Gebelikte Tarama Testleri 2'li test ilk trimester tarama testi olup 11-14. haftalar arasında, 3'lü test ise ikinci trimesterde 15-19. haftalar arasında yapılır. Diğer testler ise fetal DNA testi, CVS ve amniyosentez ise taramadan çok tanı testleri olup bize kromozom bozuklukları ile ilgili sonuç verir.
Testin yapılabilir olması için anne adayının kan örneğinden elde edilen fetüs DNA'sının belirli bir oranda olması gereklidir. Bu sebeple gebeliğin 10. haftasından sonra yapılması tavsiye edilmektedir. Daha öncesinde yapılan testlerde netice alınamama ihtimali yüksektir.
Üçlü tarama testi, down sendromu (trizomi 21), nöral tüp defekti ve trizomi 18 adı verilen genetik hastalığın anne karnındaki bebekte olma olasılığını saptayan bir kan incelemesidir. Ayrıca üçlü test yardımı ile diğer bazı anomalileri de saptamak olasıdır.
Üçlü tarama testleri, riskli gebeliklerin önceden saptanmasını, bebekte herhangi bir kromozom anomalilerin olup olmadığını ve hem annenin hem de bebeğin sağlıklı bir süreç geçirmesini sağlamada önemli bir adım olmaktadır ve yapılması mutlaka gerekli olan testlerdir.
Üçlü tarama testi, gebeliğin ikinci üç aylık sürecinde (ikinci trimesterde) yapılan testler arasındadır ve sıklıkla 16. ve 18. gebelik haftaları arasında uygulanır.
İlgili 31 soru bulundu
Dörtlü tarama testi ne zaman yapılır? Dörtlü tarama testi genellikle hamileliğin 15 ila 18. haftaları arasında - ikinci üç aylık dönemde - yapılır. Ancak işlem 22. haftaya kadar yapılabilmektedir.
Dörtlü tarama testi gebelik sürecinde yapılması gereken bir testtir. Dörtlü tarama testi gebeliğin 15 ve 22.haftaları arasında yapılmaktadır yani 3.ve 5.aylar arasına tekabül etmektedir. Gebelik boyunca sağlıklı bir yaşam sürmeleri adına ve bebeğin riskli bir yaşam sürmemesi adına çok büyük önem arz etmektedir.
üçlü test ve dörlü test :16-20. haftalar arasında yapılır.
Bu testlerden Down sendromu konusunda en değerli bilgiyi ikili test verir. Eğer bu testi yaptırdıysanız, üçlü ve dörtlü testi yaptırmaya gerek yoktur.
Gebelikte yapılan halk arasında zekâ testleri olarak bilinen 2'li ve 3'lü (ya da 4'lü) testler kromozom bozukluklarını tespit etmek için kullanılan testlerdir. 2'li test ilk trimester tarama testi olup 11-14. haftalar arasında, 3'lü test ise ikinci trimesterde 15-19. haftalar arasında yapılır.
Devlet özel hastanelerde üçlü tarama test yaygın olarak yapılabilen bir testtir. Testin fiyatı ise testin yapılacağı hastane ve sağlık merkezine göre farklılık gösterir. Fiyatlar ortalama olarak 250 TL ile 500 TL arasında seyreder.
Genetik bozuklukların tespit edilmesi için çeşitli tarama testleri uygulanır. Bu testlerden biri olan dörtlü tarama testi gebelik sürecinde anneden alınan örneklerin down sendromu, nöral tüp defekti, trizomi 18 ve spina bfida açısından incelenmesi için yapılan bir tarama testidir.
İkili tarama testi hamileliğin 11–14'üncü haftaları arasında yapılan Down ve Edwards (trisomi 21 ve 18) sendromlarının taranmasında kullanılan bir tetkiktir. Bu sendromların taramasını onaylayan tüm hamilelerde ikili tarama testinin mutlaka uygulanması önerilmektedir.
Hamileliğiniz sırasında, doktorunuzu birkaç haftada bir göreceksiniz. Bazı ziyaretler, bebeğinizin sağlığını yakından takip etmek için kan testleri ve diğer taramaları içerir. Anne serumu taraması olarak da adlandırılan dörtlü tarama testi, kanınızdaki dört maddeyi analiz eden bir doğum öncesi tarama testidir.
Hayır, tarama testi ideal olarak ilk trimesterde (11-14 hafta arasında) bu konuda eğitim almış bir hekim tarafından yapılmalıdır. Bu dönemde yapılamamışsa ikinci dönemde (15-20 hafta arasında) yapılması yeterli olur. Nadiren her iki dönemin birlikte kullanıldığı durumlar da olabilir.
Hamileliğin ilk 13 haftası birinci trimester, 14-26 haftaları arası ikinci trimester ve 27. haftadan sonrası da üçüncü trimesteri oluşturur. İkili tarama testi ilk trimesterin sonu ile ikinci trimesterin başı arasındaki dönemde yapılır. Daha spesifik olarak 11 ile 14. haftalar arasında yapılır.
Devlet hastanesinde yapılan ikili tarama testinde test için ödenmesi gereken ücret SGK kapsamında değerlendirilir. Hastanede ikili tarama testi yapılıp yapılmadığı konusunda bilgi almalısın.
Teste göre Serbest beta HCG'nin yüksek seviyeleri Down sendromu riskini tanımlar. Bunun yanında düşük protein seviyeleri ise Down sendromu riskini taşıdığını belirtir. Peki, ikili tarama testi aç karnına mı yapılır? Test öncesinde herhangi bir hazırlık gerekmez ve annenin aç ya da tok olması da sonucu etkilemez.
İkili testler öncesinde anne aç ya da tok olabilir. Annenin yemek yemesi ya da aç olması sonuçlar üzerinde etkili bir durum değildir. Dolayısıyla da test öncesinde annenin aç ya da tok olması fark etmez.
Özellikle ailede doğum kusurları olan, 35 yaş ve üstü, ilaç kullanan, şeker hastalığı bulunan ve insülin kullanan, hamilelikte yüksek düzeyde radyasyona maruz kalmış ve viral enfeksiyon öyküsü olan anne adaylarına yapılır.
İkili Test: gebeliğin 11 ile 14. haftaları arasında yapılan ultrasonografik inceleme ile aynı zamanda anneden alınan kan örneğinde yapılan laboratuvar tarama testiyle sık rastlanılan bazı fetal anormalliklerin (mesela Down sendromu gibi) o gebelikte olma riskinin hesaplanmasını içerir.
Down Sendromundan etkilenmiş gebeliklerde düzeyi normal gebeliklere oranla daha yüksek bulunmaktadır. İkili tarama testinin güvenilirliği, yani Down Sendromunu saptama oranı % 5 yalancı pozitiflik oranı ile % 90 civarındadır.
Özellikle doktor klinik merkezinden ek ücretler ödemeden testinizi yaptırabilirsiniz. Test sadece Kadın Doğum Uzmanı tarafından yapılabilir. Dolaysıyla farklı bölüm veya hekimlerden bu testi yaptırmanız mümkün değildir.
2-11-14 gebelik haftasında perinatal muayene-USG ölçümleri ve daha ucuz olan İKİLİ TEST ; PAPP-A/beta-hCG kan testi yapılır; şayet raporda 1/2500 den büyük risk durumu gelirse anne kanından fetal DNA testi (daha pahalı, daha güvenilir ve ilave incelemeler mümkün).
İkili test; kan testi ve ultrason gibi kolay uygulanabilen tetkiklerle gerçekleştirildiği için her anne adayının bu testi yaptırması önerilir. Bu anlamda, ikili testin tüm hamile kadınlarda rutin olarak uygulanan genel tarama testleri arasında yer aldığı söylenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri