Gebelik meydana geldikten sonra adet görülmez, ancak kanama olabilir. Bu kanamalar gebeliğin başlangıcında oluşan implantasyon kanaması adı altında, lekelenme şeklinde embriyonun rahme yerleşmesine bağlı olarak görülebilir. Çoğu anne adayı da bu kanamaları adet kanamalarıyla bağdaştırmaktadır.
Genellikle kadınların önemli bir bölümü gebelik döneminde adet kanaması yaşamazlar. Ancak önemli bir bölümü dış gebelik, düşük, doğum kontrol yöntemi sonrası gebelik gibi nedenlere bağlı olarak çeşitli kanamalar yaşayabilirler. Bunun yanında yerleşme kanaması şeklinde ilk 3 ay içinde yaşanan çeşitli kanamalar vardır.
Sağlıklı ve üreme çağında olan kadınlar, adet kanaması döneminde korunmasız şekilde cinsel ilişki yaşarlarsa gebe kalma şansları her zaman bulunur. Adet döneminde diğer dönemlere göre hamile kalma şansı daha düşüktür ancak bu yok anlamına gelmemektedir.
Hamilelikte üstüne görmenin bilimsel adı da yerleşme kanaması olarak bilinir. Bu terim halk arasında üstüne görme olarak kullanılır. Yerleşme kanaması yaşayan kadınlarda gebelik olduğu anlaşılmaz. Tüp bebek tedavisinde başlayan gebeliklerde gebelik testi yapılmadan birkaç gün önce kanama olur.
Halk arasında üstüne adet görmek denilen durum aslında gerçek bir adet kanaması değildir. Gebeliğin başında gebelik ürününün rahim iç tabakasına yerleşmesinden kaynaklanan bir kanamadır buna aynı zamanda implantasyon kanaması (Tutunma kanaması) da denilir. Her gebelikte bu kanama oluşmaz.
İlgili 37 soru bulundu
En son korunmasız ilişkiden sonra zamanında, normal miktarda adet görmüş bir kadın gebe değildir. Ama adet miktarı, süresi, kanama şekli normal adetten farklı ise, kişi bir farklılık hissetmişse gebelik yönünden analiz gerekir.
Yerleşme veya implantasyon kanaması; doğal adet döngüsüne göre beklenen kanama tarihinden genellikle 2 – 5 gün önce yaşanan, iç çamaşırda leke olarak görülebilen, pembe veya kahverengi renklerindeki akıntı şeklinde kanamaya denir.
Yerleşme kanaması ise döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunmaya çalıştığı süreçte meydana gelir. Çünkü bu tutunma bölgesinde bulunan bazı kan damarları parçalanır ve hafif bir kanama oluşur. Hamile kadınlarda görülen yerleşme kanaması, hamilelikte lekelenme olarak da bilinir.
Yerleşme kanamasının süresi genellikle kadından kadına değişebilir. Tipik olarak, yerleşme kanaması 1 ila 3 gün arasında sürer. Ancak, bazı durumlarda süresi daha kısa veya daha uzun olabilir. Bu süre genellikle adet döneminden daha hafif ve daha kısa olabilir.
İmplantasyon kanaması, adet döneminizin akışından çok vajinal akıntının akışına benzer. Adet döngüsünde yaşanan kanamaya göre farklılık gösterir. Adet dönemlerinde tüm kadınlar aynı kan akışına sahip olmayabilir. Bazı kişilerde yoğun şekilde görülürken bazılarında ise daha akışkan bir yapıya sahiptir.
Bunun pek çok örneği vardır. Ve halk arasında ''üste görme'' diye söz edilir. Yani kadın hamileliğin en dikkat çekici belirtisi olan adetlerin kesilmesi olayıyla karşılaşmadan, yine düzenli olarak adet görmeyi düşdürse de hamile kalmış olabilir. Bu adetlerin bir, iki ya da en fazla üç ay sürdüğü bilinir.
Yani özetle bir kadın yumurtlaması gerçekleşip hamile kaldıktan sonra da adet olmaya devam edebilir. Yine de hamileyken adet olmak istisnai bir durumdur. Hamilelikte adet olmak dendiğinde, her ay düzenli olarak yaşanan regli düşünmeyin. Dikkat!
Bu konu aynı zamanda üstüne görme adet kanaması gibi olur mu diye merak edenler için de önemli bir noktadır. Adet kanamasının aksine implantasyon kanaması, genellikle 24-48 saatten uzun sürmez. Adet kanamasına göre süresinin yanı sıra yoğunluğu da daha azdır.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Hamilelik testi genellikle adet gecikmesi olduğu zamanlarda yapılır. Ancak yine de karar hamile olduğunu düşünen kişilerindir. En doğru sonucu almak için hamilelik testinin regl döneminin gecikmesinden sonraki beş gün içinde yapılmasıdır. Tabi regl döneminde de hamilelik testi yapılabilir.
Düzenli bir adet döngüsüne sahip olan ve asla gecikme yaşamayan kadınlarda ortalama 7 ila 10 günlük gecikme, hamilelik şüphesini akla getirebilir. Ne var ki bu kadar düzenli bir vücuda sahip olan kadın sayısı azdır.
Bebeğin döllenmeden sonra rahime yerleşme süresi ise 5 hafta sonuna kadar devam eder. Bebeğin rahime yerleştiği nasıl anlaşılır? Sorusunun cevabı ise kasık ağrılarıdır. Kasık ağrıları bebeğin rahime yerleşme sürecinden dolayı meydana gelir.
Adet kanaması beklenen döneme oldukça yakın bir zamanda başlayan bu kanama adet kanamasına benzer ancak tamamen farklıdır. Adet kanaması bir iki gün içerisinde şiddeti ve yoğunluğu artan kırmızı renkli akıntıya sebep olurken, yerleşme kanaması lekelenme tarzı açık renkte bir kanama olarak kendini gösterir.
İmplantasyon (Yerleşme) Kanaması: Gebeliğin en erken bulgusu olabilir. Oluşan embriyo rahim içine yerleşirken ilişkiden 6-12 gün sonra yani beklenen adet tarihinin son bir hafta lekelenme tarzında ya da biraz daha fazla kanama olabilir. Bazı kadınlarda kanama ile birlikte kramp tarzında ağrı olabilir.
Hamileliğin ilk 6 haftasında kanama çok doğaldır. Bu nedenle söz konusu dönemler, özel bir duruma işaret etmez. Gebelerin ortalama %25'inde kanama durumu ortaya çıkabilir. Vajinal kanamaları korkutucu bir durum olarak lanse etmek doğru olmayacaktır.
Peki stres adeti en fazla kaç gün geciktirir? Bu konuda net bir cevap vermek zor olsa da, stresin adeti en fazla birkaç gün geciktirebileceği düşünülmektedir. Ancak, bu durum kadından kadına değişebilir ve bazı kadınlarda adet gecikmesi daha uzun sürebilir.
Bununla birlikte adet döneminde ilişkiye girmenin sonucunda kanamada bir kesilme durumu söz konusu değildir.
Yumurta ve spermin birleşmesiyle oluşan embriyonun rahme tutunması, yaklaşık olarak döllenmeden 10-12 gün sonradır.
Yerleşme kanamasından kaç gün sonra test yaptırılır sorusunun cevabı; yerleşme kanaması üzerinden yaklaşık 5 ile 6 gün geçtikten sonra idrarda gebelik testinin pozitif olarak gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri