I. Selim, babasının antlaşmaya uymaması sebebi ile 40 bin kişilik ordu ile şehzade Ahmet'e saldırdı. Bu savaşta yenilen I. Selim, yeniçerilerin desteğini alarak Osmanlı padişahı oldu. Yavuz Sultan Selim 51 yıllık hayatında, 8 yıl boyunca Osmanlı Devleti'nde hüküm sürdü.
Karakterinin sertliğinden dolayı “Yavuz“ ve şehzâdeliğinden beri “Selim Şah“ denen Sultân Selim, 7 Safer 918/Nisan 1512'de Osmanlı padişahı olmuş ve 8 sene, 9 ay bu tahtta oturduktan sonra 8 Şevval 926/ 21 Eylül 1520'de vefat etmiştir.
1789-1807 arası hüküm süren III. Selim, döneminde birçok yeniliğe imza atmıştır.
Sultan Selim Tahta Çıktı - Muhteşem Yüzyıl 139.Bölüm - YouTube.
I. Süleyman, imparatorluğu 16. yüzyılda doruk noktasına çıkaran ve 46 yıllık saltanatıyla Osmanlı tarihinin en uzun süre tahtta kalan padişahıydı. V. Murad, 19. yüzyıl gerileme döneminde kayıtlardaki en kısa tahtta kalan padişahtı.
İlgili 45 soru bulundu
Padişah Abdülaziz'in bir saray darbesi sonucu tahttan indirilişinden sonra onun yerine tahta geçmiş, 93 gün boyunca tahtta kaldıktan sonra akli dengesinin bozulduğu gerekçe gösterilerek 31 Ağustos 1876'da padişahlık makamından indirilmiştir. Osmanlı tarihi boyunca en az süre yönetimde kalmış olan padişahtır.
Kanuni Sultan süleymanın boyu 1.78-1.80 arası olarak tahmin edilmiştir. En kısa padişah Sultan IV. Murad en uzun padişah ise fatih Sultan Mehmet in dedesi olan Sultan I. Mehmet dır.
İkinci Selim Han, babası Kanunî Sultan Süleyman Han devrinde birçok savaşa katılmakla beraber, tahta geçtikten sonra ordunun başında hiç sefere çıkmadı. Çünkü devrinde, umumiyetle büyük deniz seferleri yapıldı ve bu seferlere de padişahın kumanda etmesi âdet değildi... O, imarcı bir padişahtı.
Selim'den sonra 3. Murat adıyla tahta çıkan padişahtır.
Yavuz Sultan Selim'de babasından beddua almıştır. 2. Bayezit ona "Kılıcın keskin, ömrün az olsun Selim!" Diye beddua etmiştir ve Allah'ın işine karışmak gibi olmasın ama sanırım bu yüzden Sultan Yavuz tahta geçtikten 8 sene sonra vefat etti.
Sultan III. Selim Han aynı zamanda en çok resmi yapılan padişahtır. Hem yerli hem de yabancı ressamlar tarafından onlarca kez resmedilmiş, önceki padişahların aksine resimlerini Avrupa'da da dağıttırmıştı. En meşhurlarından biri, Konstantin Kapıdağlı tarafından 1803 tarihinde yağlıboya tablo olarak yapılanıdır.
Üçüncü Selim, işte bu yüzden bütün bu olumsuzlukları ortadan kaldırıp, eski haşmetli günleri geri getirecek bir hükümdar olarak görüldü ve halk padişahtan derhal bir şehzade beklentisi içine girdi. Ama, kendisine büyük ümitler bağlanan Üçüncü Selim, kısırdı.
Şehzade Selim'e kızı Ayşe Hatun'u vermiş olan Kırım Hanı Mengli Giray, ona askeri destek sağlayarak tahta geçmesine yardım etti. 1512'de tahta çıkan Sultan Selim, babasının son dönemlerinde doğuda ortaya çıkan Şii Safevî tehlikesine karşı mücadeleye girişti.
#shorts - YouTube. Osmanlı Devleti'nin 12. Padişahı 3. Murat. 135 Çocuğu olan padişah.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün de dahil olduğu Kuzey Marmara Otoyolu'nun işletme süresi 7 yıl 8 ay 20 gün. Otoyolun tamamen kamuya devri 2 Ağustos 2024'te olacak.
VI. Mehmed'in mezarı. Vahdeddin, 16 Mayıs 1926'da San Remo'da öldü. Cenazesi Türkiye hükûmeti tarafından kabul edilmedi ve Şam'a getirilerek Süleymaniye Külliyesi kabristanına defnedildi.
Selim (Osmanlıca: سليم ثانى Selīm-i sānī, divan edebiyatındaki mahlasıyla Selîmî ve Tâlibî), Sarı Selim veya Sarhoş Selim (30 Mayıs 1524, Kostantiniyye - 15 Aralık 1574, Kostantiniyye), 11. Osmanlı padişahı ve 90. İslâm halîfesidir. Kânûnî Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın oğludur.
Hatta bazı Osmanlı padişahları seferlere bizzat katılmış, ordulara liderlik etmiştir. Hayatının çoğunu savaşlarda geçiren Osmanlı hükümdarları bile bulunmaktadır.
2. Selim Kütahya sancakbeyi iken babası Padişah kanuni Sultan Süleyman'ın ölümü üzerine İstanbul'a gelerek 30 Eylül 1566 günü 42 yaşında iken tahta geçti. 2. Sultan Selim tahtta olduğu süre boyunca kendisi hiç sefere çıkmamıştır.
IV. Mehmed veya Avcı Mehmed adıyla da anılır, 19. Osmanlı padişahı ve 98. İslam halifesidir. Padişah İbrahim'in Turhan Sultan'dan olan oğludur. Babasının tahttan indirilmesinin ardından 1648'de 6 yaşında tahta çıkan en genç padişah oldu.
Sultan I. Mustafa ağabeyi Sultan I. Ahmed'in vefatı üzerine 22 Kasım 1617'de hanedanın en yaşlı mensubu olarak tahta geçti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri