalar, bilgisayar tarafından yayılan dalgaların, hamilelik süresince bebeğe herhangi bir zarar vermediğini ortaya koymuş durumda.
Hamilelik döneminde kurşun, kimyasal maddeler, röntgen ışınları ve iyonlaştırıcı radyasyon, boya buharı, tarım ve haşere ilaçları ve temizlik maddeleri hem anne adayı hem de bebeği için risk oluşturabilir.
İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilirse bebeğe zarar vermez.
Sebze çorbası yapılabilir ve çorbanın içine 1 çay kaşığı kadar zeytinyağı eklenmesi kabızlığı önleyebilir.
Düzenli yapılan egzersiz, daha fazla lifli beslenmek, daha fazla su içmek bağırsağı iyi çalıştırmanın yollarındandır.
İçerisinde bulunan yüksek miktarda lif, bağırsakları uyarır ve harekete geçirir. Birkaç gün boyunca sabah kahvaltısına muzla başlarsanız kabızlığınız büyük oranda azalır ve iyileşme gösterir. Dilerseniz bir kapta bal ve muzu karıştırıp püre olarak da tüketebilirsiniz.
Un ve karbonhidrat içeren yiyecekler basit ve sindirimi kolaylaştırır. Ekmek, tost, kraker, pirinç ve makarna bu açıdan sana iyi gelebilecek yiyeceklerdir. Hazır et suları yerine et veya tavuk lifleri ve bazı kök sebzeler içeren sulu et suları tüketmelisin.
Bol sıvı almalısınız ama bunu yemek dışında tüm güne yayabilirsiniz. *İçeceklerinizi, şişeden değil de bir bardakla almanız yine hava yutulmasını önleyecektir. *Kabızlığı gidermek ya da hafifletmek de gaz oluşumunu azaltacaktır. *Suni tatlandırıcı içeren gıdalardan kaçının.
Hamilelikte karın ağrısı, genellikle hamileliğin normal bir parçasıdır ve rahimdeki büyüme ve yuvarlak bağların gerilmesiyle ilişkilidir. Rahmin genişlemesi ve bağların esnemesi, karın bölgesinde hafif ağrılar veya kramplar yaşanmasına neden olabilir. Bu ağrılar genellikle uzun sürmez ve şiddetli değildir.
Vücut tipine göre hamilelikte karın sertleşmesi farkı olabilir. Zayıf ve ince vücut yapısı olan anne adaylarında gebeliğin erken döneminde sertleşme görülür. Kilolu anne adaylarında ise üçüncü trimester sonrası bu sorunlar ortaya çıkmaya başlar.
Yorgunluk hissettirecek hızda tempolu aktiviteler rahime giden kan akımının azalmasına sebep olurlar. Bunun sebebi annenin yoğun egzersiz sırasında artan oksijen ihtiyacıdır. Kan bu durumda annenin yaşamsal diğer organlarına doğru gidecek ve rahime yani bebeğe giden kan miktarını azaltacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri